Line Endresen

– En siste hilsen til Valgerd

Det stilles krav til at små regionale organisasjoner som BRAK fokuserer på egen kompetanseheving. Bør vi ikke dermed, som aktør i musikk-Norge, kunne stille krav tilbake og ha forventninger til våre folkevalgte?, spør BRAK-leder Line Endresen i denne kommentarartikkelen i forbindelse med fhv. kulturminister Valgerd Svarstad Hauglands avgang. Erfaringene med Svarstad Haugland har ikke vært entydig positive for BRAK: – Under presentasjonene på kulturhuset USF, der noen av organisasjonene fikk mulighet til å gi en 5-minutters presentasjon av sine utfordringer, så Valgerd konsekvent ut av vinduet og himlet med øynene. Gjennom budsjettfremlegget i dag fikk vi en endelig bekreftelse på at Valgerd ikke har lært noe om de nyere musikkformene disse fire årene, skriver Endresen.

Kalender

Rikke Normann på Hankø

05/12/2020 Kl. 21.00

Viken

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Kreativt Mandagsmøte

07/12/2020 Kl. 14.00

Vestland

Hayseed og Odd Einar Nordheim på Hankø

11/12/2020 Kl. 21.00

Viken

Av Line Endresen, daglig leder for Bergens Rockaktører (BRAK)

BRAK (Bergens Rockaktører) er interesseorganisasjonen for det rytmiske musikkmiljøet i bergensregionen. Vi driver landets første regionale kompetansesenter innen rytmisk musikk. I går var vi glade på grunn av den nye regjeringsplattformen, i dag er vi hissige. Vi ønsker derfor å si noen ord om BRAKs erfaringer med vår avtroppende kulturminister og forhåpninger til den påtroppende regjeringens prioriteringer.

Dette er slutten på Valgerds fire år som Kulturminister. BRAK ønsker å takke alle landets velgere som har bidratt til at hun nå går av. Dette er ikke et personangrep, men på grunn av manglende respekt velger vi i denne omgang konsekvent å referere til henne ved fornavn.

Alle ønsker å bli husket for enkelte saker. Det var derfor med optimisme at vi i BRAK kom på kontoret i formiddag, forberedt på å finne spennende ting i regjeringens forslag til Statsbudsjett 2006. Gleden er blitt til sorg.

Det stilles krav til at små regionale organisasjoner som BRAK fokuserer på egen kompetanseheving. Vi lever ikke i et regionalt vakuum og må derfor holde oss oppdatert på utviklingen og de stadige endringene i musikkmiljøet regionalt og nasjonalt. Bør vi ikke dermed, som aktør i musikk-Norge, kunne stille krav tilbake og ha forventninger til våre folkevalgte? Dette innebærer at man er oppdatert om hvilke statlige incentiver som fungerer, hvordan utviklingstendensene er, en forståelse av musikkfeltet eller iallefall en viss interesse. Valgjerd var jo tross alt folkevalgt med ansvar for HELE kulturfeltet, herunder også de nyere musikkformene som pop og rock.

Valgerd var på besøk på Kulturhuset USF i Bergen under Nattjazz 2005. For organisasjonene som holder til på huset var dette en glede og ære. Noen av organisasjonene fikk til og med mulighet til å gi Valgjerd en 5- minutters presentasjon av våre utfordringer. Under presentasjonene så Valgerd konsekvent ut vinduet og himlet med øynene. Hadde Valgerd vært i samme form som hun var senere på kvelden kunne vi kanskje fortalt henne at manglende respekt og ignoranse ikke er riktig fremgangsmåte når man skal lære seg noe nytt (som man har ansvar for gjennom jobben sin). Gjennom budsjettfremlegget i dag fikk vi en endelig bekreftelse på at Valgerd ikke har lært noe om de nyere musikkformene disse fire årene.

Frifondordningen er i fare, pop og rock nevnes ikke med ett ord, og fokus på de regionale miljøene er fraværende. På vegne av det regionale musikkmiljøet i bergensregionen sier daglig leder i BRAK, Line Endresen med et smil om munnen:

— Takk for denne gang, Valgerd!

Nå krysser vi fingre for den nye regjeringens kulturpolitikk. Allerede gjennom regjeringsplattformen som ble lagt frem i går ser man en forståelse og interesse som har vært helt fraværende de siste fire årene. Kanskje det endelig blir fokus på det rytmiske musikkmiljøet?

Mvh

Line Endresen
Daglig leder, BRAK

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev