Sildajazz ,mobil 2

En av femti HitAwards-kandidater synger på norsk

Det utmerkede bransjetidsskriftet FaroJournalen kunne i august melde at ingen FONO-tilknyttede selskap er nominert til årets HitAwards. IFPI-selskapene dominerer derimot stort: Warner Music har alene hele elleve nominasjoner.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Universal, BMG og Sony Music har ni nominasjoner hver, og er med på å sørge for at IFPI-dominansen er bortimot total. Den eneste representanten utenfor IFPI – som er sammenslutningen av de multinasjonale plateselskapene her i Norge – er vesle Forward Records. FaroJournalen påpeker i den sammenheng at artisten det gjelder – Briskeby – i mellomtiden har meldt overgang til IFPI-medlemmet Universal Music.

Diskrimineres norske artister?
HitAwards er et direktesendt TV-show som arrangeres i samarbeid med TV2. Nominasjonene er basert på hvilke sanger og artister som blir mest spilt på norsk radio i løpet av et år. Det er i alt 50 mulige prisvinnere under årets arrangement – inkludert tyve kandidater i kategorien Årets Hit, der M2M og a-Ha er enslige helnorske svaler. Når kun én av de nominerte – Warner-artisten Magnus Grønneberg – synger på norsk, er det kanskje ikke så underlig om noen stiller spørsmålstegn ved om norsk musikk generelt (og musikk på morsmålet spesielt) bevisst ignoreres av norske radiokanaler.

— Jeg synes dagens situasjon er intet mindre enn en skandale, sier Larry Bringsjord, som er formann i Foreningen Norske Plateselskaper (FONO). – Radioene her hjemme spiller generelt alt for lite norsk musikk. Resultatet blir en ensformig og kjedelig radioprofil, der alt skal presses inn i hit40-popformatet. Det virker rett og slett som om mange radiokanaler har en nedlatende holdning til norske artister.

Sviktende norsk platesalg
I sakens anledning kan vi også nevne at bare hver syvende plate som selges i Norge er spilt inn av norske artister. Disse tallene kommer frem i Grammofongrossistenes Forenings salgstall for første halvår av 2000. Salget av norske plater er nesten halvert siden 1994, som var et av den norske platebransjens toppår. I fjor var andelen av norsksalget på 22 prosent av totalomsetningen – mot 15 prosent så langt i år.

– Vi er omtrent på jumboplass i Europa, bekrefter Bringsjord. – Det er ikke akkurat noe å være spesielt stolte av, og også her må nok holdningene til norsk radio ta en god del av ansvaret.

En rask titt på Dagbladets hit40-liste for uke 33 bekrefter inntrykket av at norsk musikk ikke er særlig høyt prioritert av radiokanalene her hjemme. Kun to norske artister er representert på listen over de mest spilte låtene på radio: Bertine Zetlitz og dancebandet Voodobeats. Begge artistene synger for øvrig på engelsk.

Kategoriene
Årets HitAwards-arrangement går av stabelen i Oslo Spektrum 16. september. Det er blitt foretatt nominasjoner i følgende syv kategorier: Årets internasjonale gruppe, årets internasjonale mannlige artist, årets internasjonale kvinnelige artist, årets norske gruppe, årets norske mannlige artist, årets norske kvinnelige artist og årets hit.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.