Jan Ove Ottesen2 (Foto: Paal Audestad)

EMI-artist kopisperret mot sin vilje?

Folkeaksjonen mot kopisperrer, som har rukket å samle over 7000 underskrifter, er nå offisielt avsluttet i Norge. Initiativtaker Henning Klokkeråsen er fornøyd med oppslutningen, selv om han synes det er trist at favorittartisten Jan Ove Ottesens plate «Francis’ Lonely Nights» nå er ute med kopisperre. – Jeg har snakket med Jan Ove, som fortalte meg at han helst ikke ville ha kopisperre på platen sin. Dette regner jeg med at gjelder for flere EMI-artister også, men fordi EMI Norge ikke har myndighet til å bestemme over dette selv, vil jeg lansere kampanjen internasjonalt, og sende underskriftene til EMIs hovedkontor i London, forteller Klokkeråsen.

Kalender

Chansons Internationales

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 21:00

Oslo

Klassisk i Ballsalen

23/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Knut Steen

Forbrukeropprøret, som begynte i august med én sint Kaizers-fan, samlet raskt flere tusen forbrukere, som var leie av at kopisperrede plater ikke lot seg avspille, var problematiske å kopiere, og i verste fall også ødela avspillingsutstyr.

I går, 27. september, var det meningen at Klokkeråsen skulle levere underskriftene til den norske EMI-sjefen Per Eirik Johansen, men dette ble ikke gjort.

— Johansen sier jo at han ikke har myndighet til å ta disse avgjørelsene selv, så da får jeg ta med underskriftene til de som bestemmer, nemlig EMIs hovedkontor i London. Når jeg har fått oversatt underskriftsteksten og en del annet materiale, kommer jeg til å lansere denne kampanjen internasjonalt, med fokus mot både Europa og USA. Jeg er klar over at lovene om kopiering til eget bruk er annerledes i andre land, men avspillingsproblemer og ødelagte spillere skulle være nok til å få folk til å protestere. Jeg har snakket med Jan Ove, som fortalte meg at han helst ikke ville ha kopisperre på platen sin. Dette regner jeg med at gjelder for flere EMI-artister også, sier Klokkeråsen, som har fulgt Kaizers Orchestra tett siden begynnelsen. Klokkeråsen er også ansvarlig for å ha utviklet og vedlikeholdt den den svært godt besøkte Kaizers-fansiden www.drmowinckel.com.

En annen kjent EMI-artist, Bertie Zetlitz, ble nylig spurt av NRK.no om hva hun syntes om at hennes plater kommer ut med kopisperrer:

— Jeg ble valgt ut som en gallionsfigur for å fronte denne saken overfor de som ikke synes dette var så kult (…) De sier det ikke skal gå an å brenne en kopi av plater med kopisperrer, men jeg tror man kan det likevel, sa Zetlitz, som heller ikke lot til å bekymre seg over at mange vet hvor enkelt det er å omgå kopisperrene.

— Det tror jeg det er mange før deg som har oppdaget, sa Zetlitz leende til NRKs jounalist, før hun la til: – Men er ikke det like greit? For meg så er det viktig bare å få spredd musikken. Om folk vil gjøre det ene eller det andre er opp til dem. Så lenge de får hørt på det, og liker det, og synger til det, så er jeg fornøyd. Jeg er artist, og ikke advokat.

Tross EMIs klare melding om at de 7000 underskriftene ikke betyr noe for deres policy, er Klokkeråsen fornøyd med resultatet så langt.

— Vi har oppnådd at den vanlige mannen i gata er mer oppmerksom på hva kopisperrer innebærer. Selv om EMI ikke har gjort noe foreløpig, kan dette kanskje bidra til at flere forbrukere sier fra fremover. Det er viktig at EMI snart forstår at kopisperrer bare ødelegger for forbrukerne, de hindrer ikke kopiering for piratene. Dermed har de ingen hensikt, utover å være en pest og en plage, mener Klokkeråsen.

Tidligere har også belgiske forbrukergrupper gått til sak mot plateselskaper som bruker kopisperrer, kan Hardware.no fortelle. Og mens norske forbrukere har protestert med underskrifter, har franskmennene tatt motstanden mot kopisperrer hakket lenger. Antisvindelenheten hos det franske Konkurransetilsynet, DDCCRF har startet en større etterforskning av plateselskapet EMI og platebutikken FNAC (tilsvarende Narvesen i Norge, red. anm.) Forhørsretten har beordret en full rettslig gjennomgang av de to selskapenes praksis etter at forbrukerrettighetsorganisasjonen UFC-Que Choisir krevde at alle plater med kopisperrer ble trukket fra markedet. Dette i følge den franske avisen Libération.

Blir de to selskapene kjent skyldige, kan ledelsen risikere ubetinget fengsel i inntil to år. I tillegg kan de ilegges foretaksbot på mange hundre tusen kroner.

Årsaken til at svindelbegrepet brukes, er at kundene forventes å ha kjøpt platene i god tro, mens realiteten er at slike plater ofte ikke fungerer i bilstereoer, på PC-er, og i bærbare spillere. Enkelte vanlige hjemme-CDspillere takler heller ikke Copy Control-plater. Disse følger nemlig ikke CDplate-normen som ble lagt av selskapene Sony og Philips i CD-platens barndom, og kan dermed heller ikke kalles CDer – selv om de markedsføres som nettopp det.

Dette er det samme problemet som Forbrukerrådet har påpekt i Norge. På sin side Forbrukerportalen.no legger juridisk leder Jon-Andreas Lange frem saken slik:

«Forbrukerrådet mener at forbrukere som opplever disse problemene har klare rettigheter gjennom forbrukerkjøpsloven. Den krever at alle salgsgjenstander skal virke på vanlig måte og svare til kjøpers normale forventninger.

Forbrukerkjøpsloven krever at en ting skal ‘passe for de formål som tilsvarende ting vanligvis brukes til’ og ‘svare til det som forbrukeren har grunn til å forvente ved kjøp av en slik ting når det gjelder holdbarhet og andre egenskaper’.

Hvis kjøper skal måtte godta noe mindre, må det være avtalt ved kjøpet. Et lite symbol på platen innebærer etter Forbrukerrådets syn ikke at kjøper har akseptert bruksbegrensninger eller skaderisiko.»

I lys av denne uttalelsen og domsavsigelsen i DVD-Jon-saken, der det ble uttalt at «underholdningsbransjen overskrider sine rettigheter ved å hindre kopiering eller avspilling på en hvilken som helst spiller», er det heller ikke usannsynlig at en liknende rettssak kan seile opp i Norge. Det er kanskje med dette i mente at både platekompaniet og CDon nå har begynt å merke kopisperrede plater med egne, tydeligere klistremerker.

I mellomtiden vil trolig kopisperremotstanderne fortsette å kopiere plater til eget bruk, og flytte musikken over på MP3-spillere, brente CDer, og harddisker.

Henning Klokkeråsen forteller at han har hørt Jan Ove Ottesens «Francis’ Lonely Nights» – til tross for at han ikke har kjøpt plata.

— Jeg har fått tak i den igjennom Internett, og har hørt en del av den på radio. I tillegg ligger det ute fem spor i god kvalilitet på janove.com. Jeg boikotter plata, men gleder meg til å dra på mange konserter med Jan Ove i tiden fremover, sier Henning Klokkeråsen.

Underskriftskampanjen [link id=59878 title=»Kommentarene finnes i denne artikkelen«].

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev