Rune Lem med Kongens Fortjenstmedalje

Elektronisk kunst og kultur

Et ferskt kultursamarbeid er på trappene mellom Det Franske Kultursenter, Atelier Nord, Batofar i Frankrike og Alliance Francaise i Reykjavik. Det største fokuset er på rytmisk, elektronisk musikk, der en rekke av de fremste artistene og DJene i Norge og Frankrike vil sette hverandre i stevne i løpet av september og oktober.

Kalender

Ensemble KammerKlang med Elin Gripstrand i Nøtterøy kirke

14/04/2024 Kl. 18

Vestfold og Telemark

Ragatid: Shantala Subramanyam Trio

14/04/2024 Kl. 16:30

Oslo

La Bohème

17/04/2024 Kl. 19:00

Viken

Det Franske Kultursenter i Oslo startet i 1999 et samarbeid med norske musikkartister og arrangører. På initiativ Fra Det Franske Kultursenter ble det i oktober 1999 arrangert techno-festivalen ”Le Big Sloppy Kiss”, som samlet noen av de beste franske og norske DJer for felles opptredener i fire norske byer. ”Le Big Sloppy Kiss” fungerte også som en work shop, der elementer av visuell kunst ble trukket inn. Et senere resultat av dette initiativet var den fransk-norske samle-CDen ved samme navn, der artister som Røyksopp, Elegia, D’Sound, Eivind Aarset, DJ Strangefruit, Jan Bang og Erik Honoré var blant de hjemlige artistene som deltok.

Båten går
Årets prosjekt er en videreføring av dette samarbeidet, og vil fokusere på bruken av ny teknologi og nettet som kommunikasjonsmedium. Blant deltagerne finner vi den franske kulturorganisasjonen Batofar, som har daglige arrangementer om bord på en eldre båt. Siden 1998 har Batofar også rettet et kunstnerisk fokus på europeiske storbyer som Berlin, Barcelona, Budapest og London – og nå er det altså Oslos tur. Prosjektets første fase foregår i Paris, der franske og norske artister innen musikk- og bildekunst inviteres til et fjorten dagers opphold for sammen å lage et kunstverk i form av en internett-side. 3. til 11. november blir det så en festival på Batofar-scenen, der flere nordiske artister for første gang for presentere seg for et fransk publikum. Denne festivalen vil romme både elektronisk musikk, videokunst, forestillinger og film. Norge vil her få den største presentasjonen – med et fem ellers seks dagers program.

Tettpakket program
Det foreløpige programmet for Paris-delen av arrangementet inneholder bl.a. en soirée med den norske Jazzland-labelen, der DJene Per Martinsen og Strangefruit vil opptre sammen med Jan Bang, Live Maria Roggen, Mark Ledford, Bugge Wesseltoft og Nick Sillitoe. Det vil også bli live-konsert med det norske nyjazz-bandet Wibuteee, noe som ytterligere understreker samarbeidet som foregår over jazz- og techno-grensene her hjemme. Videre ut i uken skal det norske plateselskapet Rune Grammofon fremvise tre av sine artister og samarbeidspartnere: Biosphere, Alog og Supersilent. Også den oppegående klubben Blå får sin egen aften, der bl.a. Cloroform og Phono skal innta båtscenen. Ï tillegg blir det egen soirée med Nils Petter Molvær, som bl.a. vil ha med seg Eivind Aarset, Audun Erlien og DJ Strangefruit. Bergen vil være representert via Tellé – og Ellet-prosjektene, der bl.a. Røyksopp, Kings Of Convenience og DJene Erot og Bjørn Torske skal opptre. I tillegg jobbes det også med å få til en egen aften med samisk musikk, samtidig som house- og techno-labelene Groovecentral og Beatservice er aktuelle deltagere. Det blir i tillegg kunstinstallasjon på båten ved Jan Skomakerstuen, et utvalg av kortfilmer og videokunst, samt presentasjon av verk fra moderne norsk litteratur.

Fransk festivaluke i Oslo
Arrangementet i Oslo foregår rett etter festivalen i Paris. Denne gangen er Atelier Nord blant vertene, noe som bl.a. innebærer en videre bearbeiding av kunstsiden på internett. Det blir ellers to Batofar-aftener på Blå, samt en Paris-soirée på klubben Jazid i Oslo. Det blir dessuten en stor elektronisk musikkfestival på Chateau Neuf, der en rekke kjente house- og electronica-artister vil opptre. Det blir en stor presentasjon av den parisiske undergrunnsscenen, som vil gå under tittelen ”SubCity Paris”. Blant de artistene som foreløpig er planlagt inn, finner vi store og aktuelle navn som Cassius, Dimitri From Paris, Laurent Garnier, St. Germain, Mr. Oizo, Alex Gopher og Kojak. Den franske housescenen har vært en av de ledende i verden de siste årene, så mange vil nok kjenne sin besøkelsestid. I tillegg til det rent musikalske finner vi også utstillinger med visuell og audio-visuell kunst, installasjoner og forestillinger. Det vil dessuten bli et fokus på fransk litteratur som er blitt oversatt til norsk.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.