DJ Sunshine (Fra www.djsunshine.no)

DJ Sunshine kraftig ut mot NRK: – Petre dummifiserer ungdommen

DJ Sunshine, alias Elin Vister, har i tre år vært NRKs viktigste medarbeider på klubbmusikk-fronten. Onsdag skal det ukentlige programmet hennes tas av luften, og med det forsvinner enda en bit av Petres tidligere musikk-mangfold. I et åpent brev går Elin Vister nå til kraftig angrep på NRK-ledelsen og sin tidligere arbeidsplass. – Plankekjøringa til Petre er feig, pinlig og uverdig for en statskanal, sier Vister, som også mener at undervurdering av lyttere er en av svakhetene Petre har lagt seg til de siste årene. – Innovasjon innbærer å ta noen risikoer. Å tenke langsiktig er noe NRK burde regne som en styrke, og ikke som en svakhet, sier hun på vegne av klubbmusikken.

Kalender

OSLO STRYKEKVARTETT 30 ÅR: Peter og ulven

27/11/2021 Kl. 12.00 og 14.00

Oslo

Herrenes Lørdagsopera

27/11/2021 Kl. 15:30

Viken

OSLO STRYKEKVARTETT 30 ÅR: Kvartettfest

27/11/2021 Kl. 17.00

Oslo

Av Arvid Skancke-Knutsen

«DJ Sunshine gir lytterne en elegant og tøff miks av den nyeste og beste klubbmusikken i alle genre. Som musikkformidler er DJ Sunshine både underholdende og utdannende!»

Dette kan du lese på NRK Petres egne nettsider. Men etter tre år har NRK-ledelsen nå valgt å ta det ukentlige radioprogrammet til DJ Sunshine av lufta – til tross for gode lyttertall og et musikalsk spesialområde som ingen andre NRK-sendinger dekker opp.

Tidligere har også andre gode talsmenn og -kvinner for alternative musikkopplevelser, som DJ Strangefruit, Gro Narvestad og Marit Karlsen, en etter en forsvunnet fra NRK-systemet. Denne utviklingen har av mange vært sett som et utslag av Håkon Moslets regime som musikksjef for Petre.

DJ Sunshine, alias Elin Vister, er bekymret over utviklingen i statskanalen, og nekter å la seg fjerne uten å si sin hjertens mening.

— Ledselsen tør ikke satse på musikk de tror er «vanskelig»

— Det er beklagelig ettersom mangfoldet på statskanalen nok en gang snevres inn. «DJ Sunshine» erstattes med et metalprogram som får hele to programledere og en ekstern produsent, noe jeg aldri fikk tilbud om. Det er regn løgn av NRK-ledelsen å påstå at P3 dekker klubbmusikk godt som det er med de gjenværende programmene, sier Elin Vister.

Blant Petres musikktilbud denne høsten finner vi det nye konseptet «Tinitus», ved Kirsti Thisland Eggum og produsent/side-kick Patrizia Mazzuoccolo. Programmet vil ganske sikkert bli en god oppfølger til Gro Narvestads «Ambolt»-sendunger, og lover å sette den norske metal-musikken i høysetet, med mye fokus på undergrunnsscenene.

Vister understreker derfor at hun med utspillet sitt ikke ønsker å angripe «Tinitus»-prosjektet, men det at en vesentlig del av dagens oppegående musikkscene nå står i fare for å bli helt radert bort fra det Kringkastingsjef John G. Bernander liker å kalle «statskanalens ungdomssatsing».

— Sannheten er at det egentlig er plass til både DJ Sunshine, metal-program og en rekke andre musikkprogrammer på P3, men det er ledelsen som ikke ønsker å satse på klubbmusikk og musikk som de mener er «vanskelig» for lytterne.

— Undervurdering av lyttere er en av svakhetene P3 har tillagt seg de siste årene, mener Vister.

— Plankekjøringa til P3 er feig, pinlig og uverdig for en statskanal

Det er etter hvert blitt mange og sterke røster som hevder at dagens NRK-ledelse i alt for stor grad lar seg diktere av en markedstankegang, og skjeler mer til lyttertall enn godt er for en kanal med allmennkringkaster-ansvar.

— Innovasjon innbærer å ta noen risikoer, og plankekjøringa P3 går inn for denne høsten er mild sagt feig, pinlig og uverdig for en statskanal i et så ressurssterkt land. Det evige maset om gode lyttertall er egentlig ikke noe argument for at det går så bra med kanalen. Lytterne zapper mer enn noen gang, og det er kanskje fordi alle spiller de samme låtene om og om igjen. Er det sånn folk virkelig vil ha det, spør Vister retorisk retorisk, og gir selv svaret:

— Tant og fjas er moro det, men ikke hele tida. Ungdommen dummifisieres mer enn de utdannes på P3 idag, og det er en tragedie.

DJ Sunshine mener programmet hennes har vært «et alternativt vindu ut i verden for folk fra 14 år og oppover» – og at det er på tide at folket får vite hva de nå mister tilgangen til.

— At mitt program tas av lufta er ikke et forsøk fra Petres side på å skape variasjon eller nyskapning i programflaen, men nok et ledd i en kommersialiseringsprosess. Det at de også ansetter en ny programleder de velger å kalle DJ på lørdagskvelden, som ikke engang har sin egen platesamling, er også et bevis på dette, hevder Vister.

— Å tenke langsiktig er noe NRK burde regne som en styrke og ikke som en svakhet

Elin Vister mener at saken handler om noe mer enn at hennes eget program tas av luften etter tre år, og at Petres kulturelle ansvar uthules bit for bit.

— Klubbmusikk har ingen blomstrende framtid i Norge uten at musikken får oppbakking fra nasjonal radio og statlig støtte, slik som bl.a. Øya-klubb fikk i år. Som alle andre marginale musikk- og kunstarter trenger også klubbmusikken støtte og oppmuntring i Norge. Det er fortsatt bare ti år siden reine klubbmusikkprogrammer ble introdusert på NRK, og det er ingen grunn til å tro at vi i Norge alltid først og fremst kommer til å holde oss til rocken.

— For 15 år siden var r`n`b og hip hop nærmest en raritet på norsk nasjonal radio – nå er det den nye pop’en. Ikke det at det er sannsynlig at house og breakbeats får en slik status med det første, men det faktum at NRK har hatt et nasjonalt hip ho- program gående i 10 år pluss, har betydd enormt for populæriteten til hip hop’en, og for framveksten av nye utøvere av sjangeren i Norge. Å tenke langsiktig istedet for å haste videre er noe NRK burde regne som en styrke og ikke som en svakhet, sier Vister.

Dj Sunshine har sørget for å spille alternativ klubbmusikk i alle genre, og har de siste årene satt spesielt sterkt fokus på norsk klubbmusikk og norske DJ´er.

— Det er mange nye spennende og dyktige artister som gir ut musikk om dagen. Hans Peter Lindstrøm og Prins Thomas er to eksempler, og folk rundt i landet fortjener å få vite at det ikke bare er Røyksopp som gjelder.

Men kan ikke Petre-ledelsens beslutning være basert på at klubbmusikken ikke lenger er så «hot» og nyskapende som før?

— Klubbmusikken er ikke død. Den dør aldri, sier Elin Vister bestemt. – Det bildet er medieskapt. Så lenge musikken fortsetter å formidles av DJ´er rundt i landet på en varm, engasjerenede og intelligent måte vil den alltid fortsette å vokse i popularitet og mangfold.

Onsdag 31. august vil det bli gravøl for DJ Sunshines radioprogram på Petre. En rekke av de fremste DJene i hovedstaden stiller opp for å hylle en kollega – og ganske sikkert for å protestere mot Petres prioriteringer. Raggabalder Riddim Rebels, Todd Terje og DJ Malin er alle bekreftet, men kveldens line-up vil antagelig også inkludere bl.a. Pål Strangefruit, Prins Thomas og Gymbag, i tillegg til DJ Sunshine selv.

Ballade vil i løpet av dagen prøve å innhente Petre-ledelsens reaksjoner på Visters utsagn, og vil også komme nærmere tilbake til lanseringen av «Tinitus».

Du kan lese mer om DJ Sunshine på www.djsunshine.no.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this