Red Harvest 2004 (Foto: Paul Mileman )

Dette er London – og Infernofestivalen

Norges største metallbegivenhet, Infernofestivalen, skal i januar neste år arrangere minifestival i hjertet av London. – Til tross for utallige oppfordringer fra England om å arrangere tredagersfestival med en gang, har vi valgt å begynne med én dag nå i første omgang. Dette blir en slippfest for den norske festivalen, men på sikt håper vi at Inferno i England kan bli like stor som Inferno i Norge, sier Inferno-presseansvarlig Ann Frestad. Sammen med Arcturus, Enslaved, Grimfist og Madder Mortem, kommer også plateaktuelle Red Harvest, som Ballade har vekslet noen ord med.

Kalender

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Opera og Gourmet på Ekebergrestauranten

28/02/2024 Kl. 18:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Av Knut Steen

Infernofestivalen har alltid vært nøktern i styre og stell, selv når billettsalg og presseomtaler har gitt dem all grunn til å la seg rive med. Festivalen som startet i 2001 etter initiativ fra Borknagar-gitarist Jens Rydland har siden den gang vokst fra to til tre dager, og tiltrekker seg i dag et imponerende presseoppbud fra så godt som hele den vestlige verden. Etter flere år med høyt billettsalg til utlandet, har Infernofestivalen nå tatt utfordringen om å lage ekstremmetall-fest i London.

— Det var etiketten Plastic Head som spurte oss om vi var interesserte i å lage festival i London, forteller promotion- og presseansvarlig for Inferno, Ann Frestad.

Nytt utstillingsvindu for norsk musikk?
Til tross for mye goodwill og oppfordringer om å sette sammen en tredagers festival med en gang, har Inferno nok en gang valgt å være forsiktige.

— Vi kommer til å prøve med én dag i første omgang, i stedet for å risikere et stort underskudd. Men vi utvider gjerne til to eller tre dager senere, hvis vi ser at oppslutningen er god nok. Denne konsertdagen kommer til å bli et slags kick-off party for Infernofestivalen i Norge, så vi kommer til å annonsere den fullstendige bandlisten for den norske festivalen i London, to dager før vi gjør det samme i Norge. Målet med denne konsertdagen er å få presentert bredden av norsk ekstrem-metall, og forhåpentligvis legge grunnlaget for en større London-festival i årene som kommer, forteller Frestad.

Dagen før kvelden vil Inferno samarbeide med by:Larm om en pressekonferanse/bransjesamling, før Red Harvest, Arcturus, Enslaved, Grimfist og Madder Mortem sørger for det musikalske utover kvelden. Hele seansen vil bli dekket av NRKs Lydverket, og er i tillegg støttet av Norsk kulturråd og fond for utøvende kunstnere.

Bill. mrk: Få billetter!
Red Harvest har besøkt England gjentatte ganger. Allerede i 1993 spilte de der sammen med Cadaver, med det nå millionselgende Cradle Of Filth som oppvarmingsband. Våren 2000 var de der igjen, med Mayhem. Med ny plate i baklomma har Red Harvest-gitarist TurboNatas tro på meget fullt hus i London 27. januar.

— Dette er en veldig sterk lineup. Arcturus og vi spilte for 600 mennesker i Milano, og Underworld i London huser vel omtrent like mange publikummere, så her lukter det utsolgt lang vei. England og Skottland har vært blant de landene vi har gjort det best i på selvstendige turneer, vi har glidd rett inn i varmen både hos presse og publikum. Det virker som de skjønner hva vi driver med, og setter pris på det.

Men Turbonatas har allikevel blandede følelser om planene for en større Infernofestival i den engelske hovedstaden.

— Sånn helt personlig synes jeg det er veldig hyggelig at Inferno har vært en særnorsk ting, som folk fra hele verden kommer reisende til Oslo for å se. Skal man ha Inferno også i andre land, er jeg litt redd for at mange heller vil foretrekke å dra dit, i stedet for til Norge. For meg er det bare én ekte Infernofestival, og den er i Oslo. Samtidig er det sikkert smart å holde inferno også i London, så lenge den kan fortsette å være en fin måte å markedsføre norske band på, jeg håper bare ikke at en eventuell utenlandsk festival kommer til å stjele oppmerksomhet fra Inferno i Norge, sier TurboNatas.

— En stor og jævlig psykose
I likhet med Red Harvests tidligere utgivelser – og da spesielt «Cold Dark Matter» fra 2000 og «Sick Transit Gloria Mundi» fra 2002, har også den ferske platen «Internal Punishment Programs» fått svært gode anmeldelser. Tittelen og tekstene er en blodig utleverende eksorsisme som speiler det som har vært en svært tung og traumatisk vinter for vokalist Ofu Kahn.

— Hele skiva er en stor og jævlig psykose, der den første låta setter standarden. Dette kan nok fort bli oppfattet som et konseptalbum, men hver låt står fint for seg selv, de representere ulike faktorer som spiller inn i det å bli gal. Jimmy (aka. Ofu Kahn, red. anm) gikk på en skikkelig smell denne vinteren, og det reflekteres i tekstene. Jeg synes plata viser at det går an å bruke vonde opplevelser til å skape god musikk, sier TurboNatas, som forsikrer om at vokalisten har det fint nå om dagen.

Da Ballade snakket med Red Harvest etter utgivelsen av den noe lettere tilgjengelige «Sick Transit…» fortalte TurboNatas at bandets higen etter tette lydbilder som hadde «mer av alt, i høyest mulig tempo», nok ville vende tilbake. Selv om «Internal Punishment Programs» ligger veldig langt fra speed-metall, er industri-lyden allikevel hakket tettere og mer direkte enn på «Sick Transit Gloria Mundi».

TurboNatas avviser allikevel at bandet har gått inn for å lage en plate som gjør at flest mulig faller av lasset:

— Materialet tok kanskje av i den retningen, men det er aldri noe vi avgjør på forhånd. På denne platen er det veldig få overdubs og ikke på langt nær så møysommelig preproduksjon som på «Sick Transit…». Vi jobbet på gammalt punkevis; sammen på lokalet, i stedet for å sitte og flikke på hver vår datamaskin. Alle låtene ble spilt inn i høst, så gikk vi i studio, så denne plata låter nok mer av «oss fem» enn tidligere. En annen ting som var sunt for oss, var å sende fra oss grunnsettingen av miksen til Fredrik Nordström, som har lånt oss et par ører som ikke var så forutinntatte som våre egne i forhold til hvordan Red Harvest «burde» høres ut. Vi har selvfølgelig vært inne og justert produksjonen senere, og resultatet har blitt en plate der jeg personlig kan stå inne for hver enkelt låt – vi har fått til veldig mye av det vi etterstrebet, forteller TurboNatas.

For de som skulle være nysgjerrige på akkurat hva det er Red Harvest har fått til, kan det være lurt å benytte anledningen den 16. oktober, hvis man skulle ønske en opplevelse utover det å høre på plata. Da spiller bandet nemlig sin foreløpig eneste oppsatte konsert dette året på John Dee i Oslo, sammen med norske Zyklon.

— Vi spilte på Hole In The Sky i Bergen tidligere i år, hvor det var rørende fullt hus. Ellers kommer vi nok til å spille et par konserter til i Norge og Sverige i løpet av høsten og vinteren, men hvor vet vi ikke enda. Vi blir ikke akkurat nedringt av promotører, for å si det sånn. Etter London-konserten kommer vi til å legge ut på en større Europaturne med et annet stort norsk metallband, men hvem det blir kan jeg ikke avsløre riktig enda, sier TurboNatas.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.