Vidar Vanberg: "Da de første norske grammofonstjernene sang seg inn i evigheten" (Nasjonalbiblioteket)

Da de første norske grammofonstjernene sang seg inn i evigheten

Det er ikke bare nasjonen Norge som kan feire sine første hundre år i år. Også norsk plateindustri tok sine første barneskritt i 1905. Nasjonalbiblioteket markerer nå jubileet med en kombinert bok- og CD-utgivelse. Boken er ført i pennen av Vidar Vanberg, som i mer enn 20 år arbeidet har med norsk lydhistorie.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

”Da de første norske grammofonstjernene sang seg inn i evigheten” er tittelen på den kommende utgivelsen fra Nasjonalbiblioteket. Boken omhandler de første kommersielle grammofoninnspillingene i Norge og dem som var med. Så har den da også blitt utstyrt med undertittelen ”Norsk grammofonhistorie 100 år”.

De første kommersielle platene her hjemme ble innspilt av The Gramophone Company, og kom på markedet i Norge i 1905.

— Hvem som var med på de første grammofoninnspillingene i Norge, og hvordan de kom i stand, har hittil vært en mer eller mindre ukjent del av norsk kulturhistorie. Når artistene og deres innspillinger nå trekkes fram i lyset, gir kombinasjonen av bok og CD oss et grunnlag for å lage spennende tidsbilder fra en tid da Norge hadde enere innen mange grener av kulturlivet, sier Magne Seland ved Nasjonalbibliotekets musikksamling.

Foruten en presentasjon av artistene, gir boken også en beskrivelse av sang-, musikk- og teaterlivet i Norge for 100 år siden. CD-utgivelsen og boken inneholder også innspillinger med, og opplysninger om, kunstnere som gjorde innspillinger i utlandet på samme tid, blant dem Edvard Grieg. CDen inneholder hele 25 originalopptak – de fleste fra årene 1904 og 1905.

Forfatteren Vidar Vanberg er cand. real. fra Universitetet i Oslo. Han har i mer enn 20 år arbeidet med norsk lydhistorie og utgitt 14 publikasjoner i serien ”Norsk grammofonplatehistorie”. Flere av publikasjonene er utgitt i samarbeid med Norsk musikksamling og Nasjonalbiblioteket. Det gjelder bl.a. Norsk lydhistorie 1879-1935 (Nasjonalbibliotekets skrifter ; nr 2).

Vanberg var også medforfatter til den offentlige utredningen ”Verneplan for norske lydfestinger” (1997). Han er også bidragsyter til Norsk Biografisk Leksikon, og har vært engasjert i flere lydhistoriske prosjekter i norsk og nordisk sammenheng i de senere årene.

— Boken vil være midt i blinken for alle interesserte i den eldste norske platehistorien, sier Seland. – Den gir en unik dokumentasjon av tiden, samt muligheten til å høre svært sjeldne originalopptak på vedlagt CD.

«Da de første norske grammofonstjernene sang seg inn i evigheten» er nå sendt til Gjøvik trykkeri. Den er beregnet å være ferdig ca. 20. juni, men pga. gjeninnflyttingen i nyoppussede lokaler på Solli plass vil Nasjonalbiblioteket ikke være i stand til å sende ut boka før ca. 1. september.

Boken utgis som en del av Nasjonalbibliotekets skrifter, noe du kan lese mer om på denne nettsiden. Utgivelsen vil også bli nærmere presentert på konferansen for norske lydarkiver og bibliotek 20. oktober i år. Arrangementet vil foregå på Nasjonalbiblioteket, der det vil bli både verbale og musikalske innslag.

Ballade har i dag – som første publikasjon i Norge – gleden av å presentere et helt kapittel fra dette viktige tilskuddet til norsk musikklitteratur. Dette utdraget, som tar for seg Norges første grammofonstjerne, Adolf Østby, kan du nå lese [link id=60749 title=»her»].

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev