by:Larm 2007_logo (utsnitt)

by:Larm: Økonomien under lupen

INTERVJU: Økonomien til by:Larm granskes etter merknader fra revisor. by:Larm har røde tall i boka etter to svake år, men oppslaget i NRK om at festivalen er teknisk konkurs tilbakevises på det sterkeste av styreleder Bendik Hofseth. Han omtaler nyheten som sludder og vås, og spekulerer i om saken er plantet i forhold med bakgrunn rundt tildelingen av knutepunktstøtte. – Dette dreier seg kanskje om en ren posisjonering i forhold til søknadene om knutepunktstøtte, sier styreleder Bendik Hofseth til Ballade i dag.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Lotteri- og stiftelsestilsynet går nå økonomien til by:Larm nærmere etter sømmene. – Festivalen er teknisk konkurs etter å ha tapt 1,3 millioner kroner de to siste årene, kunne NRK/Østlandssendingen melde i dag.

— Dette er bare vås, tull og oppspinn fra ende til annen, tordner styreleder i stiftelsen by:Larm til Ballade i dag.

Tilsynssak

Lotteri- og stiftelsestilsynet har opprettet en såkalt tilsynssak for å se nærmere på den økonomiske driften til by:Larm. Rådgiver Ingrid Aanderud Sælen sier om bakgrunnen for en slik sak:

— En tilsynssak er i seg selv ikke så dramatisk, og er egentlig ikke så veldig spesielt. Vi får rapporter fra revisorene når de finner noe vi må være obs på, det kan være alt fra manglende regnskap til mer seriøse saker. I denne saken ble vi kontaktet av revisor som mente vi burde orienteres om regnskapet til by:larm. Da følger vi rutinemessig opp med en henvendelse til by:Larms styre der vi ber om en uttalelse i forhold til deres underskudd.

Sælen forteller at tilsynet nå har fått svar tilbake fra festivalen, blant annet med budsjett for neste års arrangement, og tilsynet skal nå gå inn og vurdere hva de skal gjøre eller om de skal gjøre noe på bakgrunn av dette materialet.

Rapporten fra by:Larm er unntatt offentlighet.

Svertekampanje mot by:Larm?

Styreleder Bendik Hofseth i by:Larm er ikke nådig mot NRK sin omtale av by:Larm som ”teknisk konkurs”, og beskriver hele oppslaget som eksempel på misbruk av mediemakt.

— Dette er en ikke-sak, en storm i et vannglass som kanskje egentlig dreier seg om en ren posisjonering i forhold til søknadene om knutepunktstøtte.

by:Larm er blant festivalene som har søkt om status som knutepunktfestival for pop og rock, sammen med Øya, Hove, Quart og Storås. Hvem som mottar denne tildelingen fra kulturdepartementet skal etter planen avklares av Trond Giske nå før jul. Hofseth vil ikke uttale direkte at nyheten er plantet for å sverte by:Larm, men legger til:

— Det hele virker rart, og denne saken kommer i hvert fall veldig beleilig for noen.

Kuldesjokk i Trondheim

Styrelederen kan på sin side berolige med at økonomien til by:Larm er under kontroll:

— Det går opp og ned med økonomien for et arrangement som by:Larm. Nå har vi drevet to år på rad med underskudd, og det er ikke unaturlig når en ambulerende festival som vår holdes på mindre steder. Det henter vi inn igjen på større steder. Vi gikk på en smell i Trondheim, grunnet kulda tapte vi mye på servering blant annet, og kom derfor ikke på beina igjen etter Tromsø.

— Det er dyrt å arrangere by:Larm i distriktene. Det er ingen som synes det er kjekt å tape penger på arrangementene sine, men sånn er nå en gang verden. Dette er ikke en ekstremt skummel sak for oss, sier daglig leder i by:Larm og Bureau Storm, Erlend Mogård Larsen til Ballade.

De to siste arrangementene til by:Larm i Stavanger og Tromsø har gått 1.3 millioner i underskudd, hva betyr det for stiftelsen by:Larm?

— Det er kritisk for stiftelsen, men vi har levert Lotteri- og stiftelsestilsynet en forklaring på hvordan vi skal håndtere saken og en realistisk plan for hvordan vi skal komme oss ut av dette på. Det skal gå helt fint å lande på begge beina, sier Mogård Larsen.

Kontroll over økonomien

Hofseth sier at by:Larm vil være i balanse igjen for 2009, og at styret anbefaler videre drift.

— Vi har kontroll over økonomien og tilgang på gode sponsormidler, sier Hofseth. Han frykter ikke at det skal komme kreditorer inn for å kreve boet til festivalen. Eneste kreditor er nemlig Bureau Storm, som er engasjert av stiftelsen til å stå for den daglige driften og rapporterer til stiftelsens styre.

Hva innebærer egentlig en tilsynssak?

— Det kjenner jeg ikke noe til, så det kan jeg ikke kommentere, avslutter styreleder Bendik Hofseth til Ballade.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev