Buktafestivalen, 2005: Publikum

Buktafestivalen: Fra Tromsø til Berlin

Bukta-festivalen fra Tromsø var på sin første offisiellle utenlandstur under PopKomm 2005 i Berlin. – Vi har et unikt produkt som er ganske ulikt andre festivaler, og har som mål at Bukta skal bli Norges beste rockfestival, sier festivalsjef Robert Dyrnes. – Nå ønsker vi å booke flere og bedre band, og skal bl.a. møte South by Southwest og Eurosonic-folka, for å lære litt fra dem.

Kalender

Kampenjazz: Braid

20/09/2020 Kl. 20:00

Oslo

Crashkurs i Symfonisk Lytting

21/09/2020 Kl. 18.00

Vestland

Chansons Internationales

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Tomas Lauvland Pettersen

Bukta – Tromsø Open Air Festival ble arrangert første gang i 2004, der 5000 publikummere i løpet av to varme dager i juli så norske band og artister som Madrugada, Big Bang, Span og Sondre Lerche i idylliske omgivelser i Telegrafbukta i Tromsø.

Denne sommeren ble det satset det enda større, blant annet med internasjonale navn som Supersuckers, Phoenix og 22 Pistepirkko på programmet. Denne gangen fikk hele 11 000 mennesker med seg det tredelte arrangementet, der også en rekke av Norges fremste rockmusikere sto på scenen.

— Skal bli Norges beste rockefestival

— Vi har som mål at Bukta skal bli Norges beste rockfestival. I løpet av tre år har vi som mål å være Nord-Norges beste, og i løpet av 5 år å være Norges beste rockfestiva, fortalte festivalsjef Robert Dyrnes til Ballade i sommer.

Festivalen, som altså er inne i sitt andre suksessrike år, er nede på PopKomm for å knytte kontakter med tanke på flere internasjonale acts til neste års arrangement.

— Vi skal ikke bli så mye større, men vi skal bli mye bedre, forteller Buktas Magne Amundsen.

– Vi ønsker å booke flere band, bedre band, flere utenlandske acts- og forbedre publikumskomforten. Vi kommer til å utvide festivalområdet noe, men vi kommer aldri til å flytte festivalen fra Telegrafbukta. Her nede i Berlin skal vi møte bl.a. South by Southwest og Eurosonic-folka, lære litt fra dem og forhåpentligvis plukke opp noen nye impulser.

— Vi kan lokke med en annerledes opplevelse

Robert Dyrnes tror Bukta skiller seg klart ut blant Europas mange festivaler:

— Vi har et unikt produkt som er ganske ulikt andre festivaler. Det er ikke mange andre som kan tilby midnattssol og Tromsøs natur. Telegrafbukta i Tromsø er hellig grunn for alle som er vokst opp i Tromsø. Jeg tror at det gir oss et fortrinn – og kanskje artister vil oppsøke oss for å få en annerledes konsertopplevelse.

Bukta – Tromsø Open Air Festival er en ideell stiftelse med årsmøtet som høyeste organ. Årsmøtet velger nytt styre for ett år av gangen, bestående av styreleder og seks styremedlemmer. Styret arbeider innenfor de retningslinjer og økonomiske rammer som vedtas av årsmøtet. Administrasjon utgjør totalt ett årsverk – fordelt på festivalsjef i 50% stilling og festivalsekretær i 50% stilling.

Festivalen er en fortsettelse av den rusfrie North of Nowhere-festivalen, som ble arrangert to ganger ved Åsgård i Tromsø. I november 2003 ble North of Nowhere kåret til ”Årets rockfestival” av Norske Rockefestivaler ved festivalfagrådet i Fredrikstad. Den samme helgen i november ble den første spikeren i North of Nowhere kista spikret – samtidig med at ideen om en større og mer seriøs festival første gang ble luftet.

Før julen 2003 var North of Nowhere historie og Buktafestivalen et faktum.

Suksessen har deretter ganget på seg for hvert år. Bukta-ledelsen velger likevel å være nøkterne, men optimistiske og offensive:

— Vi ønsker ikke å forhaste oss i disse prosessene – vi skal bygge opp kredibiliteten vår og skape positiv feedback og et godt rykte i bransjen. Vi har ennå mye å lære og er ydmyke.

By:Larm tilbake til Tromsø i 2005

Buktas Magne Amundsen er også godt i gang med neste års by:Larm i Tromsø:

— Vi kan nå tilby flere og større scener enn tidligere. Det nye og flotte Kulturhuset i Tromsø har kapasitet til å ta 1400 publikummere i den største konsertsalen og opp mot 700 i den andre. Dette vil gi en mye større kapasitet sammenlignet med by:Larm i 2001.

Hvordan Tromsø skal klare å overgå Stavangers spektakulære Kaizers Orchestra-konsert på Prekestolplatået, er det imidlertid ingen som vil svare på.

Ballade får kun lure smil og vage setninger som svar.

Det eneste som synes klart er at det er noen ville ideer som luftes.

Hjemmesidene til Buktafestivalen finner du her.

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev