Lano Places-cover (Foto: Checkpoint Charlie rec.)

Bokklubben nye plater?

Jon Erik Høgvold jobber på Akers Mic i Kongensgate i Oslo. Men det er ingen som kaller platepusher-veteranen for Jon Erik. Han heter bare Beatles. Bak disken i en av Oslos mest velassorterte plateforretninger har Beatles daglig fingerspissfølelse med hvordan platekjøperes valg bestemmes.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Så hvorfor selger ikke Vibeke Saugestad? Hun er da en kjent artist?

— Men er hun kjent nok? Spør Beatles tilbake.

Beatles mener riktignok at salget er i ferd med å ta seg opp.

— I det siste har jeg fått en del spørsmål fra folk som har hørt den nye singelen fra «Into The Shimmering» på radioen. Så det rører litt på seg nå.

En platebutikk har et bra arsenal av våpen å bruke for å styre folks musikkjøp. Alt fra å henge opp plakater og etablere egne avdelinger for å skape større oppmerksomhet om visse artister eller typer musikk, til det helt grunnleggende: Hvilke plater de tar inn. Den som står bak disken har makt. Men er langt fra allmektig.

— Folk spør hva du spiller i butikken hvis de liker det de hører. Men har de ikke hørt om det, vil de ikke ha det allikevel. Vi kan ikke påvirke folk så veldig mye, men vi kan nok påvirke folk til ikke å kjøpe plater. Vi kan advare kunden og anbefale noe annet. Men bra plater selger generelt ikke, sier Beatles, som setter på Stavangerbandet Lano Places’ nesten oversette debut «Everyone likes to be lonely» som bevis. Mens Ballades journalist roter gjennom platehyllene, blir jeg tilsnakket av en entusiastisk engelskmann som lurer på hva dette er for noe. Da jeg forteller ham det, er han først entusiastisk over hvor bra dette nye bandet er, før han gjør som Beatles har forutsagt: Heller kjøper plater med mer kjente artister.

Beatles mener det er TV-annonsering som er nøkkelen til platekjøpernes lommebok.

— Folk har ikke lyst til å finne ut av noe selv, det er derfor alle får de samme fem platene til jul. Det er blitt Bokklubben Nye Bøker-takter over platehyllene til folk. På samme måte som alle skal ha den siste boka til Ambjørnsen og Loe skal alle ha Röyksopp, sier Beatles.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.