Paul A. Nordal

Blackout for Panorama?

Det ser svart ut for nettavisen Panorama. Tirsdag 24. april ble den vanligvis så velfylte menyen til Norges eldste, web-baserte musikkavis erstattet med en knapp redaksjonell tekst, der det heter at Panorama er midlertidig ute av drift. Meldingen munner ut i et håp om at bladet vil vende tilbake som et bedre og mer aktuelt musikktidsskrift.

Kalender

Ensemble KammerKlang med Elin Gripstrand i Nøtterøy kirke

14/04/2024 Kl. 18

Vestfold og Telemark

Ragatid: Shantala Subramanyam Trio

14/04/2024 Kl. 16:30

Oslo

La Bohème

17/04/2024 Kl. 19:00

Viken

I følge konkurrenten Puls skyldes problemene at redaktør og ansvarlig utgiver Paul A. Nordal ikke har vært i stand til å bringe ny og frisk kapital inn i bedriften. Bergensbaserte Panorama har vært på nettet siden mars 1995. Hovedvekten av stoffet har vært innen pop- og rock-genrene, med både intervjuer, artikler, nyheter, lister og anmeldelser fra konsert- og platefronten. Nettstedet har den siste tiden hatt rundt et tyvetalls medarbeidere, og var blant de nominerte til årets nettsted under Alarmprisen i februar.

Om Panorama nå viser seg å forsvinne, er det åpenbart et tap for dekningen av den mer alternative musikkscenen her hjemme. Bladet var inne i sin syvende årgang, og har hele tiden fulgt godt med på det meste som har rørt seg innen den norske rockverdenen, samt viktige hendelser fra utlandet.

Nyhetsredaktør Trygve Mathiesen i Puls beklager Panoramas bortgang, og sier følgende om situasjonen for Puls på nettet: – Vi holder oss gående, men det er ikke akkurat noe liv i velstand. Vi har hatt en del forskjellige investorer de senere årene, men den siste tiden kan det virke som om folk er mindre villige til å investere i nettaviser. Det kan kanskje ha sammenheng med den generelle skepsisen til IT-bransjen om dagen.

Puls har i dag en stab på tyve frilansere, og tre fast ansatte.

— Vi tjener egentlig ikke på selve avisen. Det er lite penger å hente i form av bannerannonser, så man må utvide tilbudet med f.eks. SMS-tjenester, samt gjøre avtaler med nettbutikker om å få en andel av salget i forbindelse med plateanmeldelser. Det er sikkert på kanten til det troverdige, men det er nå en gang slik selv NME opererer. Som nettavis er man tvunget til å tenke annerledes enn de vanlige musikkavisene. Men selv om markedet er tungt, dukker det jo stadig opp nye forsøk på å starte opp nye steder, slik som Make Me Dance og Extract.

Redaktør Marianne Jemtegård i Extract kommenterer i dag nyheten om Panorama, og skriver da følgende: » I et land der det utrolig nok ikke finnes én fullgod musikkavis i blad/avisformat har Panorama vært en viktig bidragsyter i å holde musikkengasjementet levende. Skal man skrive om musikk i Norge i dag er man så og si tvunget ut på nettet, der kostnadene er lave og tilgjengeligheten for alle interesserte stor. Men selv her er det vanskelig å overleve.»

— Jeg synes det er trist om Panorama nå forsvinner for godt, sier Jemtegård til Ballade. – Det burde absolutt være plass til flere på det norske markedet.

Platedirektør Torfinn Andersen i Bergensbaserte Rec 90 synes også det er ille om Panorama nå blir borte.

— Panorama har klart å knytte til seg dyktige journalister, og ofte gått mer i dybden enn andre nettportaler for musikk. Det kommer til å merkes om en såpass viktig aktør nå forsvinner. Det er et alvorlig problem for Norge at vi ikke har noen musikkpresse. Isteden står vi igjen med musikkdekningen i Dagbladet og VG, som som regel konsentrerer seg om allerede godt forhåndsprofilerte og markedsførte artister.

En lenke til Panoramas historie – skrevet av redaksjonen selv – finner du her.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.