Paperboys

Artister på byråjakt

Nedleggelsen av bookingbyrået Megafon fører til høy sjøgang i Artist-Norge. Morten Abel kan være på vei tilbake til manager Arne Svare, mens en lang rekke profilerte artister nå shopper etter nytt bookingbyrå.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Øyvind Holen

Det skulle blir turneen over alle turneer, men konsertene til Morten Abel, Bertine Zetlitz og Lene Marlin endte opp som et økonomisk mareritt for alle involverte. Turneen endte opp i milliontap og artistene fikk bare 150.000 kroner for jobben. Verst gikk det ut over bookingbyrået Megafon. Der mister sju ansatte jobben etter at styret har vedtatt å legge ned virksomheten. Det er ikke en konkurs, men en styrt avvikling gjennom å tilby selskapets kreditorer en frivillig akkord.

”Hovedårsaken til den vanskelige økonomiske situasjonen i Megafon AS er sviktende billettsalg i forbindelse med hallturné gjennomført i desember 2004. På tross av det sviktende billettsalget er styret i Megafon AS stolte over gjennomføringen av prosjektet, og tilbakemeldingen fra involverte i prosjektet og publikum har vært veldig positiv. Styret beklager ovenfor Megafons samarbeidspartnere den situasjonen som har oppstått”, skriver styreleder Elisabeth Fevik og daglig leder John Eivind Meland i en pressemelding.

Ballade har i en uke prøvd å få en kommentar fra Meland, men uten å lykkes. Foruten at de sju ansatte i selskapet mister jobben, står nå også en lang rekke profilerte artister uten bookingbyrå. Foruten Zetlitz og Abel, har selskapet artister som Briskeby, Euroboys, Cloroform, Jaa9 & OnklP, Jim Stärk, Silje Nergaard, Margaret Berger, Marit Larsen, Satyricon, Rein Alexander, The National Bank og Tungtvann i stallen. Disse må nå finne seg nye samarbeidspartnere, og for artister som MadCon, Jim Stärk, The Margarets og Turboneger kommer dette like før og etter de skal ha nye album ut på markedet.

Frank Bakke i plateselskapet Bonnier Amigo har ansvaret for både Paperboys og MadCon, men Megafons mageplask fører ikke til søvnløse netter for hans del. Han tror ikke artistene vil få noen problemer med å finne et nytt bookingbyrå, samtidig som lanseringen av platene ikke blir direkte berørt av nedleggelsen.

— Det tror jeg ikke får noen konsekvenser. Paperboys’ nye plate kommer først i mai, og den eneste konsekvensen for dem er at de må finne seg nytt bookingbyrå – noe jeg tror ikke blir så vanskelig. De er faktisk allerede i gang med dem jobben, og jeg tror de har ordnet et nytt byrå allerede. For MadCons del var Megafon ferdig med booking av jobber før jul, så at nedleggelsen kom nå spilte mindre rolle også for dem. Men jeg tror bookingbyråene som nå sitter igjen, virkelig kan få det travelt nå.

Megafons fall kan også føre til ringvirkninger for Unit Management, som har manager-ansvar for Abel, Zetlitz, Marit Larsen, Rein Alexander, Briskeby og Silje Nergaard. Unit eide 27 prosent av aksjene i Megafon, og foruten det økonomiske tapet kan turnéfiaskoen føre til tap av artister også for Unit. VG skriver at Morten Abel skal være på vei fra sin personlige manager Jan Erik Haglund i Unit til sin gamle manager, Arne Svare. I dag får Unit 30 prosent av forlagsinntektene og nesten like mye av konsertinntektene til Abel.

– Det kan jeg ikke kommentere. Faktum er at Abel fortsatt er under kontrakt med Unit, sier Arne Svare, som i dag er personlig manager for Sissel Kyrkjebø, til VG.

Det er ikke første gang en gigant i musikkbransjen velter. I VG i dag skriver Stein Østbø om Stageway, som vaklet stygt i 1994 som følge av storsatsingen Sirkus Midgard – en storstilt norgesturné i sirkustelt med DumDum Boys, Bel Canto og Brothers. Det endte i fiasko, og både Stageway Event Management og DumDum-selskapet Ramalama var nær konkurs. Noen år etter var det Sirkusgruppen som var nær å havarere økonomisk, og måtte gjennom en brutal slankekur og halverte virksomheten etter at ”Sofies verden”-oppsetningen på Fornebu falt i fisk.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev