Magnet - Even Johansen 2003

Årsbeste fra Dagbladet – de uavhengige dominerer

Det begynner å bli den tiden av året igjen. Dagbladet er først ute med sin kåring av Årets Beste plater, og gir full pott til eksil-Bergenseren Even Johansen og hans Magnet-prosjekt. – Det som er helt sikkert, er at man ikke må ha kontrakt på et stort selskap for å bryte lydmuren, skriver Anders Grønneberg i en kommentar. For tendensen på Dagbladets Årsbeste-liste er klar: Det er de små og uavhengige plateselskapene som stikker av gårde med kritiker-potten.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Arvid Skancke-Knutsen

Dagbladets anmeldere har kåret Magnets «On Your Side» til årets utgivelse her hjemme. Albumet har så langt solgt rundt 30 000 eksemplarer på verdensbasis, og byr i følge Dagbladet på en kombinasjon av «storslått orkesterpop, folk og elektronika med sjeldent vellykket resultat.»

Anders Grønneberg kommenterer avstemningen på lederplass i dagens avis, og påpeker i den forbindelse at hele 18 av de i alt 20 norske albumene er utgitt på mindre eller uavhengige selskaper. Bare Warner Music og EMI er representert med egne utgivelser på Dagbladets Årsbeste-liste – for plater med henholdsvis Vidar Busk («Love Buzz») og Bertine Zetlitz («Sweet Injections»). Disse albumene ligger på henholdsvis 9. og 12. plass på Dagbladets årsoppsummering. Til sammenligning har Tuba hele tre utgivelser inne på den samme listen.

Brorparten av utgivelsene er riktignok distribuert via underledd hos de fem store IFPI-selskapene, men Anders Grønneberg er likevel ikke i tvil om at det er i ferd med å etablere seg et musikalsk paradigme-skifte.

Dagbladets liste viser i følge Grønneberg at «de mest toneangivende og interessante artistene kommer seg opp og fram i mye større grad på mindre, uavhengige selskaper, noe også forrige ukes Alarm-nominasjoner viser.»

Grønneberg trekker følgende konklusjon i sin kommentarartikkel: «Det er selskaper der artistene føler at de ikke drukner i et system som blir styrt med jernhånd fra hovedseter i utlandet. Et lite selskap har mindre penger, men kan kanskje by på større frihet. Og det som er helt sikkert, er at man ikke må ha kontrakt på et stort selskap for å bryte lydmuren.»

Dagbladets Ti på Topp-liste over årets beste norske utgivelser kan du studere her (http://www.dagbladet.no/kultur/2003/12/09/385706.html), mens du må kjøpe papirutgaven for å få med deg alle de tyve høyest rangerte, der Equicez og Ephemera kaprer plassene rett bak Magnet. På jazzsiden er Atomic, Come Shine og Karin Krog inne på henholdsvis 7., 15. og 16. plass. Dagbladet presenterer også individuelle lister for ni av sine anmeldere, der Leif Ove Andsnes er eneste klassiske svale, og figurerer på listene til både Terje Mosnes og Ståle Wikshåland.

Blant andre personlige favoritter hos Dagbladet-redaksjonen kan vi i farten ta med Julian Berntzen med «Waffy Town», Rebekka Bakken med «The Art Of How To Fall», Cloroform med «Hey You, Let’s Kiss» og Darkthrone med «Hate Them», som i hvert fall har havnet på listene til minst en av aviskritikerne.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.