Apartment-samler: "We'll Sail..."

Apartment Records: Norsk idealisme og D.I.Y-ånd

I tider hvor musikalsk suksess ofte måles i kroner og øre og antall solgte eksemplarer, kan det være på sin plass å slippe frem helgens festivalarrangører i det lille plateselskapet Apartment Records. – Labelen drives ikke så veldig finansielt. Vi er begge studenter og bruker av studielånet. Noen ting selger ok, andre ting selger ikke, sier Per Gisle Galåen ubekymret til Ballade.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Helgens musikkbilde står i idealistenes tegn. Ikke bare samles store deler av landets rock- og bluesarrangører i Oslo for landsmøte kronet med deltakelse fra Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon Magnus og kulturminister Valgjerd Svarstad Haugland. Samtidig arrangeres Apartment-festivalen på Blå i Oslo – også et eksempel på god D.I.Y-ånd og uegennyttig konsertarrangering og label-virksomhet her i landet.

— Apartment Records ble startet fordi vi, Fredrik Sevendal Ness og Per Gisle Galåen, hadde spilt inn noen låter og ville gi dem ut. Titommeren med Slowburn ble vår første utgivelse. Siden fikk vi lyst til å gi ut andres musikk. Til å begynne med var det Tabata, Lasse Marhaug, Gom, Noodle og P-Loofool-P, og det hele tok av litt når vi ga ut en dobbelt vinylabum, sammen med en ekstra syvtommer.

Skiva trønderen Per Gisle Galåen her snakker om er «We`ll Sail out far….maybe a little too far» fra 1997 med artister som Thurston Moore (Sonic Youth), sveitsiske støypopperne Sportsguitar og norske Motorpsycho med flere.

— Da knakk vi nesten ryggen, men det gikk fint. Senere kom Dipsomaniacs, Kelner, DEL, Brother JT med mer. Vi gir stort sett ut egne og bekjentes ting.

Hvordan drives labellen estetisk?

— Vi mener jo selv at vi har «god» smak. Når det gjelder det visuelle, så vil vi ikke presse på bandene hvordan coverne skal se ut. Vi kan si at noe er lite pent, og påvirke sånn, men bandene har siste ord uansett. Men det er ikke noe problem. Vi gir ut ting vi liker.

Apartment Records er ingen innbringende affære for de to musikkidealistene.

— Labelen drives ikke så veldig finansielt. Vi er begge studenter og bruker av studielånet. Noen ting selger ok, andre ting selger ikke. Vi har noen inntekter på våre egne utgivelser, men lånekassen gjør at vi kan gi ut plater. Vinninga går opp i spinninga, forklarer platedirektøren, som likevel har noe inntekter fra postordrevirksomheten sin, som du selv kan sjekke ut på www.apartmentrecords.com/mailorder.

— Band som vil slippe skiver på Apartment Records må være «hyggelige og snille». Dessuten må de være flinke til å lage musikk som vi liker å høre på. Opplagene spenner fra 200 til 500 eksemplarer. Utgivelse nummer 21, Brother Jt’s s syvtommer «Summertime»/»Blue Green», kommer nå til helga i forbindelse med festivalen på Blå fredag og lørdag.

Også selve arbeidet med trykking og administrering av plateselskapets utgivelser og daglige virke ordnes vennskapelig demokratisk og idealistisk.

— Det varierer hvem som gjør hva. Jeg tar stort sett mailorderbiten alene, men resten gjør vi i lag.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.