Prøysen hos KKV

Alf Prøysen på Nationaltheatret

Torsdag er det premiere for den nye Alf Prøysen-oppsetningen «Kjæm æiller att!» på Nationaltheatrets hovedscene. Dette skal innebære Prøysens debut på Nationaltheatrets hovescene, men det er med et nødskrik at stykket blir satt opp i det hele tatt. Alf Prøysens datter, Elin Prøysen, likte nemlig svært dårlig at Lars Lillo-Stenberg hadde satt nye melodier til klassikere som «Sønavindsvalsen» og «Tango for to».

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Ole Anders Tandberg er regissøren som står bak forestillingen «Kjæm æiller att!», som har premiere torsdag 29. november. Men helt inntil i går var det uvisst om stykket i det hele tatt ville kunne bli vist, etter stor uenighet mellom Nationaltheatret og Alf Prøysens familie om deLillos-leder Lars Lilo-Stenbergs nye musikk.

Det er Elin Prøysen, Magne Amdahl og Egil Monn-Iversen som har reagert kraftig på Nationaltheatrets forsøk på å nyskrive Prøysen. I følge Aftenposten på lørdag hadde Elin Prøysen & co. reagert meget sterkt på at noen melodier var «radbrukket og ugjenkjennelige», slik hun så det.

— Man kan motsette seg ny musikk til tekster man har rettigheter til, slik jeg har. Da jeg så en gjennomgang av forestillingen tidligere denne uken, oppdaget jeg at både «Tango for to» og «Sønnavindsvalsen» stadig var på plass med Lars Lillo-Stenbergs nye musikk. Jeg nevnte for instruktør Ole Anders Tandberg at alt i forestillingen var greit bortsett fra disse to melodiene, som enten måtte presenteres i originalutgave eller tas bort, sa Elin Prøysen til Aftenposten, som også kunne melde at det var hektiske og fortløpende forhandlinger mellom Prøysens datter og teatersjef Eirik Stubø.

I Aftenpostens morgenutgave i går ble det gjort kjent at stykket nå likevel vil få premiere som planlagt.

–Vi legger ballen død for skuespillernes skyld, sa Elin Prøysen. – De har bare fire dager igjen til premièren.

Men hun er fremdeles lite fornøyd med måten teatret har håndtert denne saken på, og sier at hun riktignok vil befinne seg på premieren torsdag, men at hun ser langt mer frem til Oslo Nye Teaters dukketeater-oppsetting av farens klassiske julefortelling om snekker Andersen og nissefamilien.

Det var som nevnt særlig Lillo-Stenbergs nye melodier til «Sønnavindsvalsen» og «Tangfo for to» som hadde falt rettighetsforvalterne Prøysen og Amdahl særlig tungt for brystet.

— Disse nye versjonene ble laget uten at det var blitt hentet tillatelse på forhånd. Akkurat disse to sangene ble til etter et nært samarbeid mellom min far og Bjarne Amdahl. Det falt meg aldri inn at noen ville rokke ved det, sa Elin Prøysen tidligere denne uken til NRK, som også tatt opp saken.

Nationaltheatret har presentert oppsettingen som «en kollektiv indre reise i Alf Prøysens forfatterskap». Dramatiseringen bygger på både noveller, viser, stubber og regler, og skal ha som mål å fremheve de mørkere og mer livsfilosofiske deler av Prøysens forfatterskap, men med humoren som en fortsatt sentral brikke.

Som skuespillerne i «Kjem Æiller Att!» finner vi bl.a. Gisken Armand, Petronella Barker, Anne Marit Jacobsen, Trond Brænne og Eindride Eidsvold.

Omfattende nettsider om Alf Prøysens liv og virke finner du for øvrig på denne pekeren til Prøysenhuset.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.