Bendik Hofseth 2 2002

Alarm og by:Larm avslutter samlokaliseringen

Etter to års samlokalisering velger Alarm og by:Larm å holde sine arrangementer til forskjellig tid og sted i 2005. Arrangørene er fornøyde med den drahjelp man har gitt hverandre gjennom to år, men mener i fellesskap at arrangementene nå er blitt så store at de bør holdes hver for seg. – By:Larm og Alarm tilhører fremdeles samme familien, men nå er det på tide å flytte hver for oss, sier styreleder i alarm, Bjarne Zachariassen, til Ballade.

Kalender

Av Knut Steen

Skiller lag
Alarm og by:Larm har vært samlokalisert i 2003 i Trondheim og 2004 i Bergen. Alarm har markert avslutningen på by:Larms konferanse og festival, men samtidig vært bygd opp som en ledende musikkpris med egen organisasjon og styre. Samlokaliseringen har i følge styrene i Alarm og by:Larm vært vellykket, ikke minst fordi arrangementene har mange sammenfallende verdier. Nå har arrangementene samlet blitt så store at man ikke lenger skal samlokaliseres, forteller en respektive styreledere i by:Larm og alarm, Bendik Hofseth og Bjarne Zachariassen.

— Både by:Larm og Alarm har vokst seg så store at det nå er vanskelig for begge å trekke de nødvendige synergier ut av samlokaliseringen. For by:Larm er det blitt et problem at vi mister fokuset rundt lørdagen. Et av by:Larms mål er å presentere nye spennende artister for publikum og bransjen. Vi opplever at Alarm trekker oppmerksomheten bort fra en av våre viktigste verdier og føler ikke lenger at vi kan forsvare å presentere «våre» artister i skyggen av en storslått prisutdeling. Vi vet at by:Larms delegater har satt stor pris på det løftet Alarm har gitt oss på avslutningsdagen de to siste årene, men nå føler vi at det er på tide å avslutte samlokaliseringen, sier Hofseth til Ballade.

Internasjonal avslutning?
I stedet for å avslutte by:Larm med utdelingen av Alarm-prisen lover Hofseth at «lørdagen i Stavanger skal bli noe utenom det vanlige, dog med en annen og mer internasjonal vri».

By:Larm hadde også i år en håndfull internasjonale artister med på lasset – er man ikke redd for at enda flere av disse vil gjøre noe av det samme som Alarm ville ha gjort – nemlig å ta oppmerksomheten bort fra de små sårbare norske artistene som by:Larm har som fremste misjon å vise frem?

— Hvis ikke vi får internasjonalt fokus rundt de norske artistene gjør vi ikke jobben vår. I forbindelse med Sonar-prosjektet, som vi kjører sammen med Utenriksdepartementet, har vi som formål å trekke flest mulig utenlandske journalister og bransjefolk til by:larm.

Men er ikke norsk musikk i seg selv nok til å trekke denne oppmerksomheten – trenger man hjelp fra utenlandske artister?

— Nei, det tror jeg ikke, men dette er jo ikke fascistisk konspirasjon, men en musikkfest. Her må man bare ha tillit til Erlend Mogård Larsen og Co., som er veldig bevisste på norsk musikk. Formen på avslutnings-spetakkelen er ikke bestemt enda, foreløpig har vi bare kastet ball med en del ideer, forteller Hofseth.

Åpen dialog
Både Alarm og by:Larm understreker at de fortsatt vil ha en åpen dialog, og er åpne for at dette kan «føre til noe». Er dette først og fremst et signal utad om at man fremdeles er gode venner, eller har man snakket om noe håndfast?

— Dette er for å understreke at avgjørelsen om å skille lag er noe man har tatt sammen, og noe som begge parter er godt fornøyde med. Hva dette fører til vil bli konkretisert i tiden framover, sier Hofseth.

Når by:Larm nå velger å stå alene, uten den attraksjonen Alarm-prisen har vært på slutten av festivalen, betyr dette at by:Larm ønsker å vokse enda mer?

— Det gjør det, men vekst er så mye. Vi opplever at vi institusjonaliseres og blir viktigere. Vekst er ikke nødvendigvis kvantitet, vi ønsker å bidra enda mer til norsk musikk, men hvilken vei vi skal gå for å oppnå dette har vi ikke lagt noen strategi for enda, sier Hofseth.

Når By:Larm og Alarm nå skiller lag for å gi hverandre bedre armslag – betyr dette at et by:Larm/Spellemann-samarbeid, slik daværende formann i Spellemannkomiteen, Andreas Gilhuus indikerte, ikke er aktuelt?

— Det er riktig. Et Spellemann-samarbeid er ikke aktuelt for oss, bekrefter Bendik Hofseth.

Store nok, viktige nok
Også Alarms Bjarne Zachariassen føler at tiden nå er moden for å skille lag med by:Larm.

— Vi har fått stor drahjelp av by:Larm i disse to årene. Med den hjelpen føler vi nå vi nå klarer å stå på egne ben. Vi har vokst oss viktige nok, men det betyr ikke at vi har funnet frem til akkurat det formatet som vi ønsker. Vi er fornøyde med det redaksjonelle innholdet, men vi vil ikke bli lik de fleste andre priser, som har noen programledere, noen utdelinger og etpar musikkinnslag innimellom. Det må gå an å gjøre dette på flere måter, og det er dette vi prøver å finne ut av nå. Vi er nødt til å finne en form som skiller oss ut, og som gir oss den egenarten vi føler at vi trenger, sier Zachariassen.

Men hvordan vil Alarm klare seg økonomisk uten samlokaliseringen med by:Larm, og de inntektene det samarbeidet har betydd?

— Alarm har aldri mottatt støtte fra by:Larm, men vi har gjort en splitt i forhold til billettsalg og sponsorinntekter, og skaffet en del av inntektene sammen. Jeg tror dette skal gå greit, for Alarm har en sjel som er noe vi kan skape interesse for. Vi har inntil i år vært et lavkost-arrangement: En prislapp på 500 000 kroner er veldig liten i forhold til sammenliknbare priser. Dette klarer vi fordi har, og fremdeles vil basere oss på gratisarbeid. Samtidig har vil lyst til å gi daglig leder Svein Bjørge en rimelig lønn i for det arbeidet han legger ned, og det har vi ikke klart så langt.

Samme familie
Zachariassen understreker samtidig at det ikke er noe mål å lage mer pomp og prakt ut av Alarmprisen:

— Vi kunne holdt den i Grieghallen i år, men det var helt uaktuelt for oss. Dette er snakk om et profilvalg.Vi hører ikke hjemme i et konserthus, uansett om det er i Oslo eller Bergen, jeg syns i grunn ikke at folk skal sitte under en Alarm-utdeling i det hele tatt, sier Zachariassen.

På grunn av problemer med å få bransjestøtte, vil Alarm neste år arrangeres i Oslo, fordi dette er billigere. Men om dette blir en permanent ordning, er enda ikke avgjort, sier Zachariassen, som heller ikke kan si stort om fremtidige samarbeidspartnere.

— Det viktigste er at samarbeidet med NRK, som kommer til å fortsette. Hvilket format TV-sendingen kommer til å få, er ikke sikkert enda. By:Larm og Alarm tilhører fremdeles samme familien, men nå er det på tide å flytte hver for oss, sier Bjarne Zachariassen.

Alarm 2005 arrangeres i Oslo lørdag 5. februar, mens by:Larm 2005 arrangeres i Stavanger 10 – 12. februar.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis i klaver

Norges musikkhøgskole (NMH)

Innholdsprodusent digital formidling

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Ung i Kor Nord

Kommunikasjonssjef

Stormen Konserthus KF

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev