Åge Aleksandersen (Foto: Artistguiden)

Åge-nei til EMI

Gunnar Hordvik tok bølgen sist mandag, da hans nye plateselskap Norwave var et offisielt faktum. Første utgivelse i høst kan bli Åge Aleksandersens nye plate – dersom Åge og EMI kommer til enighet. Per Eirk Johansen i EMI bekrefter at Aleksandersen i utgangspunktet er fri til å gå, men at det gjenstår noen forhandlingsrunder.

Kalender

Engegård, Svendsrud og Haugen trio i Trysil

13/04/2024 Kl. 15.00

Innlandet

Operapub på Grønland Boulebar

13/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Lørdagsopera

13/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

Det er ingen hemmelighet at Åge Aleksandersen ønsker seg vekk fra multinasjonale EMI og hjem til trønderske Norwave, og derfor har sagt opp sin avtale med EMI.

Grunnen er at Åge ønsker å fortsette samarbeidet med sin mangeårige venn i Norske Gram, Gunnar Hordvik, samtidig som han på prinsipielt og politisk grunnlag har gjort det klart at han ikke ønsker å være på et selskap som blir styrt fra utlandet.

Derfor ligger Åge Aleksandersen og EMI Recorded Music for tida i forhandlinger, om hvordan kontraktfloken skal løses og Åge slippes løs.

— Vi har masse plater igjen i kontrakten med Åge, sier EMI-direktør Per Eirik Johansen til Ballade. – Men på den annen side har vi også hatt en åpen dialog, der vi har sagt at Åge selvsagt ikke skal jobbe videre med oss, om han selv ikke føler for det. Dermed er han i utgangspunktet fri til å gå – om det nå skulle være til Norwave eller andre. Jeg vet jo at han har en sterk tilknytning til Gunnar, men samtidig er det også enkelte business-detaljer som må avklares.

Etter det Ballade erfarer skal et av punktene det forhandles om være basert i forskuddet som Åge i sin tid mottok av EMI-eide Norske Gram, og hvordan dette skal tilbakebetales. Samtidig hevder en sentral kilde Ballade har vært i kontakt med at Åge legger press på EMI ved å erklære at han uansett utfall av forhandlingene ikke kommer til å slippe flere plater på selskapet.

Vil til Norwave
I mellomtida vaker Norwave i kulissene. På sin egen arbeidsplan har de satt av plass til Åge Aleksandersens nye plate i oktober, bekrefter Kari Thorvik i Norwave. Hun tilføyer imidlertid at de selvsagt er åpne for at forhandlingene med EMI kan trekke ut så pass at det kan bli vesentlig seinere.

— Tidspunktet er ikke av så stor betydning. Vi vil gjerne ha Åge og vi har tid til å vente på ham, fastslår Thorvik.

Selv om Norwave offisielt startet sin drift 1. september, hadde selskapet sin første utgivelse – med Elisabeth Andreassen – ute i butikkene allerede før den datoen. Før jul kommer definitivt også en juleplate med Den Norske Opera, med et folkelig repertoar som blant annet inkluderer D.D.E.

Andre artister i Norwave-stallen er Soda og Fremmed Rase (tidligere Alien Breed), mens Thorvik også regner det som nokså sannsynlig at samarbeidet med Ulf Risnes vil fortsette.

— Vi jobber allerede sammen med Ulf i Bennet Event (Hordviks andre selskap, red.anm.) og selv om ingenting er avklart, ligger det vel i kortene at vi også kan tenke oss å utvide samarbeidet til også å gjelde et plateprosjekt, sier Thorvik.

Mer prosjektorientert
Kari Thorvik åpner ellers for at Norwave i større grad enn tidligere løser opp platekontraktsstrukturen, og heller jobber mer prosjektorientert med flere artister.

— Den nye teknologien har gjort det mye enklere og rimeligere å spille inn plater. Mens artister tidligere som regel trengte økonomisk støtte til studiotid og innspilling, kan det nå være at de selv ønsker å betale gildet og eie masteren, og heller få økonomisk og praktisk hjelp til markedsføring. Hvilken tilknytning en artist skal ha til Norwave, er noe vi får vurdere fra sak til sak, uttaler Thorvik.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.