Lávre er en ung artist som har fått oppmerksomhet de seneste åra, blant annet som representant for samisk musikk og kultur internasjonalt – og spiller når Verdensdag for psykisk helse markeres i Kåfjord. (Foto: Hildá Länsman)

Riddu Riđđu Festivála vil bryte taushet om tabuer og overgrep

Hvorfor må vi bryte tausheten? Mental helse, overgrep og taushetskultur i Sapmí står på programmet.

Kalender

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Lørdagsopera i Posthallen

24/02/2024 Kl. 16:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Riddu Riđđu Festivála, Senter for nordlige folk og Kåfjord kommune inviterer til markering av Verdensdagen for psykisk helse mandag 10. oktober.

For første gang skal den prisvinnende filmen «Tystnaden i Sápmi» av Liselotte Wajstedt vises i Olmmáivággi (Manndalen). «Den viktigste samiske dokumentarfilmen som er laget», mener Anne Lajla Utsi, direktør ISFI. På programmet mandag står filmvisninga, en panelsamtale om tabuer og konsert med stjerneskuddet Lávre. Det skriver festivalen, kommunen og senteret sammen i en pressemelding.

«Tystnaden i Sápmi» handler om overgrep, psykisk helse og fortielseskultur i Sápmi. Filmen tar tak i tabuer og hendelser som har plaget mange unge samer – i generasjoner. Taushet har vært en overlevelsesstrategi i mange urfolkssamfunn. De unge kvinnene Marion og Ida som står frem i denne filmen, har erfart at taushet ikke lenger gagner noen. Filmvisningen har aldersgrense 15 år og finner sted i Kultursalen, Senter for nordlige folk.

Etter filmen inviterer arrangørene til panelsamtale om tausheten i Sápmi. I panelet sitter festivalsjef Sajje Solbakk, artist Lávre Johan Eira, kommunepsykolog Kristin Aagaard, og Marion Anne Rimpi, medvirkende i filmen.

Artisten Lávre til unik scene i Kåfjord
Lávre Johan Eira fra Guovdageaidnu (Kautokeino) har spilt for Dronning Sonja i Venezia, og kommer nå til Olmmáivággi for å skape en magisk atmosfære på Verdensdagen for psykisk helse. Hans musikalske uttrykk er sterkt forankret i joik, men samtidig universelt og nyskapende. Konserten er åpen for alle og holdes i det arrangøren kaller det ikoniske Nisga’a-huset, på Riddusletta.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.