Kunstnerisk utviklingsarbeid får status som doktorgrad

Kunnskapsdepartementet etablerer ny kunstnerisk doktorgrad.

Kalender

BYOHP: Numinous Beginnings

28/11/2020 Kl. 12.00

Vestland

Kampenjazz Lyder Røed kvintett

29/11/2020 Kl. 20:00

Viken

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Cikada – Ultima 2020

19/09/2929 Kl. 16.00

Oslo

Etter flere års press fra fagmiljøene for å gjøre det kunstneriske stipendiatprogrammet til et godkjent doktorgradsprogram, har nå Kunnskapsdepartementet valgt å opprette en egen kunstnerisk doktorgrad. Det skriver departementet i et brev til Universitets- og høgskolerådet 31. oktober 2016.

Det kunstneriske utviklingsprogrammet har hittil vært et program som ikke har gitt en formelt godkjent doktorgrad. Programmet har gått parallelt med de vitenskapelige doktorgradsprogrammene, som følger internasjonale prinsipper for doktorgradsutdanning. De fleste store utdanningsinstitusjonene for kunst- og design har tilbudt to stipendiatprogrammer: ett for vitenskapelig forskning som leder frem til en doktorgrad, og et for kunstnerisk utviklingsarbeid, som ikke har gitt en godkjent grad.
Nå skal det altså etableres en egen doktorgrad innen kunstnerisk utviklingsarbeid. Det er ennå ikke klart hva graden skal hete, hvordan den skal etableres eller når den skal tre i kraft.
– Det er en milepæl. Kunstnerisk utviklingsarbeid og vitenskapelig forskning har vært likestilt hele tiden, og nå får vi også formalisert det, sier Peter Tornquist, rektor ved Norges musikkhøgskole.
Han mener vedtaket er viktig for kandidatene som søker og gjennomfører det kunsteriske programmet.
– Det handler ikke bare om formell kompetanse, men om å få anerkjennelse for at det arbeidet de legger ned og den kunnskapen de utvikler er like viktig, sier han.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis i musikkteori

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i obo og engelsk horn

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Festivalprodusent

Oslo Jazzfestival

Produsent

Midtnorsk jazzsenter, Trondheim

Virksomhetsleder kultur

Eidsvoll kommune

Hovedinstrument-lærer på klarinett

Barratt Due musikkinstitutt

Hovedinstrument-lærer på horn

Barratt Due musikkinstitutt

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev