Etter flere års press fra fagmiljøene for å gjøre det kunstneriske stipendiatprogrammet til et godkjent doktorgradsprogram, har nå Kunnskapsdepartementet valgt å opprette en egen kunstnerisk doktorgrad. Det skriver departementet i et brev til Universitets- og høgskolerådet 31. oktober 2016.
Det kunstneriske utviklingsprogrammet har hittil vært et program som ikke har gitt en formelt godkjent doktorgrad. Programmet har gått parallelt med de vitenskapelige doktorgradsprogrammene, som følger internasjonale prinsipper for doktorgradsutdanning. De fleste store utdanningsinstitusjonene for kunst- og design har tilbudt to stipendiatprogrammer: ett for vitenskapelig forskning som leder frem til en doktorgrad, og et for kunstnerisk utviklingsarbeid, som ikke har gitt en godkjent grad.
Nå skal det altså etableres en egen doktorgrad innen kunstnerisk utviklingsarbeid. Det er ennå ikke klart hva graden skal hete, hvordan den skal etableres eller når den skal tre i kraft.
– Det er en milepæl. Kunstnerisk utviklingsarbeid og vitenskapelig forskning har vært likestilt hele tiden, og nå får vi også formalisert det, sier Peter Tornquist, rektor ved Norges musikkhøgskole.
Han mener vedtaket er viktig for kandidatene som søker og gjennomfører det kunsteriske programmet.
– Det handler ikke bare om formell kompetanse, men om å få anerkjennelse for at det arbeidet de legger ned og den kunnskapen de utvikler er like viktig, sier han.

Ballade video: Drømmer om barndommen
Super sommermeny med musikkvideoer fra Levina Storåkern x 2, St. Niklas, Quarter Wolf, Hamstermann, El Cartel, Therese Ulvan, STORM & Fixation, Ole Evenrud og Henning Kvitnes.

Hvor brenner det, Guro Furunes Pettersen og Chris Schaal?
Evner bransjen å bevare en grasrot av ny kreativ musikk og bransje utenfor hovedstaden? Og hva kjennetegner egentlig en vellykket undergrunnsscene?

– Øyafestivalen må ta et oppgjør
Utestedet Blå avslutter samarbeidet med Øyafestivalen i protest mot festivalens eierskap.

Øm virvelvind. Axel Skalstad (1992-2025): Jeg blir bare så glad av å se deg spille.
Minneordene over trommeslager Axel Skalstad er skrevet av Filip Roshauw. Skalstad gikk bort i en ulykke nylig, altfor ung med sine 32 år.

Så vanskelig er det ikke.
Hva om likestilling på festivalene bare var...helt vanlig?

Dette ble vedtatt på Tonos årsmøte 2025
Under årets møte ble de fleste foreslåtte endringene i vedtektene vedtatt, men noen sentrale forslag falt.