Kulturpolitisk håndslag til militærmusikken
Tirsdag 29. mai overrakte representanter for musikerne i Forsvarets Musikk en uttalelse om framtida for Forsvarets Musikk til representanter for henholdsvis forsvarskomiteen og kulturkomiteen på Stortinget. Samtidig la Musikernes fellesorganisasjon frem sine krav i saken, der de ønsker at Kulturdepartementet skal gå inn og ta ansvar for forsvarsmusikken.
Bakgrunnen for overrekkelsen av uttalelsen var den trusselen om nedleggelse som fremdeles henger over militærmusikken i Halden og Kristiansand. I forbindelse med markeringen overfor Stortinget var det også musikalske innslag ved Kongelige Norske Marines Musikkorps, The Brazz Brothers og Ole Edvard Antonsen.
Tore Nordvik i Musikernes fellesorganisasjon var til stede under markeringen, og oppsummerer inntrykkene fra tirsdagensom følger:
— Det var en grei og redelig markering. Nå håper vi at mellompartiene vil stå fast på at alle de syv korpsene skal bestå, og få til et forlik med Arbeiderpartiet. Ellers blir det spennende på tirsdag 5. juni, da Forsvarskomiteen skal legge frem sin innstilling med alle merknader.
Stortinget skal etter planen foreta et vedtak i saken 13. juni. I den forbindelse har Musikernes fellesorganisasjon satt frem en liste på syv krav, som de mener vil trygge forsvarsmusikken.
— Da Stortinget i 1993 vedtok å styrke Forsvarets musikk, for endelig og skape ro rundt arbeidsplassene som det sto i vedtaket, ble det en ro som varte knappe 7 år, og korpsene rakk så vidt å fullføre den planlagte styrkingen. Uansett utfallet av vedtak som gjøres av Stortinget den 13. juni, vet vi av erfaring gjennom mange år at Forsvaret på nytt om noen tid vil foreslå Forsvarets Musikk redusert eller nedlagt. Vi ønsker at Forsvarets Musikk må vurderes sammen med resten av kultur-Norge, og ikke sammen med ”kuler og krutt”, heter det fra Musikernes fellesorganisasjon.
Her er Musikernes fellesorganisasjons krav til det politiske miljøet:
1. Kulturdepartementet må bli en likeverdig eier/bidragsyter til Forsvarets Musikk, slik at en lettere kan forsvare opprettholdelse av alle 7 korpsene som vi har i dag.
2. Korpsenes lønn og driftsmidler dekkes av Forsvarsdepartementet og Kulturdepartementet med en fordelingsnøkkel på 50/50.
3. Kulturdepartementet må komme inn som en premissleverandør for korpsenes tjenester på lik linje med Forsvarsdepartementet.
4. Forsvarets Musikk blir som en følge av dette, i framtiden en sterkere aktør i kulturbildet, og tas med i framtidige utredninger om musikk i Norge.
5. Korpsenes driftsmidler må sikres, så korpsene kan utnytte sitt potensial fullt ut og ikke ha uker uten drift, slik det er i dag på grunn av for lite driftsmidler.
6. Administrasjonen, som i dag er korpsenes svakeste ledd, må styrkes med 3 stillinger til hvert korps.
7. Korpsenes besetning må styrkes gradvis på linje med det som har skjedd i symfoniorkestrene, for på sikt å nå en besetning på 40 musikere.
Ballade har tidligere publisert en rekke artikler om denne saken, som du finner ved å gå til temalenken nedenfor.
Ledige stillinger
Førsteamanuensis i akkompagnement
Norges musikkhøgskole (NMH) Søknadsfrist:05/01/2025
Produsent for NUSO
NUSO - Norsk Ungdomssymfoniorkester eies og driftes av De Unges Orkesterforbund (UNOF)Søknadsfrist:10/01/2025
Førsteamanuensis i musikkhistorie
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:05/01/2025
Førsteamanuensis i låtskriving og musikkproduksjon
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:05/01/2025
Tenortrombonist
Forsvarets musikkSøknadsfrist:20/12/2024