Anders Hovind, politisk nestleder i kunstnerorganisasjonen Creo (Foto: Bodil Diesen)

Kulturelle løsarbeidere

INNLEGG: Det hersker uholdbare tilstander i arbeidsmarkedet, skriver Anders Hovind i Creo.

Kalender

Sommerkonsert

25/06/2021 Kl. 18.30

Viken

Teksten er en bearbeidet versjon av innlegget Hovind holdt under LOs representantskapsmøte torsdag 6. mai.

Av Anders Hovind, politisk nestleder i Creo

Creo er jevnlig i kontakt med medlemmer og kulturarbeidere som presses til å gjøre jobber i oppdrag isteden for i et ansettelsesforhold. Dette skjer over alt i kulturfeltet nå, fordi det lønner seg for arbeidsgiverne. Den svake part i denne situasjonen er kulturarbeiderne som går glipp av goder som sykepenger og tjenestepensjon.

For hva ville du gjort hvis du hadde valget mellom en betalt jobb eller ingen jobb? Du ville selvfølgelig tatt jobben og samtidig båret risikoen hvis du for eksempel ble syk.

I disse tider er denne asymmetrien blitt ekstra grell: Får bassisten i bandet mistanker om at han er smittet av korona setter han turneen for hele bandet i fare. Fristelsen til å la være å teste seg er stor når både du og dine kolleger risikerer å miste inntekten.

Når til og med en stor aktør som KS ikke ønsker faste ansettelser i Den kulturelle skolesekken viser dette at den sittende regjeringen har latt dette gå altfor langt. Det er ingen grunn til at de som turnerer i Den kulturelle skolesekken skal ha dårligere forhold enn det vi hadde da Rikskonsertene var vår forhandlingsmotpart. Den gangen hadde vi en tariffavtale som sikret både sykepenger og pensjon for de medvirkende.

Creo mener LO kan ikke være bekjent av et arbeidsliv som tillater at folk må ta jobber i oppdrag når de vitterlig skulle vært ansatt. Den store veksten vi ser i bruken av oppdragstakere viser med all tydelighet at vi har et lovverk som ikke holder mål på dette området. Derfor er det gledelig at LO på representantskapet i dag vedtok en fagligpolitisk uttalelse som viser at Norges største fagforeningssammenslutning nå skal starte på denne høyst nødvendige opprydningen.

Og når denne jobben forhåpentligvis er gjort må ikke LO glemme at det fremdeles vil finnes reelle næringsdrivende som trenger LO.

Derfor skal LO selvstendig fremdeles ha en sentral rolle i organiseringen av det norske arbeidslivet: Et arbeidsliv som skal ha ansettelser som hovedregel, men som samtidig skal sørge for at selvstendig næringsdrivende har likeverdige sosiale ordninger.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Rådgiver kultur

Agder fylkeskommune

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev