hei kalas skulle ha spilt under Festspillene i Bergen 2020 (Foto: Jan Kühr)

Koronasituasjonen: Ingen kulturarrangement før 15. juni

Ingen Miniøya i Oslo eller Nattjazz i Bergen i år, men Festspillene i Bergen jobber med alternative løsninger.

Kalender

Monument Festival 2020

12/06/2020 Kl. 16:00

Viken

Opera for kidsa – Mozart og prinsessen

18/06/2020 Kl. 15:00

Innlandet

Legg til arrangement
Se alle

De nye retningslinjene regjeringen presenterte i pressekonferanse 7. april betyr at ingen store festivaler, kulturarrangement og idrettsaktiviteter får gjennomføres før 15. juni.

Under pressekonferansen kom det inn en e-post til Ballades redaksjon fra Miniøya i Oslo, som skulle arrangeres 13. og 14. juni. – Det er med tungt hjerte vi nå må meddele at Miniøya 2020 er avlyst. Dette skjer på bakgrunn av myndighetenes retningslinjer som følge av COVID-19. Vi stoler på at de tar trygge avgjørelser, og stiller oss bak alle tiltakene som er iverksatt i den nasjonale dugnaden for å begrense smitte, skriver festivalen for barn, som har blitt arrangert i Tøyenparken i 10 år.

Nattjazz i Bergen offentliggjorde også i ettermiddag at jazzfestivalen avlyses i år: Nattjazz 2020 er dessverre avlyst. Tirsdag 7. april vedtok regjeringen at alle større kulturarrangement er avlyst frem til og med 15. juni. Nattjazz ser allerede frem mot 2021! Alle årets bekreftede artister får tilbud om å komme tilbake neste år og vi håper så mange som mulig av dem får kalenderen til å stemme.

Myndighetsbestemmelsen om forbud mot større arrangement for å forhindre smitte av COVID-19-viruset er svært viktig for landets arrangører. I går skrev Ballade om den krevende situasjonen festivalene er i.
– Uten en myndighetsbestemmelse i ryggen risikerer festivaler som vil avlyse av folkehelsehensyn, eller som ikke rekker å sette maskineriet i gang igjen etter en oppheving av forbud, å stå overfor juridiske og økonomiske konsekvenser de ikke kan bære uten billettinntekter. For mange vil vi dette kunne føre til konkurs og nedleggelse, sa leder av Norsk jazzforum, Gry Bråtømyr til Ballade 6. april.

Festspillene i Bergen oppdaterte hjemmesidene med følgende beskjed i etter pressekonferansen: Festspillene i sin opprinnelige form er nå avlyst, men det jobbes med alternativer og løsninger for arrangementene på årets program. Sammen med andre kulturaktører i Norge jobber Festspillene nå med konkrete planer for en alternativ festival i festspillperioden.

– Selv om det ikke var uventet, er vi selvsagt skuffet over at årets festspill ikke vil skje som planlagt, sier festspilldirektør Anders Beyer i en e-post til Ballade. – Men vi er mange som har fått hverdag og høytid kraftig endret denne våren, og Festspillene må selvsagt ta sin del av dugnaden. Vi jobber for å markere årets festival på alternative måter, sier han.

Beyer er takknemlig for endelig å ha en tydelig avklaring på årets Festspillene i Bergen.
– Vi er takknemlig for at vi nå har klare retningslinjer fra regjeringen å forholde oss til. Det har vært utfordrende arbeidsforhold for kulturarrangører denne våren, og jeg misunner ikke sommerfestivalene som fortsatt må kjenne på den samme usikkerheten i ukene som kommer.

Statsminister Erna Solberg kommenterte viktigheten av myndighetsvedtak under dagens pressekonferanse, men sommerens festivaler og arrangement må belage seg på enda noen uker med uvisshet:
– Nå har vi sagt at det blir ingen store festivaler, store arrangementer, store idrettsaktiviteter frem til 15. juni. Så har vi sagt at vi vil komme med et svar på resten av sommeren innen 1. mai. Men så er spørsmålet: Hvor setter vi grensen? Er det sånn at vi kan tillate 50 personer i løpet av sommeren, så vil det være noen arrangementer som kan gå. Kan vi tillate 200 personer, men ikke 1000, på en konsert? Vi må tenke gjennom hva vi tillater, og vi trenger litt tid på å vite hvor presise vi skal være på rådene, sa Solberg. – Vi har derfor gjort det vi har gjort nå frem til 15. juni, fordi det har en økonomisk side; å kunne avlyse i tide, og at det er et myndighetsvedtak som gjør at man avlyser. Det betyr at man kommer noe bedre ut av det gjennom forsikringsordningene enn hvis man selv må avlyse av andre grunner.

Stillinger

Professor/ førsteamanuensis i trombone

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kontrabass og fiolinlærer

Children’s International School Fredrikstad AS

Pianostemmer / pianotekniker

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev