Kjell Karlsen (Foto: Nina Reistad)

Minneord fra NOPA om Kjell Karlsen

Norske komponister, tekstforfattere, musikere og artister kjenner på dyp takknemlighet overfor Kjell Karlsen. skriver NOPA i sine minneord over æresmedlemmet.

Kalender

OSLO STRYKEKVARTETT 30 ÅR: Peter og ulven

27/11/2021 Kl. 12.00 og 14.00

Oslo

Herrenes Lørdagsopera

27/11/2021 Kl. 15:30

Viken

OSLO STRYKEKVARTETT 30 ÅR: Kvartettfest

27/11/2021 Kl. 17.00

Oslo

Ingrid Kindem, styreleder i NOPA – Norsk forening for komponister og tekstforfattere

Det er med stor sorg vi har fått vite at NOPAs æresmedlem Kjell Karlsen har gått bort.

Han ble 88 år gammel. Kjell har betydd svært mye for NOPA – Norsk forening for komponister og tekstforfattere. I perioden 1969–2009 hadde han forskjellige verv i foreningen. Hele 40 års innsats i styrerom, fagutvalg og komiteer som representant for populærmusikkfeltet.

Kjell Karlsen arbeidet som komponist og arrangør, og var kanskje mest kjent som orkesterleder. Han ledet en rekke små og store ensembler under eget navn. Kjell Karlsens Orkester brakte både norsk og utenlandsk populærmusikk ut til et stort publikum gjennom NRKs lørdagsunderholdning. Han sysselsatte svært mange dyktige musikere og artister. Tekster ble oversatt til norsk, musikken arrangert ut, publikum danset – både i Store Studio og hjemme i stuene. Han komponerte flere Melodi Grand Prix-slagere og var også en aktiv film- og TV-komponist.

Kjell elsket jazz. Og han fikk mange andre til å elske jazz. Allerede som 13-åring satt han på orgelkrakken i Sarpsborg Metodistkirke og utforsket det presten omtalte som syndige akkorder. Som 16-åring hadde han sitt eget storband. Hans arrangementer var preget av «fet» harmonisering – og musikerne fikk gjerne rytmiske detaljer å bryne seg på. Og så måtte det svinge. Kjell Karlsen løftet komposisjonene til andre gjennom godt orkestrerte arrangementer. Han var stadig på jakt etter nye talenter, og mange unge musikere har fått en sjanse gjennom Kjells musikalske virke. Det var status å være med i Kjells orkestre, og han var sentral i oppblomstringen av Oslos jazzklubbmiljø på 50- og 60-tallet.

Kjell var også jazzpedagog. Han ønsket å spre kunnskap om bredden i sjangeren, og på slutten av 90-tallet startet han Jazzakademiet i Oslo Konserthus. Konseptet har vært presentert for et stort publikum gjennom hele 22 år.

I forbindelse med sitt 80-års jubileum hadde han en stor konsert i Oslo Konserthus, med et imponerende antall musikere og artister på scenen. Alle ville være med å feire Kjell. Nå var han i gang med å planlegge en stor, svingende konsert i forbindelse med sitt 90-års jubileum. Det er vemodig at det nå blir uten Kjell. Men vi andre skal feire, spille musikken hans og minnes alt Kjell Karlsen har betydd for norsk musikkliv.

Nå er en finstemt, varm, generøs og hardtarbeidende kollega borte. Norske komponister, tekstforfattere, musikere og artister kjenner på dyp takknemlighet overfor Kjell Karlsen.

Vi vil savne det lune blikket hans, smilet, historiene, våkenheten og samtalene om musikk.

Våre tanker går til hans familie og venner.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this