Lene Marie Fossen, selvportrett. Fossen døde i oktober 2019 (Foto: Lene Marie Fossen. Bildet er brukt i dokumentarfilmen om henne, "Selvportrett")

Ballade Video XXXVI: Fra fødsel til død

Vi innleder det nye året med sterke videoer med Karin Park, Kråkesølv, Knut Anders Sørum, Kåre Indrehus, DumDum Boys og Susanne Sundfør.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Hjertelig velkommen til en ny utgave av Ballade Video – den første i det nye tiåret. Inngangen til et nytt år er ofte en anledning til ettertanke – en tid for oppsummering og definering av ståsteder. På en måte danner de seks videoene her en liten reise gjennom livet i mange fasetter, fra krybben til graven, med tanker rundt fødsler, barneoppdragelse, kjærlighetsliv, selvmord og død.

I 1959 ga Inger Hagerup ut diktsamlingen Strofe med vinden, der vi finner diktet ”To tunger”. Det ble tonesatt av Finn Kalvik, og er også gjort av den svenske artisten Fred Åkerström. Her kan du høre den med DumDum Boys.

To tunger har mitt hjerte.
To viljer har mitt sinn.
Jeg elsker deg bestandig,
og jeg blir aldri din.

De fleste av artistene i denne utgaven av Ballade Video bør være ganske kjente for mange av våre lesere. Utover i det nye året vil vi fortsette å presentere både kjente og mindre kjente utøvere, forhåpentlig med et mylder av uttrykk – både musikalsk og videomessig.

 

KARIN PARK: Empire Rising

– Å skrive denne låten var min måte å komme meg tilbake på beina og scenen, i en vanskelig periode etter barnefødsel og store forandringer i livet.

Det sier den svensk-norske artisten Karin Park om låten ”Empire Rising”, der hun blant annet synger I am a mother, I’m a force of nature / I’m the queen of fertility. Her nevner hun også mennesker hun beundrer, inkludert Andrew Carnegie og David Bowie, Anaïs Nin og Grace Jones.

Den mørke og mektige ”Empire Rising” er den første singelen fra Karin Parks kommende album Church Of Imagination. Albumet er innspilt i Djura Missionshus, og slippes på Karin Parks eget plateselskap. I følge artisten utforsker hun nye musikalske territorier, samt temaer som magi, religion og tankens kraft.

– Jeg skrev hele platen med en følelse av at jeg kom til å se lyset på den andre siden, sier hun. I forbindelse med plateslippet i mars legger Park ut på en større Norgesturné med Årabrot, der hun også gjør solokonserter. Videoen er regissert av Pål Laukli, mens Trude Laukli står for art direction. Danseren er Hannah Sophie.

 

KRÅKESØLV: Lett for mæ å si

Selvmord ble et mye omtalt tema denne romjulen. Kråkesølv fra Bodø har skrevet en sterk sang om dette, der de blant annet synger: Det begynn å bli skremmanes normalt / Kordan skal man prat om det / Uten å trå feil / Eller pakk det inn slør av romantikk / Som kan send flere ut på samme vei?

– Det var vært fantastisk fint for oss å se så mange gode reaksjoner på «Lett for mæ å si», etter at vi slapp videoen for en uke siden. En direkte låt om selvmord har vært vanskelig å skulle presentere på riktig måte, og det betyr veldig mye at den har blitt så godt tatt i mot, sier bandet i en kommentar.

Æ trur døden e en slutt / Ikke en vei / Et lik har ingen ro / Og man lev ikke i minna og musikk / Når kroppen har blitt aske eller jord, heter det i teksten, der sangeren til slutt resignert konkluderer: Æ vet ikke / Æ vet ikke / Ka du rømte fra.

Videoen er ved Trond Kvig Andreassen og Kristian Davik Larssen. Låten dukker også opp på bandets sjette album, Force Majeure, som er ventet i februar.

 

KNUT ANDERS SØRUM: Dom vonde orda

Vi skal her over til en annen form for avskjed, der et forhold går mot slutten. Musikkstilen til Knut Anders Sørum fra Østre Toten har blitt omtalt som ”soul på totning”. Han slo gjennom som vinner av Melodi Grand Prix i 2004, og har ellers medvirket som musiker i TV-programmer som Skal vi danse og The Voice på TV 2 i 2012. Høsten 2016 vant han dessuten finalen i NRKs Stjernekamp.

Videoen til ”Dom vonde orda” er produsert av Pan Media, med regi av Peter Theisen Amlie. Foto og B-foto er ved henholdsvis Marius Moe Gilboe og Embrik Ellingsgard, mens Linda Victoria B. Røise medvirker som skuespiller.

Både tekst og melodi er ved Knut Anders Sørum, som også står for vokal, keyboards og vocoder. ”Dom vonde orda” er hentet fra albumet ved samme navn, som kom ut på Drabant Music i mars 2019, med Bjarne Stenslie som medprodusent.

 

KÅRE INDREHUS: Gå stille i dørene (feat. Egil Olsen)

– Snill og forsiktig eller dramatisk og streng? Metodene er mange og fallgruvene store når en skal kommunisere med barn og unge, og få mestrer nok denne eldgamle kunsten til det fulle.

Det sier produktive Kåre Indrehus om sin nye låt, der han han med seg Egil Olsen på kor. ”Gå stille i dørene” er en original og egenartet sang, med en video som matcher, utført av Kåre og unge Agnes.

Kåre Indrehus er opprinnelig fra Ålesund, og omtaler selv musikken som sunnmørsk vagabondblues. Han har tidligere gitt ut albumene Fra et bilvrak på Klipra (2017), Å synge med hjertet i halsen (2018) og Livet på landet (2019), der særlig den sistnevnte ble trukket frem som en mulig kultklassiker av anmelderne.

Det kommende albumet heter Kloke ord for døve ører, og slippes fredag 24. januar 2020.

 

DUMDUM BOYS: To tunger

DumDum Boys trenger neppe noen videre presentasjon. Bandet gjorde i 2018 et godt mottatt comeback med Armer og bein, som var deres ellevte studioalbum, og den første nye platen på seks år.

I desember 2019 kom samlealbumet Løsøre, som samlet litt obskure låter på vinyl for første gang. Albumet kom også i en luksusutgave i begrenset opplag, med blant annet en 12-tommer, kunst-trykk og en større fotobok av Lars K. Lande.

”To tunger” har tekst av Inger Hagerup, som Finn Kalvik satte melodi til på debutalbumet Tusenfryd og grå hverdag fra 1971. DumDum Boys’ langt mer rocka versjon, der den vakre teksten nok havner litt i bakgrunnen, var opprinnelig et bonusspor på samlealbumet Schlägers fra 2001. Videoen er lagd av Japs Hansen, som også står bak den ferske videoen til den nye låten ”Elmer”.

DumDum Boys lover å gjøre det beste ut av 2020, og skal også gjøre en rekke spillejobber til sommeren.

 

SUSANNE SUNDFØR: When The Lord

Den svært talentfulle fotografen Lene Marie Fossen døde i oktober 2019, bare 33 år gammel. Hun led av anoreksi siden 10-årsalderen, og sier selv at hun sluttet å spise som en måte å stanse tiden på. Senere oppdaget hun at hun også kunne stoppe tiden gjennom sine oppsiktsvekkende portrett-fotografier og selvbilder, men hun klarte aldri å kvitte seg med sykdommen.

Nå har Margreth Olin, Katja Høgset og Espen Wallin lagd en dokumentarfilm om livet til Fossen, kalt Selvportrett. Dette har Susanne Sundfør vært med på å lage lydsporet til, med fem kortere låter som nå er sluppet digitalt. Filmen har premiere i disse dager, og har alt blitt vist på Tromsø internasjonale filmfestival.

Anoreksi skal være den tredje vanligste dødsårsaken blant unge kvinner i Europa.

 

Vi ønsker alle våre lesere en riktig god og musikalsk helg. Vi har etter hvert arbeidet opp en solid katalog over aktuelle, norske musikkvideoer, som du kan studere i ro og mak på denne samlesiden.

Fortsett gjerne å sende gode forslag til videoer vi bør se på til guro(alfakrøll)ballade.no.

Stillinger

Festivaldirektør

Nordland Musikkfestuke

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev