Stillbilde fra "Far Away" med Berith (Foto: Jim Kvamme)

Ballade Video XXV: Nærheten til havet, himmelen og hjertet

En litt ensom Bigfoot, en blodstenkt Aurora – og fem nye musikkvideoer til.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Det ble en rikholdig meny denne uken også. Vi har litt ekstra americana- og roots-musikk denne uken, siden det har kommet flere bemerkelsesverdige plater i disse sjangerne den siste tiden. Hverken Claudia Scott, Signe Marie Rustad eller Ida Jenshus har helt nye videoer ute, men har også markert seg med solide utgivelser.

Ellers skal vi se litt på den bergenske rap-scenen. Og hvordan folk i Trondheim kanskje ser på bergensere iblant.

BERITH: Far Away

Vi starter med denne ukens premie, som også er den første full-lengdes musikkvideoen til artisten Berith, som egentlig heter Berith Håpoldøy. Den er filmet og klippet av Jim Kvamme i Presence Bergen. De tok båten vest til Løno – den ytterste øya utenfor Sotra/Bergen, som ble fraflyttet en gang på 50-tallet.

– Det gjorde vi for å filme blant fraflyttede tufter på et vakkert og vilt sted som matcher temaet låten omhandler, et vil si emigrering og flytting for overlevelse. Noe som var høyaktuelt for oss nordmenn så sent som bare to-tre generasjoner tilbake, forteller mannskapet bak videoen.

Resten av bildene er hentet fra konserter som Berith og bandet, som består av Dag Atle Håland, Endre Aasebø, Svein Henning Berstad og Anders Vengen Jensen, har gjort i løpet av våren 2019. Helt siden tenårene har Berith reist rundt med gitar, torader, folkemusikk og country. ”Far Away» er skrevet av henne selv og Eirik Grønner, som også står bak innspillingen i Demningen Studio, som ligger vest for Bergen.

Debutlåten «You Could Be Mine» har så langt fått mer enn 110 000 strømminger på Spotify.

 

HOLLOW HEARTS: A Sailor’s Warning

Hollow Hearts kommer fra Tromsø, og består av Ida Løvheim (vokal, gitar, trekkspill), Christoffer Nicolai Mathisen (vokal, gitar, pedal steel), Ida Karoline Nordgård (vokal, bass) og Mikael Pedersen Jacobsen (vokal, trommer). De definerer seg selv som et folk-, roots- og america-band fra Nord-Norge, og opererer dermed i noe av det samme landskapet som Berith.

Hollow Hearts er knyttet til Westergaard Records, som slapp debutalbumet Annabelle våren 2018. Alt på sensommeren mottok de Nord-Norges største talentpris –
Arctic Talent, samtidig som de sto på scenen på Øyafestivalen. Senere gikk kvartetten i studio for å gjøre ferdig to nye plater: mini-albumet Travelling Songs, og det helt nye albumet Peter, som ble sluppet i september.

Videoen til “A Sailor’s Warning” er ved Eilif Bremer Landsend, som tidligere har lagd musikkvideoer for Violet Road, Hekla Stålstrenga, Robaat og Anneli Drecker. Han har også stått bak en spillefilm og en større dokumentarfilm.

 

Jakob Ogawa: April

Jakob Ogawa kommer fra Oslo, og har kontrakt med Playground Music. 22-åringen heter egentlig Jakob Myklebust, og er foreløpig langt mer kjent i utlandet enn i Norge. Han har mer enn 1,5 millioner lyttere på Spotify hver måned, der låter som ”All Your Love”, ”Velvet Light” og ”Let It Pass” har mellom 14 og 19 millioner avspillinger. Den nyeste digitale singelen heter ”April”, og inneholder tre nye låter.

Jakob Ogawa debuterte med singelen ”You’ll Be on My mind” i 2016, og slapp sin første EP sommeren året etter. Den het ”Bedroom Tapes”, og var nettopp spilt inn og produsert på soverommet. Tidligere i år fikk han i hvert fall litt hjemlig anerkjennelse, i form av en opptreden under Øyafestivalen. Som det heter i teksten her: We hide inside ourselves / Dreaming about a thing or two / I often dream of you.

Regissør av videoen til ”April” er James Rönkkö, med Alice Agrusa som produsent.

 

LOUIEN: Heart And Mind Alike

“Med sin høstlige americana står Live Miranda Solberg bak en av årets fineste norske platedebuter,” skrev Vårt Land nylig. ”Lavmælt, men full av kraft,” mente iTromsø. Lovordene gjelder det ferske albumet None of My Words, som nylig ble sluppet på det Oslobaserte og kritikerroste platemerket Jansen Records.
– Dette er en liveversjon vi gjorde av sangen ”Heart and Mind Alike” i Brageveien Studio in Oslo. Halvor Falck Johansen spiller gitar og korer, mens jeg synger og spiller akustisk gitar, sier Louien i en kommentar til videoen.
Øyvind Røsrud Gundersen spilte inn musikken, mens Nikolai Grasaasen står bak videoen. Sangen er også å finne på None of My Word, som ble sluppet 20. september. Både tekst og musikk er ved Live Miranda Solberg, alias Louien.

 

RASMUS ROHDE: Ikke som oss

Vi tar en tur til Trondheim også. Her finner vi Rasmus Rohde, som ga ut denne låten rett før valget. Fotografi, regi & klipp er ved Marthe A. Vannebo, mens Hanna Solberg Christoffersen er produsent.

Rasmus Rohde har her fått med seg en lang rekke medvirkende, inkludert Seniorteateret i Trondheim, Fargespill Trondheim, Svartlamon Hardkor og Nidaros Nysirkus. Låten er spilt inn i Brygga Studio, og produsert av Pål Brekkås. Blant musikerne finner vi Rolf Martin Snustad, Stian Lundberg, Kriss Stemland og Erlend Smalås, i tillegg til Rasmus Rohde selv.

”Ikke som oss” er utgitt via Grappa Musikkforlag. Rasmus Rohde har også spilt mye musikk for barn, og har gitt ut fem album som Rasmus og Verdens beste band, som startet opp i 2007.

 

LARS VAULAR: Våken

Det er ikke så lenge siden vi presenterte låten “To minutter”, der Lars Vaular hadde slått seg sammen med Röyksopp. Nå er Bergens ledende rapper tilbake, mer alene og definitivt på vei inn i høsten. Igjen er det Erik Treimann som står for regi og klipp, mens Lukasz Zamaro har stått for foto.

Videoen til ”Våken” er produsert av Onzonz, med Jan Inge Bekken Stakvik, Merilin Raudna-Kristoffersen og Kati Treimann som utøvende produsenter. Dette er den tredje digitale singlen Lars Vaular slipper i år. ”Kroppsspråk” har imponerende 2, 5 millioner avspillinger på Spotify nå. Han har ikke gitt ut et ordinært album siden 1001 hjem i 2013, men har markert seg med flere EP-er og digitale singler.

”Våken” er en urolig og jagende låt, med en nokså matchende video.

 

EIRIK AAS ft. Great News: Stopper opp

Det er tydeligvis en del ettervekst i rap-miljøet i Bergen. Eirik Aas er kanskje mest kjent som rapper i Hester V75, men satser nå som soloartist. Første single fra den kommende platen er ”Stopper opp”, et samarbeidsprosjekt med Great News, her produsert av Vetle Junker.

”Stopper opp” har fått en 80-tallslignende video, inspirert av lokal-TV og kommersielle fjernsynskanaler av ymse slag. Kjartan Lauritzen spiller verten, mens flere fra Vibbefanger-kollektivet bidrar som assistenter og teknikere. Produsent Vetle Junker spiller også synth på scenen, mens Even Kjelby trakterer keytar.

Videoen er av Brusjan, som både lager reklamer, musikkvideoer og filminnhold for forskjellige kulturaktører.

 

AURORA: Apple Tree

”Let her save the world, she is just a girl / Let him save the world, he is just a boy …”

Dette er den tredje Bergensrelaterte videoen denne uken, selv om Aurora selvsagt for lengst er i ferd med å bli et internasjonalt navn. Denne låten er hentet fra albumet A Different Kind of Human Step 2, og kommer ut samtidig som Aurora har lagt ut på en større Norgesturné, der det nå gjenstår 15 konserter før jul.

Turneen avsluttes på hjemmebane på Oseana i Os, det 22. stoppestedet på turnéen, den 20. desember 2019. Vi tar også med at dokumentarfilmen En gang Aurora, som hadde premiere i desember 2018, nylig vant prisen for beste nordiske dokumentarfilm under festivalen Nordisk Panorama i Malmø. Her er det Benjamin Langeland og Stian Servoss som har regi, manus og foto.

”Apple Tree” er regissert av Rianne White, med Ben Pengilly som produsent.

 

Om du selv vet om videoer du mener vi bør vise, kan du bare merke dem ”Ballade Video” og sende til guro@ballade.no. Vi ønsker som alltid våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil se enda flere norske videoer, finner du dem her på Ballade Videos samleside.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.