Stillbilde fra Susannas video The Vampire (Foto: Carsten Aniksdal og Sølve Sæther)

Ballade video LXIV: Noen fortalte meg det

Åtte videoer, fire premierer. Ring inn helgen med Susanna, Nebula Horizon, Oma Desala, Kalandra, Annette Gil, Spira, Ousu Leigh og Kajsa Balto.

Kalender

Ensemble KammerKlang i Teie Hovedgård

25/09/2022 Kl. 19

Vestfold og Telemark

Ensemble KammerKlang i Østre Halsen Kirke

26/09/2022 Kl. 19

Vestfold og Telemark

TETZLAFF QUARTETT: Et århundre i Wien

27/09/2022 Kl. 19.30

Oslo

Operapub i Teaterkjeller’n

28/09/2022 Kl. 21:00

Oslo

Platehøsten er på god vei nå. Det merker vi ikke minst på utvalget av videoer, der vi nok en gang har måttet gjøre et ganske strengt utvalg. Men ikke strengere enn at vi har fått på plass hele åtte videoer, med en spennvidde fra verdenspop og trip hop til afrobeats og hip hop.

Vi ønsker ganske enkelt god fornøyelse, særlig i forbindelse med premierene med Nebula Horizon, Oma Desala, Kalandra og Kajsa Balto. Fortsett gjerne å tipse oss om aktuelle videoer også.

SUSANNA: The Vampire

Susanna er ute med en fersk video, godt timet til dagens utgivelse av det nye albumet Baudelaire & Piano. Her tolker hun tekster av Charles Baudelaire, første gang samlet i diktsamlingen ”Les Fleurs du mal”, som har vært beundret og omstridt siden utgivelsen i 1857. Tekstene er oversatt til engelsk av Anthony Mortimer.

Albumet, som er spilt inn i Atlantis Studio i Stockholm, kan kanskje regnes som Susannas første rene soloalbum – i den forstand at hun denne gangen står for all musikken selv. Hun holder seg til stemme og piano, og har selv produsert platen i samarbeid med Helge ”Deathprod” Sten.

– Carsten Aniksdal og Sølve Sæther har lagd en vakker video fra skogen, der skyggene slipper lyset gjennom, selv om vampyrene kanskje fremdeles lusker rundt, sier Susanna selv. – Jeg ble først og fremst slått av intensiteten i diktet. Vampyren er et sterkt bilde på å være fanget i et følelsesmessig nesten krenkende kaos.

Carsten Aniksdal er også med på konsertene på Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden senere denne måneden. Dette er et bestillingsverk, som vil by på lys, video, kostymer og scenografi utformet for anledningen. Susanna har dessuten invitert med seg Stina Moltu, som har komponert musikk for kassett, spesielt for denne fremføringen.

For egen del legger vi til at dette er blitt en svært stemningsskapende video, som løfter en sterk sang ytterligere.

 

NEBULA HORIZON: Somebody Told Me

Premiere! Våre trønderske venner i Nebula Horizon er tilbake, og fortsetter å imponere med sin muskuløse og melodiøse indie-poprock.

– ”Somebody Told Me” handler om å bli påvirket av andre, og hvordan andres påvirkningskraft kan stri imot ens egne tanker, verdier og følelser. Og hvor farlig det kan være å høre på andre fremfor seg selv, sier gitarist og låtskriver Tor Erling Hilmarsen.

– Dette er også noe som går igjen i musikkvideoen som utspiller seg i apokalyptiske omgivelser, som et resultat av en ødelagt verden.

Dette er ikke første gang vi presenterer Nebula Horizon – og vi kan fremdeles ikke tenke annet enn at dette er et band med fremtiden foran seg. ”Somebody Told Me” er deres tredje video-single, og følger i hælene på fine ”Broken Home” og ”True Love”. Den er kanskje enda litt mer forankret i britisk indie-pop enn de tidligere singlene.

Nebula Horizon består av Tor Erling Hilmarsen (gitar), Erlend Moe (sang), Henrik Engum Nilsen (bass) og Åsmund Arnesson Rise (trommer). Produsent Jørgen Dahl medvirker på synth, mens Magnus Forsberg har vært studiotrommis.

Den solide videoen er igjen lagd av amerikanske David Gonzales, som de også samarbeidet tett med på ”True Love”.

 

OMA DESALA: Ataraxia in the Rear View

Premiere igjen! Også Oma Desala holder til i Trondheim. De har beskrevet seg selv som triphop-kollektiv som ”eksisterer i skjæringspunktet mellom innrøyka beats og filmatisk mørke”. Debutalbumet Learn To Enjoy Losing ble sluppet i april i år på Stundom Records.

– «Ataraxia In The Rear View» beskriver en kjøretur på nattestid i en postapokalyptisk verden, der sjåføren fra tryggheten av sin egen bil skuer utover et grimt og goldt skjelett av det som en gang var et frodig landskap. Den er ment som en analogi til hvordan vi gjerne ignorer de massive klimautfordringene vi står ovenfor til fordel for et komfortabelt liv i nuet, sier bandet.

– Musikkvideoen er en fortsettelse på videoen fra den første singelen, ”Destined For Not So Great Things”. Den første delen spiller seg ut i kald betong og urbane omgivelser, mens fortsettelsen tar det tilbake til naturen med et litt luftigere uttrykk og mere pusterom. Det hele er ment som et bakteppe til låtene, og egentlig noe å drømme seg litt bort i.

Hovedmedlemmene i Oma Desala er Anne Haarstad (vokal), Ludvig Rølvåg (programmering, keyboards, gitar) og Tony Gonzales (bass, gitar, programmering). Vi er kanskje ikke så glade i apokalypsen, men vi liker trøndere som synger om den – jevnfør både Nebula Horrizon og Haunted Mansions.

 

KALANDRA: Slow Motion

Og enda en premiere! For også Kalandra slipper ny single i dag. Og det med nok en egenartet og forseggjort video signert Ragnarok Film og Valkyrien Productions.

Bandet er i fin flyt for tiden, og kan blant annet notere seg for 4,5 millioner avspillinger på YouTube det siste året. De har også komponert to låter til HBO-serien ”Beforeigners”, og har sluppet singlene ”Brave New World” og ”The Waiting Game” på eget selskap. Nå kommer debutalbumet The Line ut på By Norse Music, den 23. oktober.

– Dette er et album skapt over flere år, fra en tid i våre liv hvor vi har opplevd stor forandring og selvrefleksjon. Låtene beskriver følelser av undring, sinne, lengsel og aksept, i det man ser sitt eget liv utfolde seg i møte med verden, sier Kalandra.

The Line skildrer også barrierene i livet, om de så er mentale, streker på et kart, eller fasaden vi bygger for å beskytte oss selv. Livet kan være fantastisk og samtidig svært utfordrende. Likevel opplever vi at det faktisk blir lettere et sted langs veien.

Grunnkjernen i bandet er vokalist Katrine Stenbekk, samt gitaristene Jogeir Mæland og Florian Winter. Kalandra ble opprinnelig startet i Liverpool, og må regnes som et svært lovende band innen den alternative folkrocken, med inspirasjon fra norske og keltiske folketoner kombinert med mørkere, tyngre musikk.

 

ANNETTE GIL: Oblivion

Nød lærer naken kvinne å spinne, sies det. Og tøffe rockedamer å lage effektive og catchy videoer hjemme i sitt eget øvingslokale.

Slik som med Annette Gil her, som har filmet sin nye video med ”8mm håndholdt mobilkamera i beste 70-talls kvalitet, og med god hjelp fra mine nærmeste”.

Den fengende ”Oblivion” er ute som digital single nå, og hentet fra hennes kommende album Teenage Rage, som etter planen skal slippes på MTG tidlig neste år. Annette Gil er opprinnelig fra Måløy ved Stad på Vestlandet, og startet det fine bandet Seven sammen med multi-instrumentalist Ole Tom Torjussen i 1998-99.

– Harald Are Lund var den første som spilte oss i Seven på radio. Det var i programmet Roxrevyen, minnes Gil, i anledning bortgangen til den norske radiolegenden. – Ole Tom og jeg troppa opp i studioet hans med hjemmebrente CD’er pakket i kaffefilter, Harald Are lyttet engasjert og spilte det meste vi kom med. Og produserte vår første låt ”Bite”.

Vi lyser fred over Harald Are Lunds minne, og gleder oss over at musikken fortsetter.

 

SPIRA: Å nei

Hip hop-artisten Spira, eller Steffen Falch, skrev vi sist om i mars 2019, i forbindelse med den såre og sterke videoen til ”Den mest ensomme dagen” fra albumet Var det verdt det? Nå er han snart tilbake med sitt fjerde album, med den smått fantastiske tittelen Bipopulær.

– ”Å nei” handler om et kjærlighetsforhold som går på overtid – men vedkommende du er sammen med får deg fortsatt til å si ”å nei”. Man burde ikke tilbake, og vet det er feil, men klarer ikke la være, sier Spira til Ballade video.

Vest-totningen forteller at Bipopulær har 14 låter, og kommer i løpet av året. Her har han med seg blant andre Kim Castle, Johan Larsson og Tommy Tee på produsentsiden – og ellers ”en ung, frisk fyr ved navn Aksel Rosén, bosatt på Nesodden”.

– En del rap-videoer bruker lettkledde damer som blikkfang – noe mange kanskje vil synes er litt tacky og gammeldags. Hva tenker du om det?

– For min del brukes det til å illustrere vedkommende kjærlighetsforholdet handler om. Ellers tenker jeg vel det er litt oppbrukt, men damn – handler låta om en dame, så kan jeg ikke bruke en giraff, heller.

Videoen er produsert av Tom12, og er filmet og klippet av Mohamad Jabbar El Mayali.

 

OUSU LEIGH: Make A Problem

Det er ikke så ofte vi kan presentere afrikanske beats i denne spalten. Så da griper vi sjansen når den byr seg. Ousu Leigh er en 22 år gammel artist og fotograf fra Sofienberg i Oslo, med røtter fra Gambia. Han debuterte med R&B-låten ”Notice” i 2018, som ble månedens Urørt-singel i NRK P3.

– 2020 har vært a fucked year, så det føles nesten galt å fokusere på å slippe musikk, sånn som verden ser ut i dag. Men denne sangen og videoen handler om å spre gode vibber og energi, noe vi trenger i tider som dette, skriver Leigh på Facebook.

Ousu Leigh har den siste tiden gått dypere inn i afrobeat, afropop og dancehall. Videoen er spilt inn i Gambia, og er regissert av Ousu Leigh og Ole Demba Bandeh, med klipp av Joakim Johansen. Den hadde opprinnelig premiere på nettmagasinet Subjekt.no.

 

KAJSA BALTO: Buot eallá

Ukens siste premiere! Og da er det ekstra fint å avslutte med denne vakre låten, som er tittelkuttet fra Kajsa Baltos nyeste album, Buot Eallá. Den har nå fått en flott video av Ørjan Marakatt Bertelsen, som både speiler musikken, naturen og de skiftende årstidene.

– Jeg er vokst opp med norsk som morsmål og snakker norsk til daglig, men det har alltid vært viktig for meg å synge på samisk. Språket er truet, og det kreves en innsats av oss alle for å holde det i live, forteller Balto.

– Jeg håper jeg kan inspirere flere til å bruke samisk i musikken. I tillegg er språket utrolig vakkert både i ordlyder og formuleringer, og man kan få til naturbeskrivelser som ikke finnes på norsk, sier artisten.

«Buot eallá» betyr «alt lever», og er basert på den samiske troen om at alt i naturen har sjel. Denne tanken danner grunnideen for albumet, som forteller om gamle tradisjoner og skikker, men også om hva joiken har betydd i Baltos egen familie.

Musikken til Kajsa Balto har blitt kalt ”verdenspop”. Hun har vokst opp i Oslo, og mottok tidligere i år Sametingets arbeidsstipend for yngre, nyetablerte kunstnere. Debutalbumet Sámi sohka (Samisk slekt) kom ut i 2017.
 

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video. Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.

Og som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Daglig leder

Det Norske Jentekor

Prosjektleder

Talent Norge

Administrerende direktør

Norges musikkhøgskole

Daglig leder

Balansekunst

Musikkprodusent

Festspillene i Nord-Norge

Sekretær

Furestiftelsen

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev