Ballade video LXII: Line dance i biblioteket

Seks nye videoer, to premierer. Vi danser i skogen, på torget og i biblioteket med The Northern Belle, Anne Hvidsten, Starving For My Gravy, Matias Hilmar Iversen, Hymn og Siril Malmedal Hauge, Espen Leite og Jørn Simen Øverli.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Ny fredag, ny utgave av Ballade video. Og nok en uke med mange fine og varierte videoer. Det er vel egentlig ikke noe behov for noen større introduksjon, men vi er som vanlig glade for å presentere ukens premierer: Starving For My Gravy og Anne Hvidsten.

Nettopp Starving For My Gravy sier dessuten noe fint om bildenes og fantasiens kraft, og evne til å lege:
– Gjennom videoen vår møter du flere symbolske representasjoner av de store og vanskelig spørsmålene i livet. Avslutningsvis går det hvite flagget til topps, en våpenhvile og en beskyttelse mot nye angrep er signalisert. Det blir rom for forhandling, du kan puste igjen, du er trygg nå. Skritt for skritt, steg for steg … du kan klare det!

THE NORTHERN BELLE: Late Bloomer

The Northern Belle har fått mye ros for å være en av de fremste representantene for Nordicana-scenen om dagen. Nå er de klare med det nye albumet We Wither, We Bloom, som byr på 12 fine sanger. Og jammen har de lagd en bra og morsom video også.

– Vi ville gjøre noe vi synes var dritskummelt. Både på grunn av hva låta handler om, og for å vise folk at vi ikke er redde for å drite oss ut. Jeg var overlykkelig da Highasakites faste koreograf sa ja til å hjelpe oss. Hun laga en dans som kombinerer Robyns «power moves» med country-moves og line dance, forteller vokalist og låtskriver Stine Andreassen om videoen.

– Nikolai Grasaasen regisserte videoen sammen med meg, og sydde alt sammen på en vakker måte, fortsetter hun.

– Vi fikk filme inne i det gamle Deichmanske hovedbibliotek, noe jeg har drømt om lenge. Det triste med det er at vi ikke vet hva som vil skje med denne gamle praktbygningen i fremtiden. I slutten av videoen vinker vi farvel til et annet flott bygg, Y-blokka. Vi følte det passet med albumtittelen We Wither, We Bloom.

The Northern Belle holder til i Oslo, og består av syv medlemmer. We Wither, We Bloom gis ut på det alltid interessante plateselskapet Die With Your Boots On.

 
ANNE HVIDSTEN: Dream of Asia

Premiere! ”Dream of Asia” er en riktig vakker pianoballade. Den beskrives som en svevende poplåt som handler om å lengte bort fra hverdagen, reise ut i verden, oppleve nye steder og møte nye mennesker.

Anne Hvidsten er fra Fonnes i Nordhordland. Hun slo gjennom med hiten ”Need to Know” i 2003. Hun gav ut albumet med samme navn i 2004, og har siden fulgt opp med The Bubble Burst og My Favorite Song. Hun har også deltatt i Melodi Grand Prix, og gitt ut barneboken Oppdrag juleglede.

– Da vi startet å planlegge videoen, tenkte vi at vi hadde lyst til å filme videoen i Asia. Men sangen handler om å drømme seg bort, og siden ikke alle drømmer alltid blir noe av, landet vi isteden på å lage en video som viser denne hverdagsflukten i en meditativ nasjonalromantisk kontekst, sier artisten selv.

I videoen beveger Anne Hvidsten seg fra den virkelige verden, illustrert gjennom et platestudio, og inn i ulike drømmeverdener. Den ble filmet i mai og juni, og viser Bergen sentrum i full blomst, dansescener med spesialeffekter og solnedgang på fjellet Veten utenfor Bergen.

– Det viste seg jo at vi ikke hadde hatt mulighet til å reise til Asia for å filme likevel. I løpet av koronavåren er det nok mange av oss nordmenn som også har oppdaget Norge på nytt, så vi ville skildre den norske naturen på en flott måte, avslutter hun.

Videoen er laget av fotograf Francisco Munoz, og prosjektet er støttet av Kulturrådet. ”Dream of Asia” er tredje single fra albumet Illusions, som kommer ut 4. september 2020.

 
STARVING FOR MY GRAVY: The Fear That Is Not Real Is Unfair

Premiere! Basert på det de kaller ”et godt vennskap og felles interesser”, opererer Starving For My Gravy som et musikk- og kunstkollektiv, der alle medlemmene bidrar både med låtskriving og andre kunstneriske uttrykk, som under en kunstutstilling med tilhørende musikk under Månefestivalen i Fredrikstad, sommeren 2012.

I tillegg til å være musikkvideoens hovedkarakter, står bassist André Solli Helle for kollektivets musikalske bidrag i denne sammenhengen. Vokalist Knut Øyvind Olsen har gitt musikken tekst og melodi, mens trommeslager Fredrik Brarud har stått for regi og foto for videoinnspillingen.

– ”The Fear that is not real is unfair” handler i stor grad om å leve med frykt, og hva man kan gjøre for å bli venn med den. I tillegg til å være et klassisk rollespill, er videoen full av hint til flere komplekse sider av livet, sier bandet.

Starving For My Gravy var bandet til Tommy Tokyo frem til 2012, og ga ut en EP i 2015, titulert ”Volum 1”. Opptakene til videoen er gjort i bandets nærmiljø på Saltnes, nærmere bestemt på Rørfjell. En ny EP fra kollektivet kan ventes i første kvartal 2021.

Starving For My Gravy er i dag Andre Solli Helle, Fredrik Brarud, Knut Ø. Olsen, Magnus Abelsen og Even Juliussen. Vi i Ballade video vil gjerne høre og se mer.

 
MATIAS HILMAR IVERSEN: Skåne

– Hei! Jeg har en ny video ute!

Det skriver Matias Hilmar Iversen til oss. Han står selv for gitar og vokal, tekst og melodi, og har ellers med seg en riktig stor og fin gjeng: Kai Christoffersen (trommer, miks, produksjon), Bjørnar Ekse Brandseth (el-gitar), Yngve Jordalen (bass), Karl-Joakim Wisløff (orgel), samt koristene Kristine Marie Aasvang og Helge Bredeli Kanck.

Den fengende låten er hentet fra det kommende albumet Hei Teddy, som skal slippes på Skivebom Records i januar 2021. Om du synes du kjenner igjen sangeren, er han til vanlig frontfigur i Ila Auto, som i februar i år slapp albumet Piknik med døden, produsert av Jørund Fluge Samuelsen.

I 2018 ga Iversen også ut sin solodebut, den kritikerroste Best på vinyl. Videoen til ”Skåne” er lagd av André Løyning, som vi flere ganger har presentert tidligere. Og for et fint og litt sårt refreng det har blitt:

Vi skulle ha fortsatt i timevis / Over grensa dit hvor glass betyr is / Bare blåst gjennom Skåne i hundre-og-tjuefem / Eller mer / For da ville vi hatt uendelig tid / Til å få fram de tinga vi trenger å si / Men nå har vi dessverre nesten kommet hjem / Igjen.

 
HYMN: Exit Through Fire

Kanskje vi skal ha med litt bråkemusikk også? Hymn har blitt beskrevet som et band som spiller massiv, men samtidig meditativ metal. I dag slipper de sin nye og andre plate: Breach Us.

Samtidig deltar duoen, som består av Ole Ulvik Rokseth (gitar/vokal) og Markus Støle (trommer), på en korona-tilpasset utgave av Musikkfest 2020, som arrangeres i bakgården til Revolver og Kniven i Oslo. Her deler de scene med flere av hovedstadens aller beste hardrock- og støyband, slik som MoE, Crow Killers, Sâver, Superlynx og Magmakammer. Festivalen finner sted fredag og lørdag.

Hymn LP-debuterte for tre år siden med Perish på den svært solide og spennende undergrunnslabelen Svart Records i Finland. Denne gangen er det vårt eget Fysisk Format, som gir ut Breach Us. Både Rokseth og Støle er ellers medlemmer av Sâver.

Videoen til ”Exit Through Fire” er ved Christian Samuelsen. Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at den inneholder en del sterke bilder.

 
MALMEDAL HAUGE, LEITE, ØVERLI: Kanskje kjærlighet er alt

Europeiske Kvinneportretter from carl j asquini on Vimeo.

Vi roer betraktelig ned, og takker pent for denne gang. Det gjør vi med Siril Malmedal Hauge, sang og banjo, Espen Leite, akkordeon og arrangementer, og Jørn Simen Øverli, sang, gitar og arrangementer.

Det er også Øverli som står bak gjendiktningen av sangene, som dukker opp i forestillingen og platen Kanskje kjærlighet er alt – europeiske kvinneportretter. Han er etter hvert blitt en 70 år gammel nestor i norsk visemiljø, som blant annet har drevet Josefine Visescene i Oslo gjennom 25 år. Han er også kjent for å gjendikte og tolke andres materiale, ikke minst sangpoesi fra Sentral-og Øst-Europa.

På den kommende utgivelsen møter vi oversettelser av Jacques Brel, Agnieszka Osiecka, Vladimir Vysotskij og Bertolt Brecht, med melodier av blant andre Hanns Eisler og Zygmunt Konieczny. Albumet Kanskje kjærlighet er alt kommer på Kirkelig Kulturverksted, med Erik Hillestad som produsent. Gjesteartister på CD-en er Tora Augestad og Ruth Wilhelmine Meyer.

– Dette handler om menneskesinnets irrganger og kjærlighetens forskjelligste vilkår i form av kvinneportretter fra europeisk sangpoesi, sier trioen selv.

 

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video. Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.

Og som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.