Ballade video CIII: Alt er tid, tid for alt
Syv nye videoer, og hele fire premierer. Vi åpner døren for Vamp, Falkevik, Spira, Charlotte Jacobsen, Kate Havnevik, Chrome Hill og Order.
Velkommen til utgave 103 av Ballade video. Vi starter med å minne om festen, seminaret og samtalen fredag 27. august, der Ballade og Røverstaden inviterer til gjenåpningsfest.
Dagen starter med samtaler og debatt om veien videre for musikklivet etter pandemien. Vi får levende musikk underveis, og avslutter kvelden med visning av BOBFEST80 på storskjerm via NRK – en feiring av Bob Dylan på hans 80-årsdag, med navn som Åge Aleksandersen, Sivert Høyem, Åse Kleveland, Ane Brun og Mimmi Tamba på plakaten.
Både Arvid Skancke-Knutsen og Guro Kleveland er til stede, og håper å se dere. Dørene åpner klokken 16.30. Og når det er sagt, setter vi like godt over til ukens program.
VAMP: Tiå det tar
Premiere!
Vamp feirer 30-årsjubileum i år, og har spilt for fulle hus på teateret i Stavanger og Haugesund denne våren. I dag, fredag 20. august, slipper de sitt trettende studioalbum, som også inneholder tretten svært bra låter, som vanlig signert veteranen Øyvind Staveland.
Vi i Ballade video er veldig fornøyde med å ha fått videopremiere på tittelsporet på det nye albumet, og har i den forbindelse snakket litt med Odin Staveland, som ble med i Haugesundsbandet i 2004.
– Tiå det tar startet med Øyvinds nye melodier og tekstene han hadde jobbet med over en periode. Derfra var så tanken å prøve å sette dem sammen på en måte som fikk dem til å uttrykke noe om tid. Forhåpentligvis er dette en plate hvor følelsen av tilbakeblikk er tilstede gjennom estetikk, timing og assosiasjoner, mens musikken og musiseringen ser fremover og oppleves fersk og konsis.
– Vi har prøvd å finne måter å inspirere hverandre på, og markere alder og 30-årsjubileum gjennom symbolikk. Tiå det tar ble et prosjekt hvor vi satt min lyse, yngre stemme opp mot Jan og Øyvinds mørkere, eldre og sjelfulle stemmer, Vampstemmene, på en måte som lot det gapet selv fortelle noe om tid.
Videoen er fotografert av Thomas Mortveit, mens Juliane Berge står for de eksepsjonelle tegningene av medlemmene.
– Vi ville lage en lett video som spiller på hvordan coveret på albumet Tiå det tar ble laget. Coveret er tegnet av Juliane Berge, som filmet seg selv mens hun lagde oss. Vi spurte Thomas Mortveit om han ville prøve å utnytte det, og lage en video på den ideen. Vamp har jobbet mye med Thomas før, og liker godt å samarbeide med ham.
Musikken er ved Øyvind Staveland, med tekst av Tom Roger Aadland. Vi har ellers fått høre hele albumet, som tegner seg som en av platehøstens høydepunkter her hjemme. Utgiver er TBC Records.
FALKEVIK: Amputation
Premiere!
Ai, dette er bra! Og det er en splitter ny sang og video fra Falkevik, som består av Julie Falkevik Tungevåg (kjent fra blant annet NRKs Beat for Beat-band og Erlend Ropstad), Ellen Brekken (Tord Gustavsen Trio og Hedvig Mollestad Trio) og Marius Trøan Hansen (Svarte Svaner og Shan). Attpåtil med kritikerroste Ola Kvernberg på synther, marxofon og stryk.
Falkevik sier selv at dette er en mørk, intens og suggererende låt om å bli truet til å følge normen i samfunnet, og alle konsekvensene som kan oppstå om du tør å bryte ut og være deg selv.
– Sangen er inspirert av teaterstykket «Amputasjon» av Jens Bjørneboe. Jeg leste en del Bjørneboe under Bjørneboe-året 2020, og skulle også skrive musikk til teateroppsettingen «Amputasjon» i Kristiansand i august 2020. På grunn av Covid-situasjonen ble det ikke noe av, så jeg tok med materialet til Falkevik istedenfor, sier Julie Falkevik Tungevåg til Ballade video.
– Noen sekunder av Greta Thunbergs kjente «I shouldn’t be up here»-tale er også gjemt innimellom bølgene av lyd; reversert og støyet til, forteller hun.
Falkevik slapp i 2018 debutalbumet Louder Than I’m Used To, som fikk utmerket mottagelse i blant annet Dagbladet, Aftenposten og Dagsavisen. «Amputation» ledsages av en mørk musikkvideo laget av grafikerne/animatørene Clémence Mérouze og Kristine Knapstad, regissert av Julie Ibenfeldt Lindvik.
Våren 2022 håper trioen å dra på releaseturné, både i Norge og Europa.
SPIRA: Feile nå
Premiere!
Itte meininga å skuffe deg, men husk på dæ – jeg skuffer meg mæst sjøl.
Det er som vanlig Spira, aka Steffen Falch, som står bak den selvransakende teksten her, mens han har skrevet melodien med Bjørn-Gunnar Skagen og Jacob Holm Lupo. «Feile nå» er nok et melodiøst og emosjonelt nakent spor fra det kommende albumet Oppturer / nedturer.
– Jeg skrev denne låta sammen med BG i et ikke-isolert hus i 20 minusgrader. Mens jeg prøvde å holde varmen, satt jeg med et tungt hjerte, og med en følelse av å skuffe alt som kryper og går. BG hadde tilnærmet frostskader på fingrene, og startet derfor med verdens enkleste riff.
«Feile nå» er ute på det uavhengige selskapet Drabant, som ellers står for utgivelser med blant andre deLillos, CC Cowboys, Oslo Ess, The Dogs, Savoy, Anja Garbarek Ida Jenshus og Ole Paus.
Det er også Ole Paus som har formulert denne fine setningen, som Drabant bruker som sitt slagord: Jeg tror ikke på sjangere, jeg tror på musikk som har et punkt hvor du treffer et annet menneske. Og nettopp der bør nok Spira høre hjemme.
Manus, regi, foto, klipp og produksjon er ved Philip Geertsen, med Vegard Valde som produksjonsassistent.
CHARLOTTE JACOBSEN: Crazy Blue Chick
… og premiere!
Vi hadde med Charlotte Jacobsen sist uke også, da med en video hun hadde laget til den nyeste sangen til Michael Krohn.
Her er hun på egenhånd, og følger opp den fine singelen «The Rebel» fra februar i år. Med en video som tar oss med ut på the lost highway.
– Videoen er filmet på vei over Dovre, og jeg synes at det mystiske landskapet kombinert med kjøring passet så bra til låta. I tillegg kan den nå synges på karaoke, sier hun. – Jeg har ellers filmet, laget og redigert videoen.
Sangens jeg-person er kanskje en crazy blue chick, der hun står mellom holdeplassen og kirkegården, med sine tanker om begjær, erotikk og kjærlighetens kraft. Men aller mest synger hun om den magiske evnen vi har i oss til å gå videre i livet.
– Selv om man har en broket fortid, eller har gått på en smell, så fortjener alle kjærlighet til slutt, kommenterer Charlotte Jacobsen.
«Crazy Blue Chick» er spilt inn hos Anders Møller med Mattias Hellberg på gitar, Magnus Lie på bass, Ki Man på tangenter og Ole Tom Torjussen på trommer og perkusjon. Nick Terry på High Voltage Audio står for mixing og mastring. Låten ble sluppet fredag 13. august.
KATE HAVNEVIK: Taking Flight
Kate Havnevik skuffer sjelden, og er her tilbake med nok en stilsikker låt og video. Den er regissert av Gotti Sigurdarson, islendingen som lenge har samarbeidet med Havnevik om de visuelle sidene av karrieren hennes.
Om videoen til «Taking Flight» sier Sigurdarson dette:
– Da jeg først hørte sangen, kunne jeg ikke få bildet av en tenåringsfilm fra 80-tallet ut av hodet mitt. Det første jeg noterte på papiret var faktisk: «Tenk deg Molly Ringwalds hele filmkarriere på 80-tallet, destillert ned til en stilig og uttrykksfull tre minutters danseforestilling».
– Jeg kunne åpenbart ikke gjenskape hele tiåret. Men jeg ønsket meg følelsen av den typiske tenåringsfilmen fra 80-tallet, med all sin angst, spenning og hjertesorg, fortsetter han.
Musikken er som vanlig lagd i samarbeid med Guy Sigsworth. Vi gleder oss ikke noe mindre til det kommende albumet Lightship etter dette.
Om videoen til «Taking Flight» sier Kate Havnevik selv:
– Videoen er preget av ungdom og lengselen etter å være fri. Kroppene deres har ingen grenser, og følelsene deres er forsterket, som alltid i denne alderen. Det er vakkert, intenst og mystisk. Tenåringer henger sammen, og ønsker bare å være. Alt handler om å puste, elske og eksistere.
CHROME HILL: Light
Mørkt og mollstemt. Slik beskriver medlemmene i bandet grunnstemningen på This is Chrome Hill, som ble gitt ut i korona-året 2020. Chrome Hill skulle markere albumet med konserter både i Japan og i Norge. Alt ble avlyst.
Men nå ser heldigvis mange ting lysere ut, og kvartetten er klar for turné i Norge høsten 2021. Det gleder nok både Asbjørn Lerheim (gitar), Atle Nymo (saxofon), Roger Arntzen (kontrabass) og Torstein Lofthus (trommer), som til sammen og hver for seg har en imponerende merittliste.
This is Chrome Hill er deres fjerde plate. De kaller musikken sin for jazzrock noir, og henter inspirasjon fra fenomener som Twin Peaks og Tom Waits. Det er Asbjørn Lerheim som er komponist, på en plate der flere av låtene er inspirert av bandets opplevelser i Japan.
– Man kan få en følelse av at man ikke skjønner noen verdens ting når man er på besøk i Japan de første gangene. Det er så forskjellig fra kodene vi mestrer, og både fascinerende og litt skummelt på en gang. Japanske musikere er jo kjent for at de spiller høyere og mer støyende enn andre. Men også roligere og mer stillferdig, sier han.
Videoen er klippet og regissert av Jørn Stenersen i Anamorphic Lo-Fi Productions. Med «Light» – som er sistesporet på albumet – ønsket Chrome Hill å sette punktum i form av noe stort og viktig, ikke minst med pandemien og nedstengingen som bakteppe. Det blir bedre. Det må bli bedre.
Og vakkert blir det også.
ORDER: Descend
– The Gospel er en konseptskive som handler om smerten som er forbundet med livet og det å være menneske. En smerte som vi ikke kan leve uten, uten å miste oss selv.
– «Descend» handler om hvordan vi selv, gjennom våre valg og handlinger og måten vi velger å forholde oss til ting som skjer rundt oss, til syvende og sist selv er ansvarlige for vår egen lidelse og smerte. Det er ingen å skylde på, jeg har selv bygget dette huset som plager meg.
Det sier Kjetil Manheim, som er trommeslager i Order, som ellers består av Anders Odden (gitarer), Billy Messiah (vokal) og Stu Manx (bass). Dette er superveteraner innen metal- og rockescenen i Norge, med bakgrunn i band som Mayhem, Cadaver og Gluecifer.
– Låtene på albumet er skrevet av Anders og meg, og jeg har skrevet alle tekstene med unntak av tittelsporet, sier Manheim. – Jeg gjør vokalen på «Descend», noe jeg også gjør på «It Burns», «Gal.Lu», «Pneuma II» og «Tomb», i tillegg til å gjøre støttevokal på en del av det andre. Billy synger på resten, og har støttevokal på «Tomb».
The Gospel er oppfølgeren til debutalbumet Lex Amentiae fra 2017, og kommer ut på Listenable Records. Albumet slippes her hjemme, i EU og Japan 1. oktober, og 15. oktober i Nord-Amerika. Det blir også noen konserter i Norge denne høsten, inkludert 6. oktober på Union Scene i Drammen og 8. oktober på Blå.
Videoen er sett av 40 000 siden starten av august, og er produsert av Super Lino Puro Production, med bilder av Morten Strøm, samt bakgrunnsklipp fra tidligere Order-videoer.
Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video. Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.
Facebook-arrangementet til festen og debatten på Røverstaden i Oslo finner du her.
Og som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤
Red. mrk.: Omtalte Kate Havnevik er første nestleder i musikkorganisasjonen NOPA. Sammen med Norsk Komponistforening og Musikkforleggerne er NOPA medlem av Foreningen Ballade, som er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige ballade.no.
Ledige stillinger
Førsteamanuensis i låtskriving og musikkproduksjon
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:05/01/2025
Tenortrombonist
Forsvarets musikkSøknadsfrist:20/12/2024
Nestgruppeleder bratsj
Kilden teater og konserthusSøknadsfrist:16/12/2024
Prosjektansvarlig
IFPI NorgeSøknadsfrist:09/12/2024
Kunstnerisk leder Trondheim Voices
Stiftelsen Midtnorsk jazzsenterSøknadsfrist:15/01/2025