KORK (Foto: NRK)

Usikkerheten rundt NRK: Spøker det også for KORK?

Dagens Næringsliv avslørte i går at NRKs kultursjef Nita Kapoor har bestilt en rapport om Kringkastingsorkesteret, der det bl.a. heter at de økonomiske utsiktene for KORK er «dårlige», og at «samarbeidet mellom orkesteret og resten av NRK er vanskelig». – Jeg har ikke noe å meddele om KORK er nedleggingstruet, sa en ordknapp John G. Bernander i sakens anledning. Da Kapoor overtok som kultursjef for ett år siden, var det med et utvetydig løfte: – Jeg lover å holde en beskyttende hånd over Kringkastingsorkestret, sa hun da.

Kalender

OPUS13: Debutkonsert

25/01/2022 Kl. 19.00

Oslo

Operapub på Røverstaden

26/01/2022 Kl. 19:00

Oslo

Glogerfestspillene: åpningskonsert

26/01/2022 Kl. 19:30

Viken

Av Arvid Skancke-Knutsen

Etter gårsdagens oppslag i Dagens Næringsliv frykter mange at NRKs musikalske flaggskip, Kringkastingsorkesteret, kan bli neste slakteoffer i NRKs markedstilpasning.

Dagens Næringsliv kunne onsdag fortelle at kultursjef Nita Kapoor har bestilt en rapport om KORK, der samarbeidet mellom orkesteret og NRK-ledelsen uten omsvøp omtales som «vanskelig».

Konsulentrapporten er laget av Ingar Pettersen & Co, og betegnes av Dagens Næringsliv som en regelrett slakt av orkesteret og driften. Ingar Pettersen og hans firma har tidligere stått bak dramatiske nedbemanninger av flere store bedrifter, og blir av Ukeavisen Ledelse omtalt som noe av en ekspert innen «kraftig nedkutting- og omstillingsbransjen».

— Orkesteret har økonomiske utfordringer som langt overstiger det KORK-organisasjonen alene vil klare å løse, skriver Ingar Pettersen & Co i sin rapport til Kapoor. Videre konkluderer de innleide konsulentene også med at «en videreføring av dagens organisasjons- og styringspraksis vil være en trussel for orkestrets fremtid».

KORK, som har vært Kringkastingens eget orkester i snart seksti år, var også i 2002 truet av nedleggelse, noe som vakte sterke reaksjoner i hele kulturlivet.

Mern mens NRK står frem i en stadig mer markedsorientert utgave, har det vist seg vanskelig å imøtekomme kravet om 35 prosent inntjening, som ble vedtatt for tre år siden. I følge rapporten frykter musikerne for at nedleggelse igjen kan bli aktuelt, om ikke den økonomiske situasjonen blir bedre.

Sist KORK var truet med nedleggelse, var hornist Håvard Nordang i Oslo-Filharmonien en av de mange som protesterte til både kringkastingssjef Bernander og daværende kultursjef Turid Birkeland.

Nordang skrev da blant annet: «Mange vil – som Erik Bye uttrykker det – komme til å gråte blod hvis nedleggelse blir en realitet. Selv om kulturbegrepet den senere tid er utvidet til også å omfatte idrett og fotball, må vi ikke la disse få anledning til å bli gjøkungen som sparker de andre ungene ut av redet.»

Utnevnelsen av Nita Kapoor som ny kultursjef i NRK i 2004 ble stort sett positivt mottatt, men flere kritiske røster påpekte alt den gang at hun – i likhet med NRK-sjef John G. Bernander – manglet journalistisk bakgrunn.

Espen Langfeldt Olsen, som leder Rampelys-redaksjonen i VG, var også i utgangspunktet positiv, men tok samtidig et forbehold overfor NRK.no:

— Jeg stusser litt overat NRK nok en gang velger en kultursjef uten journalistisk bakgrunn. Hun har vel begrenset journalistisk erfaring. Ansettelsen kan være et tegn på at NRK prioriterer kulturformidling, og ikke kulturjournalistikk.

Om den bestilte slakten av KORKs organisasjon og inntjeningsevne er et tegn på at Kringkastingsorkesteret igjen går en usikker skjebne i møte, risikrerer Nita Kapoor et ublidt møte med seg selv i døren.

I sitt tiltredelsesintervju med Dagbladets Magasinutgave var den ferske kultursjefen nemlig krystallklar på at KORK måtte vernes.

— Jeg lover å holde en beskyttende hånd over Kringkastingsorkestret, sa hun. – Nietzsche sa en gang at uten musikk ville livet vært en misforståelse. Det var bra sagt.

Oppslaget i Dagens Næringsliv har alt vakt en hel del reaksjoner, selv om man fra NRK-hold prøver å avdramatisere situasjonen, og dertil holde debatten intern.

En fåmælt John G. Bernander uttalte i går til Dagens Næringsliv: – Jeg har ikke noe å meddele om KORK er nedleggingstruet.

Ballade kommer ganske sikkert tilbake til utviklingen i NRK, og tar også gjerne imot innspill fra våre lesere i denne forbindelse.

Stillinger

Festivalsjef/ kunstnerisk leder

Riddu Riddu Festivála

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

Generalsekretær

Noregs Ungdomslag

Seksjonssjef for økonomi, personal og arkiv

Norges musikkhøgskole (NMH)

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this