Uranienborg vokalensemble/www.kirkemusikkfestivalen.no

Uranienborg Vokalensemble urfremfører Dobrogosz

1. april urframfører Uranienborg Vokalensemble ”Salve Regina” av pianist og komponist Steve Dobrogosz under en konsert i Bragernes kirke. På programmet for øvrig står ”Mass” av Dobrogosz, som selv er med på piano. Dirigent for anledningen er Gary Graden. Programmet fremføres også i Uranienborg kirke, 2. april.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Uranienborg vokalensemble under ledelse av Elisabeth Holte, arbeider for første gang sammen med pianist og komponist Steve Dobrogosz og dirigent Gary Graden. Under konserter i Bragernes og Uranienborg kirker fremfører de ”Mass” og ”Salve Regina” av Dobrogosz – sistnevnte verk urfremføres.

Steve Dobrogosz Gary Graden har begge kjente navn. Dobrogosz er komponist og pianist, født i USA og nå bosatt i Stockholm. Etter å ha flyttet til Stockholm i 1978, ble Dobrogosz en aktiv del av skandinavias jazzmiljø, og hans CD, ”Fairy Tales” (1982) med Radka Toneff, er for mange en høyt skattet innspilling.

Gary Graden er også født i USA, og har studert kordireksjon ved Hartt School of Music og Aspen Summer Music Festival. Han har også studert kordireksjon med Eric Ericson og orkesterdireksjon med Kjell Ingebretssen på Musikhögskolan i Stockholm. Graden er idag korleder i S:t Jacobs Kyrka i Stockholm og har vært lærer på Stockholms Musikgymnasium, der han etablerte og ledet Stockholms Musikgymnasiums Kammarkör.

— Samarbeidet mellom Uranienborg Vokalensemble og Gary Graden kom i gang da jeg traff Gary Graden for et år siden, forteller dirigent for Uranienborg vokalensemble, Elisabeth Holte.

— Gary var på besøk i Oslo og hadde et kordirigentseminar i regi av Korforbundet. Koret hadde konsert i Gamle Aker kirke samme dag, der Gary var tilstede. Jeg visste ikke hvem han var da, men han kom fram og takket for konserten, og da vi hadde lunsj dagen etterpå fant vi ut at det hadde vært kult å gjøre noe sammen, forteller Holte.

Holte hadde lenge ønsket å framføre musikk av Steve Dobrogosz, og i og med hans samarbeid med Graden i Stockholm, falt dette naturlig.

Hvordan vil du beskrive musikken?

— Musikken kan se enkel ut på notebildet, forklarer Holte. – Men når man begynner å jobbe med den er det vanskelig å få det rent, for det er veldig kromatisk. Jazzharmonikken er absolutt til stede, og det er skrevet litt instrumentalistisk; det er dypt for sopranene enkelte steder, og vanskelig å få det til å låte der nede. ”Salve Regina” er ganske annerledes enn messen, den er veldig lyrisk og vakker, og lett tilgjengelig. Og så er den a capella. Messen er også lyrisk til tider, men det finnes også satser som biter mer, – særlig Kyrie-satsen er veldig rytmisk, med et drivende akkompangement også.

”Mass” er Dobrogosz’ første større korverk, komponert i 1992. Verket er blitt framført i over 20 land på 4 kontinenter. Musikken blir omtalt som harmonisk og sofistikert, og hans inspirasjon fra jazz og populærmusikk kommer tydelig fram av jazzharmonikken i musikken hans.

I hvilken grad skiller prosjektet seg fra tidligere konserter dere har gjort?

— Prosjektet skiller seg absolutt fra tidligere ting vi har gjort. Det er første gang vi jobber med denne typen musikk.Og vi synes det er kanonmoro at både Steve og Gary som begge er verdenskjente – Gary ble til og med kåret til ”årets körledare” i Sverige i fjor – og vil jobbe sammen med oss, sier Holte som ikke vil se bort fra et videre samarbeid:

— Det er alltid spennende å møte nye mennesker og nye musikere å jobbe sammen med, og jeg gleder meg veldig til denne konserten. Det tror jeg ensemblet gjør også, avslutter Holte, som ønsker velkommen til konsert.

Uranienborg Vokalensemble ble stiftet av dirigent Elisabeth Holte i februar 2002, og består av ca 20 korsangere med bred korerfaring. I løpet av denne korte historien har vokalensemblet gjennomført en rekke større konserter med program bestående av sakral og profan musikk fra ulike tidsepoker. I tillegg har vokalensemblet gjort produksjoner for NRK radio og TV. Uranienborg Vokalensemble er tilknyttet Uranienborg Menighet i Oslo

Elisabeth Holte er utdannet ved Norge Musikkhøgskole med hovedfag i kordireksjon. Hun hadde Grete Pedersen som hovedlærer, og gjennomførte dessuten studier med prof. Eric Ericson. Siden januar 2002 er Elisabeth ansatt som korleder i Uranienborg kirke i Oslo, der hun startet, og dirigerer, Uranienborg Vokalensemble. Elisabeth underviser i kordireksjon ved Norges Musikkhøgskole og Universitetet i Oslo. Hun blir ofte engasjert som dirigent og instruktør ved seminarer og kurs, bl.a. i regi av Norges korforbund.

For mer informasjon, se vokalensemblets hjemmesider.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev