Unni Løvlid 2 2004 profil, foto: Trygve Schönfelder

Unni Løvlid gjør Schönberg i Konserthuset

Unni Løvlid er mest kjent som folkesanger, men i lille sal i Oslo konserthus kan du 23. mars oppleve den sterke og egenrådige sangerinnen i «Pierrot Lunaire» av Arnold Schönberg. Med seg har hun et veritabelt stjernelag av utøvere innen den unge samtidsmusiken, med Lene Granager som dirigent, og med Torun Torbo, Gjertrud Pedersen, Sigyn Fossnes, Tanja Orning og Ellen Ugelvik som medmusikanter.

Kalender

Av Arvid Skancke-Knutsen

«Pierrot lunaire» av Arnold Schönberg spilles i lillesal i Oslo Konserthus, torsdag 23. mars. Professor Nils Bjerkestrand vil stå for en presentasjon av verket, som Schönberg selv skrev dette om etter sin første dag med arbeidet:

”… Jeg beveger meg absolutt mot et nytt uttrykk, jeg kan føle det. Klangene blir nesten dyreaktige i det direkte uttrykket av sanslige og åndelige emosjoner. Nesten som om alt var blitt overført direkte.”

I 1912 ba skuespillerinnen Albertine Zehme Schönberg om å komponere musikk til resitasjon av dikt fra diktsyklusen «Pierrot Lunaire» av Albert Giraud, gjenndiktet til tysk av Otto Erich Hartleben.

— Dette skulle bli eitt av Schönberg sine mest viktige verk, og det nest siste han skreiv før han gjekk inn i ei mangeårig stille utan komponering, sier Unni Løvlid om verket.

— Gjennom 21 satsar føl du den umodne og forfengelige bohem Pierrot frå å observere galskapen, til å gå inn i den, og gradvis vende merka heim til sitt eige sinn, fortsetter hun.

Lene Grenager er dirigent under oppføringen, som ellers rommer svært gode og interessante musikere, så som Torun Torbo (fløyte), Gjertrud Pedersen (klarinett), Sigyn Fossnes (fiolin, bratsj), Tanja Orning (cello) og Ellen Ugelvik (klaver).

Det er Unni Løvlid som selv arrangerer konserten. Hun er opprinnelig fra Hornindal i Sogn og Fjordane, og har lansert flere plateproduksjoner, deriblant ”So ro liten tull” (1999), ”Vita” (2005), ”Bridges – live in China” (2005).

Hun har også opptrådt med folkemusikk-prosjekter som Honndalstausene, Fjøgl og Rusk, og er for tiden også plateaktuell med de sistnevnte. Bare i 2005 turnerte hun bl.a. i Vietnam, Kina, Japan, India, Skottland og Frankrike, samtidig som hun også medvirket i en alternativ oppsetting av «Hamlet». Unni Løvlid var ellers den første som tok hovedfagseksamen i utøvende tradisjonssang ved Norges musikkhøgskole – i 2002.

På hjemmsidene til Scanarts.no kan vi lese følgende beskrivelse av henne:

«I krysningspunktet mellom tradisjon og fornyelse står en sjeldent mangesidig artist, en utøver med en kunstnerisk uro som stadig driver henne på leting videre. «

Unni Løvlid, m.fl: «Perrot Lunaire»:

*
Oslo konserthus, lillesal
*
23.mars kl 19.30
* Bill kr 150,-

Du kan også lese mer om denne forestillingen på denne lenken fra Oslo Konserthus. Eksempler på Unni Løvlids egen musikk finner du på denne siden fra MIC.no og Musikkonline.

Denne våren er Løvlid også aktuell med et bestillingsverk under Árinn-festivalen i Kristiansand, der hun stiller sammen med folk som Knut Buen, Gunhild Tømmerås, Per Anders Buen Garnås, Ragnhild Furebotten og Ånon Egeland.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Daglig leder

Innlandet musikkråd

Økonomikonsulent

Norges Korforbund

Konsertmester II / Second Concertmaster II

Kringkastingsorkestret (Kork)

Avdelingsleder II

Drammen kulturskole

Daglig Leder

Stiftelsen Folken

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev