Ragnhild Hemsing, fra scenekunst.no

Ung dame med nye verk

Den 16-årige norske fiolinisten Ragnhild Hemsing spilte seg før jul til en fjerdeplass i den internasjonale solistkonkurransen «Etsi Saratsi» i byen Volos i Hellas. At konkurransen hadde en øvre aldersgrense på 27 år, gjør ikke innsatsen mindre oppsiktsvekkende. På Hemsings repertoar stod blant annet et nyskrevet verk av komponisten Oddvar S. Kvam, og for dette fikk hun også en pris for konkurransens beste framførelse av et samtidsverk. – Siden det bare er jeg som har spilt dette stykket, måtte jeg tenke på en ny måte, sier Ragnhild Hemsing til Ballade. Nå kaster hun seg over Arne Nordheims fiolinkonsert.

Kalender

Sommerkonsert

25/06/2021 Kl. 18.30

Viken

Av Hild Borchgrevink

Ti fiolinister fra fem nasjoner konkurrerte om plass i semifinalen i Volos. Juryen bestod av anerkjente utøvere fra blant annet Russland, Tyskland, Italia, Nederland og Hellas. I tillegg til verket av Kvam spilte Ragnhild Hemsing en fiolinkonsert av Mendelssohn, soloverk av Bach og Ysaye og en Beethoven-sonate. Samtidsverket fremførte hun ved den store avslutningskonserten søndag.

Hvordan fikk du vite om dette verket?

— Verket er faktisk skrevet til meg, sier Ragnhild Hemsing. – Jeg var solist med Oslo Filharmoniske Orkester, og på den konserten var Oddvar S. Kvam. Etterpå kom han og spurte om han kunne få skrive et verk til meg, og det syntes jeg var veldig hyggelig. Stykket heter ”No. 13”.

Hva kommer tittelen av?

— Det har noe med hvordan stykket er bygget opp å gjøre. Jeg kan ikke forklare det godt nok, det kan sikkert Oddvar S. Kvam gjøre bedre enn meg, ler hun. – Men det er noe med intervallene, og med 6+7=13.

Mens hun innstuderte verket, spilte Ragnhild «No. 13» for komponisten flere ganger.

— Jeg kunne også komme med noen forslag, sier hun.

Hva er annerledes med å innstudere et samtidsverk?

— Når man spiller Mozart eller Beethoven, finnes det en tradisjon som sier hvordan du skal gjøre det. Alle vet hvordan denne musikken skal låte. Men med samtidsmusikk vet man ikke alltid det. Særlig ikke med dette verket, siden det er laget til meg, er det jo bare jeg som har spilt det. Da måtte jeg tenke på en ny måte og tenke veldig mye selv på hvordan jeg egentlig ville ha det. Det var interessant!

— Har du spilt noe annen samtidsmusikk?

— Nei, ikke før dette. Men jeg har begynt på Arne Nordheims fiolinkonsert nå. Det er veldig spennende.

Det synes tydeligvis også Ragnhilds lærer, som er Stephan Barratt-Due ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo.

”Nordheims fiolinkonsert kommer hun til å spille bra,” skrev han til oss før jul da vi mailet for å spørre om Etsi Saratsi-konkurransen.

Stephan Barratt-Due var også glad for alle prisene som har drysset over unge talenter fra musikkinstituttet den senere tiden, både nasjonalt og internasjonalt. Blant annet spilte Barratt Due-studentene inn 27 av 34 priser i Ungdommens Musikkmesterskap høsten 2004.

Ragnhild og søsteren Eldbjørg Hemsing har noe av ansvaret for dette. De har gjort seg bemerket som prisvinnere både her hjemme og internasjonalt de siste årene. I februar i fjor var begge invitert til Kiev og solooppdrag med Ukrainas nasjonale filharmoniske orkester. Etter dette fikk begge ny invitasjon tilbake til byen som solister i orkesterets sesongprogram i 2005. For to år siden hentet Truls Mørk dem til Stavanger Internasjonale Kammermusikkfestival med en egen konsert.

Hva skal du gjøre fremover?

— To av dem som satt i juryen i Hellas har invitert Eldbjørg og meg til Rostov i Russland, forteller Ragnhild Hemsing. – Der skal jeg også spille Mendelssohn. Vi skal spille med Divisjonsmusikken i Bergen, og så skal jeg til Malta med en trio jeg spiller i.

Trioen heter Trio Brio, og består av Ragnhild på fiolin, Frida Fredrikke Waaler Wærvaagen på cello og André Hæhre på piano. De har eksistert siden 2002 og har blant annet plukket med seg “European Music Prize for Youth 2003” i en konkurranse arrangert av EMCY i Linz i Østerrike.

Søstrene Hemsing bor i Aurdal i Valdres, men er i Oslo for å få undervisning en gang i uken. Moren Bente Hemsing er utdannet fiolinpedagog og har i flere år arbeidet som aktiv folkemusiker, både med hardingfele, kveding og dans, blant annet som distriktsmusiker i Valdres folkemusikkgruppe. Før jul medvirket hele familien på Bente Hemsings CD med arrangert tradisjonsstoff fra Valdres på fele, hardingfele, sang og langeleik.

Mer om Ragnhild og Eldbjørg Hemsing kan du finne her.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev