Lasse Marhaug

UDs reisestøtte til konserter i utlandet

Fra og med 2003 er forvaltningen av Utenriksdepartementets reisestøtteordningen for profesjonelle musikkprosjekter i utlandet overført til Musikkinformasjonssenteret. Ordningen har for inneværende år en ramme på kr. 800 000 til fordeling over to søknadsrunder (1. mars og 1. nov.). Etter at MIC bekjentgjorde støtteordningen gjennom sine nettsider og Ballade, økte antallet søknader betraktelig.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Søkere må fylle visse kriterier: Ordningen er forbeholdt profesjonelle musikeres konserter i utlandet. Konsertene kan være enkeltstående begivenheter, turnéer eller festivalbesøk og kan omfatte alle sjangere. De må finne sted i regi av en stedlig arrangør i utlandet og må være offentlig annonsert.

Første søknadsrunde, som ble behandlet 25. mars, hadde kr. 430 000 til disposisjon. 95 søknader, med en samlet søknadssum på kr. 2.565.583, ble behandlet. Med så stor avstand mellom behov og tilskuddsramme ble ca. 2/3 av søknadene avvist. 28 søknader ble innvilget. Disse omfatter de fleste sjangere, og går til prosjekter i 14 land fordelt på Europa og Amerika.

Listen over mottakere viser at norsk elektronika er på fremmarsj internasjonalt. Biosphere får reisestøtte i forbindelse med et bestillingsverk for Radio France som skal presenteres i Montpellier, mens managmentet La La Hacienda får støtte til en konsertserie i mai-juni i London med Lasse Marhaug, Jazzkammer, Tone Honoré Bøe, KA, Tacet NCV og Nordic Miracle. I tillegg skal Ralph Meyerz & The Jack Herren Band på turné i Canada, mens Tellé Records presenterer sine artister på festivalen Sonar i Barcelona i juni.

Norsk jazz markerer seg sterkt internasjonalt for tiden. Allerede neste uke blir Nils Petter Molvær å høre i Madrid, Barcelona, Valencia og Bilbao. Roma Jazz Festival kommer til å ha en norsk markering , i begynnelsen av juli, og vil få besøk av Terje Rypdal, Kjetil Bjørnstad, Wibutee og Eivind Aarset Group. England får besøk av Arve Henriksen, Ivar Grydeland og Ingar Zach. Christian Wallumrød Ensemble, No Spaghetti Edition og Tord Gustavsen Trio legger ut på Europa-turnéer, mens Frankrike får besøk av Kornstad Trio og Tyskland av Torbjørn Sunde Octet.

Gledelig er det også at norsk pop og rock inviteres til store festivaler og konsertscener i utlandet. De gruppene som har fått tilskudd er: Dadafon, som drar på Tysklands-turné i mai-juni, bl.a. for å følge opp sin suksess på Moers Festival fra i fjor. Storbritannia får besøk av King Midas i juni. Megafon AS mottar støtte til sin turné i Europa og USA i mai-juni. I samme periode drar St. Thomas på Europa-turné, mens bandet WE drar på lanserinsturné i USA for sitt nye album ”Dinosauric Futurobic 2003” i oktober.

Henning Kraggerud får støtte til sine konserter med Estlands Nasjonalorkester, hvor han 16. og 17. mai skal fremføre Johan Svendsens Fiolinromanse og Ole Bulls ”Recuerdos de Havana”. Ole Bøhn drar til Brasil i juli med et rent samtidsmusikkprogram med verker av bl.a. Geir Johnson, Glenn Erik Haugland og Synne Skouen. Bak navnet Fe-mail skjuler seg improvisasjonskunstnerne Maja Ratkje og Hild Sofie Tafjord, som er invitert til Bad Bonn-festivalen i Sveits i juni. MiN-ensemblet fra Bodø deltar på konserter og workshops under ”Komponistmøte Nordkalotten” på Færøene, mens ensemblet POING og akkordeonisten Frode Haltli er invitert til Klangspuren Schwaz Festival i Østerrike.

Et par musikkdramatiske prosjekter er også innvilget støtte: Opera Omnia presenterer sin nye opera for ungdom ”3×3” på YO!-festivalen i Utrecht, Nederland, og Kreuzer Kompani fremfører sitt prosjekt ”Elevator” koreografert av Eva-Cecilie Richardsen på Contemporary Performance Art i Potsdam og Berlin.

Kun to folkemusikkprosjekter nådde opp i denne omgang: Blåmann Blåmann fikk støtte til en folkemusikkturné i Skottland, mens duoen Fliflet / Hamre får støtte til konsertprosjekter i Tyskland.

Arrangementene vil etter hvert bli å finne i MICs kalender.

For liste over mottakere og tildelte beløp, kan du klikke her.

For mer informasjon om ordningen, velger du denne lenken.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.