Monoblue

Trygg som melk

Safe As Milk er et nystartet norsk plateselskap som gir ut alle platene sine på vinyl. Stilmessig varierer profilen i følge dem selv fra enkel listepop til grensesprengende samtidsmusikk og støy.

Kalender

Reza e i Ragazzi

12/04/2024 Kl. 20:00

Viken

Operapub på Grønland Boulebar

13/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Engegård, Svendsrud og Haugen trio i Trysil

13/04/2024 Kl. 15.00

Innlandet

Safe As Milk Vinyl holder til i Oslo, og drives av Kristian Kallevik, Andreas Meland og Jon Øvstedal. Det ferske mini-selskapet har spesialisert seg på vinylutgivelser, og ønsker ikke å begrense seg til noen spesiell sjanger. Etter hvert vil en del av utgivelsene også bli tilgjengelige på CD.

Safe As Milk – som med stor sannsynlighet har nappet navnet sitt fra et klassisk Captain Beefheart-album – kom med sin første utgivelse rett før sommeren. Det var et femsangers mini-abum med Mono Blue, som kom i et begrenset opplag på tre hundre eksemplarer på blå vinyl. Denne utgivelsen fikk blant annet svært god omtale i Osloposten.

I disse dager er Safe As Milk aktuelle med ytterligere to utgivelser. Den ene er mini-albumet ”Slingringsmonn” med düplo, den andre er en vinyl-LP med Initz. Under finner du nærmere omtaler av begge disse norske undergrunnsartistene.

Om düplo
Düplo entret det etablerte musikklivets kollektive bevissthet med sitt bidrag til Rune Grammofons kritikerroste samle-CD “Love comes shining over the mountains”, og høstet stående ovasjoner bl.a. i det toneangivende engelske tidsskriftet The Wire. Siden den gangen har det, med unntak av et par sporadiske konserter og musikken til en reklamefilm, vært stille – inntil nå.

Düplo – som helst skriver navnet sitt med liten d – består av Jon Øvstedal, Gaute Sortland og Andreas Meland. De spiller improvisert musikk i grenselandet mellom støy og elektroakustisk musikk. Referanser som den underkjente svenske pioneren Rune Lindblad har blitt nevnt. Düplo tar i bruk synther i et vidt spekter, båndopptakere, en antikvarisk sampler, theremin, ødelagt analogutstyr, “found objects” og konkretlyd-opptak. Platen spenner over et vidt spekter, fra energibomben «å spille på en øse», via den apokalyptiske «årabrot», til den melankolsk jamrende «rød strikk». Slingringsmonn er trykket i et begrenset opplag på 300 eksemplarer.

Om INITZ
Om albumet til Initz heter det i pressemeldingen fra Safe As Milk:

Platen ble spilt inn i løpet av en serie sessioner påsken 1998, og har siden den gang støvet ned i
skrivebordsskuffen inntil Safe As Milks representant ved en lykkelig tilfeldighet fikk høre tapen. INITZ spiller intens kompakt musikk. Uttrykket er avdempet, og beveger seg av og til på grensen av det hørbare. Men først og fremst er musikken faktisk vakker. Medlemmene har bakgrunn som komponister, men har i INITZ kommet sammen for å arbeide med kollektiv spontankomposisjon.

Besetningen er Arvid Gangsö (fiolin), Tom Roger Aadland (klassisk gitar), og Thorolf Thuestad (synthesizere). De tre spilte tidligere sammen i SPONTensemblet.

Mer om INITZ’ medlemmer
Arvid Gangsö har studert fiolin ved NMH, og komposisjon under Olav Anton Thommesen. Han har blitt oppført i Universitets Aula, Høvikodden Kunstsenter, foruten i Tyskland og Columbia. Gangsö har skrevet verker på oppfordring av Fylkesmusikerne i Nord-Rogaland og Rogaland Fylkeskommune. Hans verkliste spenner over et vidt område, fra en spesialbestilt klaverkonsert (1998) til musikk for felespilleren Nils Økland. Han har lang erfaring med improvisert musikk fra diverse ensembler, og har bla spilt med den legendariske trommisen John Stevens og Finnerud Trio. Gangsö spilte i sin tid i avantgardeensemblene Arme Hund og Skinn & Bein, og han var en av hovedmennene bak Spontanfestivalen. Han er også billedkunstner.

Tom Roger Aadland er utdannet ved NMH, og har bakgrunn som klassisk gitarist. Aadland har skrevet verker på bestilling fra Haugesund Kommune, Rogaland Fylkeskommune og Rikskonsertene, og har blitt fremført bl.a. på konserter i Norge og Storbrittania, samt NRK. Han har komponert verker for den klassiske gitaristen Sven Lundestad og tenoren Kjell Magnus Sandve. De siste årene har han arbeidet mye med scenisk musikk, og skrev bl.a. musikk og sangtekster til Mia Gundersens monolog “Gelsomina”, oppført på Scene West og Rogaland Teater i 1999. Aadland har arbeidet med improvisert musikk siden tidlig på åtti-tallet, bl.a. med Ole Henrik Moe jr. i Farriskvartetten.

Thorolf Thuestad studerer for tiden musikkteknologi i Utrecht, Nederland, og i Chicago, USA. Han har erfaring fra flere improviserende ensembler, bl.a. Spontensemblet, der han også deltok som komponist.

Platene til Safe As Milk Vinyl distribueres nå av Tuba!. Selskapet kan kontaktes ved Andreas Meland på 41 41 90 89 – eller så kan du sjekke ut hjemmesidene deres, der du også får muligheten til å bestille produkter fra dem.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.