Synne Skouen

Trond Giske: Ingen navngitt, ingen renvasket

I henhold til kulturminister Trond Giske lever den gamle sjangersjåvinismen fremdeles i beste velgående: – Den typen holdninger finnes i alle typer miljøer, sier Giske til Ballade i dag. Men kulturministeren nekter å si noe som hvilken samtidsmusikk-lobbyist som gjorde ham «forbannet» ved å kalle rockere for «kopister». Ny Musikks Lars Petter Hagen avviser på det sterkeste at slike holdninger er vanlige i samtidsmusikkmiljøet, og får støtte av by:Larms Martin Revheim: – Det er veldig urimelig hvis påstandene til Giske får stå igjen som en uimotsagt sannhet, sier Revheim. Komponsitforeningens leder, Synne Skouen, har tidligere oppfordret Giske til å synge ut: – Hvem er det han snakker om, og hva er det han snakker om?

Kalender

Klassisk i Ballsalen

23/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Klangsalong // Repetisjon og puls

24/09/2020 Kl. 19.00

Rogaland

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Av Knut Steen og Carl Kristian Johansen

Foreningen Ny Musikks kunstneriske leder, Lars Petter Hagen, hadde nylig vært i møte med kulturministeren da Giske uttrykte sin indignasjon over sjangersjåvinismen til Dagbladet.

I et [link id=61487 title=»innlegg publisert på Ballade»] avviser Hagen at slike holdninger stammer fra Ny Musikks nylige møte med kulturministeren. Her tar han også sterk avstand fra de samme holdningene.

— Det er uheldig at Giske bruker situasjonen som musikk-Norges mektigste mann til å tråkke på de minste av de minste. På den måten bidrar han til en polarisering av musikklivet, sier Hagen til Ballade i dag.

By:Larm støtter Ny Musikk
Martin Revheim har vært Blå-gründer og sjef for Kongsberg Jazzfestival. Nå sitter han blant annet i styret til by:Larm. Revheim kjenner absolutt ikke igjen Ny Musikk i uttalelsene til Giske:

— Det er veldig urimelig hvis påstandene til Giske får stå igjen som en uimotsagt sannhet. At den uttalelsen er representativ for Ny Musikk kjenner jeg meg ikke igjen i. Ny Musikk er i samarbeid med mange forskjellige organisasjoner, og har fremhevet seg i arbeidet med å finne nye allianser. De setter fokus på den nye musikken ved å gå aktivt inn i nye allianser. Ny Musikk tar kontakt, de sitter ikke bare på kontoret og venter.

Revheim har aldri opplevd holdningene Giske beskriver i Dagbladet:

— Dette er et grovt forenklet bilde som jeg kjenner myten om, men aldri har opplevd selv. Kanskje tvert imot. De første som tok kontakt med Blå var Ny Musikk og Ultima, og de har representert de mest sjangeroverskridende konseptene på Blå fra starten, sier Revheim, som heller ikke ser bort fra et samarbeid mellom Ny Musikk og by:Larm:

–by:Larm tok kontakt med Ny Musikk i år, men det var for sent til å få til et samarbeid. Uten at jeg skal forskuttere det programkomiteen vil gjøre neste år, er det sannsynlig at Ny Musikk vil være en del av by:Larm, forteller Revheim.

— Hvem er det han snakker om?
Komponistforeningens leder, Synne Skouen, har skrevet til Giske både i Aftenposten og på Komponistforeningens egne hjemmesider. Hun innrømmer at sjåvinismen har eksistert:

— Det har definitivt hersket en arroganse blant komponistforeningens medlemmer vis à vis populær musikk. Ihvertfall før. I dag vil jeg se den som tar sjansen på å generalisere i et musikkliv som på alle områder oppviser høy kvalitet og profesjonalitet.

Nå er Skouen nysgjerrig på hvilken samtidsmusikk-lobbyist som har uttalt seg på denne måten på kulturministerens kontor:

— Hvem er det han snakker om, og hva er det han snakker om? Handler det her om noe som er karakteristisk for landets kulturminister, eller er det bare snakk om en sleivete eller ukorrekt gjengitt bemerkning, som det i såfall vil være naturlig å be om unnskyldning for? Det som er sikkert er at det er skapt en usikkerhet om kulturministerens dømmekraft som ikke vil være heldig for kommende møter, skrev Skouen på www.komponist.no tidligere denne uken.

Grenseløst irritert
Ballade fikk omsider tak i en svært travel Trond Giske, og ba ham utdype bakgrunnen for uttalelsene i Dagbladet.

Hva mener kulturministeren med at ”det er altfor stor sjangersjåvinisme i Norge”?

— Jeg mener at folk stadig vekk er flinke til å legge fram sin egen sak, for å få bedre rammebetingelser for sin egen sjanger. Men dessverre kommer det også ofte nedsettende uttalelser om andre sjangre.

— Det var tilfeldig at jeg nevnte eksempelet med samtidsmusikken akkurat den gangen. Det var fordi det lå ferskest fremme i hodet. Det kunne like gjerne vært en rocker som uttalte seg nedsettende om hip hop, eller en rocker som kalte samtidsmusikken for pling-plong-musikk.

— Slike holdninger irriterer meg grenseløst. Folk får gjerne ha fordommene sine i fred for meg, men det bør være nok å argumentere med det positive i sin egen sjanger i stedet for å rakke ned på andre, svarer Giske.

Sjåvinister alle steder
I forhold til hvilke miljøer har du opplevd denne sjangersjåvinismen, og hvem er det som får unngjelde?

— Sånne holdninger finnes i alle miljøer. Dette er dessverre veldig vanlig.

Hvilken lobbyist fra samtidsmusikkmiljøet kom med de konkrete karakteristikkene du trakk frem i Dagbladet?

— Det er helt uinteressant. Den typen holdninger finnes i alle typer miljøer.

Kan du i alle fall fortelle hvilken forening eller institusjon vedkommende lobbyerte for?

— Det synes jeg ikke er så interessant. Sånne holdninger er det jo ikke organisasjoner som har, det er enkeltpersoner. Og denne saken dreier seg ikke om en person.

Så langt har Ballade snakket med Lars Petter Hagen, Martin Revheim, og Synne Skouen: Ingen av dem kjenner igjen de holdningene du hevder er så vanlige…

— Det er veldig hyggelig at de ikke har opplevd slike holdninger. Men etter flere år som kulturpolitiker vet jeg kanskje bedre enn noen hvor vanlig dette er. At samtidsmusikken ble trukket frem denne gangen var helt tilfeldig.

Renvasker ingen
Men ser du ikke problemet i å mistenkeliggjøre alle som driver med samtidsmusikk? Er det bedre å sverte et helt miljø enn å stille noen til ansvar for meninger du påstår er helt vanlige?

— Jeg har lagt denne enkeltsaken bak meg for lenge siden. Sånne holdninger går i mange forskjellige retninger, jeg nekter å tro at de som jobber i organisasjonene ikke har vært borti sånne holdninger.

Midt i neste spørsmål ble telefonlinjen til kulturministeren brutt – undertegnede valgte derfor å sende følgende spørsmål på SMS:

”Hei Trond. Vi ble visst brutt igjen. Synes det er rart at du velger å mistenkeliggjøre en hel sjanger fremfor å bidra til å lufte ut holdninger som du selv sier gjør deg forbannet.

Kan du i alle fall bekrefte eller avkrefte om uttalelsen kom fra en representant for foreningen Ny Musikk, Norsk Komponistforening, Ultima, Borealis eller BIT 20?

På grunn av sitt arbeid og omfang er det kanskje disse som står mest lagelige for hugg i forhold til en slik generell anklage.

De hadde sikkert satt pris på å bli renvasket.”

En drøy time senere kom SMS-svaret fra kulturministeren:

” Vi ble brutt, og jeg måtte gå i regjeringskonferanse. Det har ingen interesse hvem vedkommende er. Slik kommentaren falt var det et uttrykk for vedkommendes personlige syn, ikke som noen organisasjons eller institusjons offisielle standpunkt.

Dessverre hører jeg negative utsagn mot andre altfor ofte, og i alle retninger. Jeg kunne like gjerne brukt et annet eksempel. Jeg tror ikke slike holdninger er overrepresenterte innenfor samtidsmusikken, men finnes hos enkeltpersoner innenfor mange ulike musikksjangre.

Poenget er ikke å ”ta” noen bestemte personer, men å ta fatt i et fenomen som skader det samlede musikkmiljøet.

Vi får gå i oss selv og jobbe med våre holdninger, slik at vi har respekt for musikk og utøvere også innenfor de sjangrene som ligger fjernt fra vår smak.”

Om de berørte miljøene synet dét svaret er godt nok, gjenstår å se.

Stillinger

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev