Maja Ratkje

Trollofonen er tilbake hos FiB

Trollofonen blir en sentral del av Festspillene i Bergen, og byr på en rekke sterke musikknavn fra inn- og utland: deriblant duo-opptredener med konstellasjonene Sir Dupermann / Maja Ratkje, Kim Hiorthøy / Nils Økland og Francisco Lopez / Lasse Marhaug, samt egne DJ-team Smalltown Supersound og det viktige, britiske musikkbladet The Wire. Det blir også innslag med elektronika-artister fra Japan, Italia og Østerrike.

Kalender

Popquiz på Røverstaden

19/10/2020 Kl. 19:00

Oslo

Cikada RBK + EAU

23/10/2020 Kl. 18:30

Oslo

Ivan Mazuze Band

24/10/2020 Kl. 19:00

Viken

Av Arvid Skancke-Knutsen

Trollofonen karakteriseres av arrangørene i Pilota FM som «eit miljøvenleg kammerspel mellom ein elektrisk trolleybuss og elektronikaartistar». Arenaen er veterantrolley’en på den siste trolleybusslinja i Nord-Europa: Linje 2 Sentrum – Birkelundstoppen. Pilota FM reklamerer i den forbindelse med «førti minuttar tur-retur i tidsrommet 23. til 29. mai, med elektriske tonar til minstetakst».

Den elektriske Skoda 9 Tr (1972) frå Ostrow i Tsjekkia spiller som før solostemmen i trollofonprosjektet. Artistene som kommmer vil bruke samplinger fra dette kjøretøyet som basis for trollofon-opptredene sine, som foregår på linje 2 hver dag klokken 18. I tillegg vil Pilota FM arrangere Landmark Trolleyhall arrangeres på Kunstforeningen Landmark, der dørene åpner hver kveld klokken 20.

Og det er unektelig et meget sterkt program som Trollofon-fantastene har snekret sammen, i hvert fall for alle som interesserer seg for eksperimentell tonekunst, rare grooves og såkalt «leftfield» elektronika-musikk. Arrangementene tar til fredag 23. mai, med østerrikske Fennesz, som arrangørene omtaler som «en viktig elektro-referanse i mange retninger: både for de ekstrem-eksperimentelle og de som vil ha rein ro og chill out». På kvelden blir det musikk ved det britiske musikkmagasinet The Wire, som stiller med The Wire Soundsystem, samt en spennende konstellasjon med tusenkunstneren Kim Hiorthøy og den eksperimentelle folkemusikeren Nils Økland.

Lørdag er det japanske Tujiko Noriko som får styre Trollofonen. Hun omtales som en dame «med solid stemme, utstråling og masse elektronikk», og overlater på kvelden scenen til før nevnte Fennesz, samt DJer fra Boutique Electronique. På søndag kan passasjerer på linje 2 oppleve samspill mellom Francisco Lopez fra Spania og den norske støykomponisten Lasse Marhaug – en verdenspremiere som Pilota FM omtaler som «Kong Noise møter maurmannen». Kvelden i Landmark Trolleyhall tilhører Tujiko Noriko.

Mandag 26. mai er det Sir Dupermann (aka Jørgen Træen) og Maja Ratkje som skal lage trolofonske toner, mens kveldeen er satt av til «Smalltown Superaften», der Joakim Haugland og Eva Casals fra Berlin vil fyre opp lokalene, sammen med en ny opptreden fra Francisco Lopez og Lasse Marhaug. Dagen etter skal italienske Massimo lage «hardcore elektronika», mens Sir Dupermann og Maja Ratkje skal slå til i kunstforeningens lokaler på kvelden. 28. mai, som er denne mini-festivalens siste dag, tar Trollfonen en pause, men kvelden byr til gjengjeld på den sterke kombinasjonen Tujiko Noriko og Massimo.

Trollofonen blir arrangert med støtte frå Festspillene i Bergen, Ny Musikk, Bergen kommune, Bergen Senter for Elektronisk Kunst, GAIA Trafikk, Bergen Kunsthall, Landmark og Norsk Kulturråd. Alle interesserte kan finne ytterligere informasjon på www.pilota.fm, samt på Festspillenes egne hjemmesider.

Stillinger

Førsteamanuensis i musikkvitenskap

NTNU – Institutt for musikk

Kulturhusleiar

Sogndal kulturhus

Salgs- og publikumsansvarlig

Arktisk Filharmoni

Fagansvarlig

Norsk jazzforum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev