Blixa Bargeld (Foto: www.blixa-bargeld.com)

Tre konserter på Fabrikken: Norgesturné med The Ex

Folk i hovedstadsområdet med interesse for musikk utenfor allfarvei bør kjenne sin besøkelsestid torsdag. Og stedet å besøke er Fabrikken på Grünerløkka, der Blixa Bargeld fra Einstürzende Neubauten, hollandske The Ex og den norske impro-trioen Huntsville alle skal holde hus. De to sistnevnte legger også ut på en meget eksklusiv Norgesturné for Rikskonsertene.

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

05/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

08/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

19/08/2021 Kl. 18.00

Oslo

Av Arvid Skancke-Knutsen

Konserten med Blixa Bargeld har riktignok solgt ut på rekordtid, men det er lagt av et begrenset antall billetter, som skal selges i døren til «førstemann til mølla»-prinsippet. De rundt femti billettene vil være i salg fra klokken 20 torsdag kveld, litt avhengig av avviklingen av lydprøvene.

En av Europas ledende musikere

Bargeld, som er en av de virkelig store, innovative aktørene innen det utvidede rockbegrepet i Europa de siste 25 årene, er kjent fra bl.a. Einstürzende Neubauten og The Bad Seeds. Han kommer nå til Oslo som «vokal-alkymist», for å gjøre et solosett der han bare bruker stemmen sin og noen effektbokser til å bygge lag på lag med narrativ lyd.

Dans for Voksne, som er en av arrangørene av konserten, beskriver det man har i vente på denne måten:

«Blixa Bargeld har siden 1995 fremført vokalstykket «Rede/Speech» rundt om i Europa, men dette er første gang dette stykket blir fremført i Skandinavia. I denne enmannsforestillingen utforsker Bargeld grensene mellom språk og musikk. Kun utstyrt med mikrofon og effektpedaler blir publikum vitne til sammensmeltningen av setninger, ord og forsjellige vokal uttrykk som blir brygget sammen, vridd og skrudd i det uendelige. Ut kommer komplekse lydteksturer og landskaper.»

Norsk-hollandsk dobbelkonsert

Samme sted og samme kveld, men lagt opp slik at konsertene i minst mulig grad kolliderer, kan avant garde-interesserte få med seg nok en godbit, denne gang i regi av Rikskonsertene:

Torsdag 1. mars starter nemlig den norske trioen Huntsville (Tonny Kluften, Ingar Zach og Ivar Grydeland) og det nederlandske postpunk-bandet The Ex sin Norgesturné på Fabrikken i Oslo.

Publikum får i følge Rikskonsertene «to band og to uttrykk – på én kveld, og én scene».

— Mellom pønk og impro

The Ex har operert i den europeisk undergrunnen siden 1979, nesten like lenge som Bargeld. På denne turneen får publikum ved 7 steder i Norge, pluss en festival i Sverige, muligheten til å oppleve The Ex live – som de eneste i Norden.

— Både Huntsville og Rikskonsertene ble gira på tanken på en dobbelturné med The Ex, forteller Alexander Rishaug, produsent i Rikskonsertene.

— The Ex er sjangeroverskridende, de beveger seg mellom pønk og impro.

Huntsville på sin side kommer fra den improvisererte jazzen, men har tatt steget over i en salig blanding av country, abstrakt amerikana, post rock, elektronika og meditasjonsmusikk.

Cinematekene i Bergen og Trondheim viser i forkant av konsertene der dokumentarfilmen om The Ex, «Beautiful Frenzy».

Turnérute for Rikskonsertene: Huntsville og The Ex:

01.03 Oslo, Fabrikken
02.03 Trondheim, Dokkhuset
03.03 Kongsberg, EnergiMølla
06.03 Stavanger, Cementen
07.03 Bodø, Sinus
08.03 Tromsø, KulturHuset
09.03 Bergen, Kvarteret
10.03 Västerås, Nya Perspektiv Festival
Hjemmesiden til Blixa Bargeld finner interesserte her. Hjemmesiden til The Ex er her, mens vårens program for Dans For voksne ligger på denne siden.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kulturskolelærer – breddeprogram musikk

Fredrikstad kommune – Kulturskolen

Kulturskolelærer – Dans/Jazzdans

Fredrikstad kommune – kulturskolen

Produsenter

Bodø2024 IKS

Kantor / Organist

Folldal Kirkelige Fellesråd

Basstrombone

Den Norske Opera & Ballett

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev