Torkil Baden

Torkil Baden om NRK: – Grunnlaget for lisensen kan forsvinne

– Det føles veldig ubehagelig og utrygt når NRK har en driftssituasjon som er så lite forutsigbar for medarbeiderne, sier NRK-nestor Torkild Baden, som har vært musikkjournalist og kritiker i statskanalen siden 1982. Han velger å uttrykke seg forsiktig i saken, men legger samtidig ikke skjul på at han oppfatter situasjonen som alvorlig. – Det er mye viktig kompetanse og kvalitet som må opprettholdes i NRK, ellers forsvinner hele grunnlaget for lisensen, mener veteranen.

Kalender

Av Knut Steen

I forbindelse med de varslede oppsigelsene i NRKs kulturavdeling, som særlig ser ut til å ramme ekspertisen på jazz- og klassisk-feltet, har Ballade snakket med en av nestorene i NRKs kulturdekning, Torkil Baden.

Torkil Baden har vært musikkjournalist og kritiker i NRK siden 1982, og også Høgskolelektor på Kunsthøgskolen i Oslo. Baden har dessuten i flere år vært leder av Norsk Kritikerlag, og gitt utgitt flere musikkfaglige bøker.

— Dessverre er det omorganiseringer på alle norske arbeidsplasser om dagen, overtallighet er et problem som berører alt fra bryggerier til kulturarbeidere. Personlig har jeg såpass lang ansiennitet at jeg antakelig ikke berøres nå, men jeg var selv gjenstand for en omorganisering for fire-fem år siden, forteller Baden:

— Da ble jeg flyttet over fra radio til internett, men for min del har det vært helt åreit. Slike prosesser er allikevel aldri hyggelige, det føles veldig ubehagelig og utrygt når NRK har en driftssituasjon som er så lite forutsigbar for medarbeiderne.

Hva tenker du om at de fleste kuttene ser ut til å ramme dekningen av kulturuttrykk som normalt ikke får så mye spalteplass og etertid – som jazz, klassisk musikk og samtidsmusikk?

— Jeg har registert det. Her må man være forsiktige, det er nettopp dette feltet som er den viktigste begrunnelsen for NRK. Denne typen musikk er et helt spesielt sårbart felt, så dette kan være ris til egen bak.

VG skrev torsdag om fotografen Klaus Sandvik, som fikk sparken over telefon, mens han var ute på oppdrag. Synes du dette er å behandle NRK-ansatte på en respektfull måte?

— Det kjenner jeg ikke til, så det kan jeg ikke kommentere. Men det høres veldig dumt ut. Sandvik er jo en prisbelønnet TV-kunstner, så hvis han er oppsagt får jeg håpe at han får mulgiheten til å fortsette i andre sammenhenger.

Hva mener du kulturengasjerte seere og lyttere bør gjøre i forhold til de prosessene som pågår nå?

— Det er viktig for kultursamfunnet å tydeliggjøre sine forventninger til det første og beste kulturmediet vi har. Det er mye viktig kompetanse og kvalitet som må opprettholdes i NRK, ellers forsvinner hele grunnlaget for lisensen, avslutter Torkil Baden.

Det synes for øyeblikket å være noe vanskelig å få NRKs ledelse i tale, men Ballade kommer uansett tilbake til saken til uken.

I mellomtiden er det neppe noen overdrivelse å karakterisere stemningen oppe på Marienlyst som «mindre god».

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev