August Schieldrop vant tirsdag kveld Equinors talentstipend i klassisk musikk på hele en million kroner. (Foto: Ole Jørgen Bratland / Equinor)

August Schieldrop vant millionstipend: Til topps med tuba

– Tubaen er min største lidenskap, sier tubaist August Schieldrop, som tirsdag 30. november vant Equinors talentstipend i klassisk musikk på hele en million kroner.

NyhetKunstmusikk

– Tubaen er et av de dypeste blåseinstrumentene vi har og får derfor automatisk tildelt en bassrolle, men for meg er det veldig gøy å spille melodier også. Den store drømmen er jo å vise alle at tubaen også kan synge, sa 22-årige August Schieldrop etter å ha vunnet talentstipendet tirsdag kveld.

– Å motta Equinors talentstipend i klassisk musikk er en stor ære og annerkjennelse for meg. Stipendpengene vil ha stor betydning for å kunne oppnå mine største drømmer.

Og det er det som er formålet med stipendet: Å løfte unge norske talenter frem og være en døråpner for en internasjonal karriere innen klassisk musikk.

Leif Ove Andsnes vant selv stipendet for over 30 år siden, og er nå både ambassadør for prisarrangør Equinor Morgendagens helter og juryleder for prisen i klassisk musikk.

– Det er sjeldent å se en tubaist som leverer så syngende og samtidig lett og lekent spill. August utviser stor dedikasjon, har teknisk kontroll og formidler musikken direkte og ærlig. Han er et talent jeg er overbevist om at vi kommer til å se i mange konserthus i årene framover, både her hjemme og i utlandet, sa Leif Ove Andsnes etter at han og den ferske stipendvinneren hadde spilt en minikonsert for publikummet under prisutdelingen i Det Norske Teatret.

August Schieldrop var i år nominert sammen med fiolinist Ludvig Gudim og cellist Amalie Stalheim.  Han har også vært nominert tidligere, blant annet sammen med fiolinist Johan Dalene (vinner av Equinor Klassisk Musikkstipend 2020) og cellist Sandra Lied Haga (vinner av stipendet i 2019), begge musikere som blir stadig mer kjent for et større publikum både ute og her hjemme.

Fakta om Equinors talentstipend i klassisk musikk

• Talentstipendet deles ut årlig, og har en verdi på én million kroner.
• Stipendet er et av Norges største innen klassisk musikk, og en del av Equinors talentutviklingsprogram Morgendagens Helter for unge talenter innen idrett, kultur og utdanning.
• Årets nominerte var August Schieldrop, fiolinist Ludvig Gudim og cellist Amalie Stalheim.
• Årets jury bestod av Leif Ove Andsnes, André Wallan Larsen, Marianne Beate Kielland, Elise Båtnes og Ole Kristian Dahl.
• Utbetalingen skjer over fire år, og formålet er å bidra til å fremme og stimulere vinnerens karriere og utviklingsmuligheter internasjonalt.
• Individuelle utøvere mellom 18 og 28 år kan motta stipendet. Aldersgrensen for sangere er opp til 32 år.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Flere saker
Øm virvelvind. Axel Skalstad (1992-2025): Jeg blir bare så glad av å se deg spille.

Øm virvelvind. Axel Skalstad (1992-2025): Jeg blir bare så glad av å se deg spille.

Minneordene over trommeslager Axel Skalstad er skrevet av Filip Roshauw. Skalstad gikk bort i en ulykke nylig, altfor ung med sine 32 år.

Dette ble vedtatt på Tonos årsmøte 2025

Dette ble vedtatt på Tonos årsmøte 2025

Under årets møte ble de fleste foreslåtte endringene i vedtektene vedtatt, men noen sentrale forslag falt.

Utlysning av Egil Storbekkens musikkpris 2025

Utlysning av Egil Storbekkens musikkpris 2025

Nå kan du foreslå kandidater til Egil Storbekkens musikkpris 2025, til personer som har gjort en ekstraordinær innsats i norsk folkemusikk. Frist 20. august.

Komponist Halvor Haug har gått bort

Komponist Halvor Haug har gått bort

"Haug er ikke bare en av de ypperste norske komponistene gjennom tidene, han er rett og slett en av de mest seriøse i vår tid," skrev tyske Christoph Schlüren om Halvor Haug i en hyllest da komponisten fylte 70.

Egen plan for kulturberedskap? Kultur som kritisk ressurs innen samfunnssikkerhet

Egen plan for kulturberedskap? Kultur som kritisk ressurs innen samfunnssikkerhet

Prosessen med å få kulturen inn i totalberedskapen fikk en dytt framover i fjor. Men nå må vi få en egen beredskapsplan for kunst- og kulturinstitusjoner, mener direktøren for Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, Cecilie Daae.

Se alle saker
Konserttips Oslo

Serier
Video
Radio