Erik Brataas, Phonofile, på Midem 2003

Tidenes største nedlastingsfest er i gang

TONO, som arbeider med å sikre rettigheter til norske komponister, tekstforfattere og musikkforleggere, feirer i 75 år denne uken. I den anledning legges 47 000 musikkfiler ut for gratis nedlasting på musikkonline.no. Daglig leder i Phonofile, Erik Brataas forteller at han synes det er moro å regissere norges største nedlastingsfest noensinne: – TONO ønsker å markere seg i forhold til nye medier, og når FONO var villige til å gjøre gratis nedlastinger tilgjengelige på musikkonline.no, skulle alt ligge til rette – trodde vi i alle fall… Nærmere 4000 nye brukere har så langt meldt seg på festen.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Knut Steen

For folk har kastet seg over denne unike muligheten i større grad enn Phonofile og musikkonlione.no, som nedlastingstjenesten heter, hadde ventet:

— Vi hadde testet serverne og ble beroliget av det vi fant ut, men akkurat nå sliter vi litt. Det gikk greit i to timer, men nå går det tregt, 60 000 nedlastinger på to timer er betydelig. I den samme perioden fikk vi 3800 nye brukere, så vi snakker om en vanvittig trafikk, forteller Brataas, som ikke har noen tall på hva de forventet av trafikk. Han tror at et solid mediefokus kan være en del av forklaringen på den enorme pågangen:

— Vi hadde ikke tallfestet noen forventninger, men når nettavisene har nyheten på forsiden, og dermed bare et klikk unna, fikk vi langt i overkant av den oppmerksomheten vi hadde forventet.

Phonofile regner også med å rette opp tregheten i musikkonline-systemet relativt raskt, og forsikrer brukerne om at dette ikke vil bli et stort problem resten av uken – kanskje fordi dette tilbudet kun er tilgjengelig for de som leser norsk.

Mange sjeldne utgivelser
— De som går inn på våre utenlandske sider, får ikke dette tilbudet, og må fremdeles betale for nedlastinger. Dette er en ren indremedisinsk, norsk satsing, og er ikke markedsført i engelsk språkform, sier Brataas, som tror dette stuntet vil ha stor betydning for både Phonofile og norsk musikk.

— En mengde mennesker vil kunne se hvor godt tilbudet av norsk musikk er, og at et tilbud som musikkonline.no finnes. Vi tror og håper dette vil bidra til nysgjerrighet, og vise at denne tjenesten er en attraktiv måte å finne musikk på. På sikt er vårt mål å øke antallet kjøpere, vi har mye vanskelig tilgjengelig musikk som folk kan ha glede av. En telefon vi fikk i dag er typisk: En mann, som er over seg av glede ringer oss, og sier at han har funnet sjeldne utgivelser i rikt monn hos oss.

CD-brenning: Nei takk!
Men brenning av musikken folk laster ned denne uken, det vil verken TONO, FONO eller Phonofile ha noe av – selv om dette er fullt tillatt når man kjøper musikkfiler derfra ellers.

— Vi ser det som ganske naturlig at når man går så høyt på banen, og tilbyr så mange «smaksprøver», så kan man også sette noen begrensninger. Derfor har vi lagt inn en DRM-kopisperre i bånn på musikken som lastes ned gratis, slik at den bare kan nytes fra datamaskinen og fra bærbare spillere som støtter WMA-formatet.

Men hva med de som ikke har en dyr hjemmedatamaskin med et godt lydanlegg eller en slik bærbar spiller – skal ikke de få lov til å nyte godt av de 47 000 lydfilene?

— De som ikke har dette utstyret vil ikke få så stor glede av dette, men når man legger ut så mye musikk, er det ikke overraskende at det finnes begrensninger. Dette systemet kan sikkert knekkes, men det vil i alle fall gjøre det litt vanskeligere å brenne musikken til CDer. Når denne uken er over, vil sperrene fjernes – man har andre rettigheter når man betaler for musikk, sier Brataas.

47 000 gratis lydspor
Av 49 000 tilgjengelige spor på Phonofile, er hele 47 000 lagt ut til gratis nedlasting. Selv om de aller fleste plateselskaper sa «ja takk» til å være med på nedlastingsfesten, har noen få reservert seg. Rune Grammofon og Jens Wendelboes Rosa Records Crazy Energy Production sa nei takk til å være med. Ellers har enkelte selskaper tatt enkelte innspillinger ut av ukens ordning.

Brataas kjenner ikke til at en liknende lovlig nedlastingsfest er gjort før, noe sted i verden:

— Jeg har ikke hørt om det, og kan egentlig ikke tenke meg at noen har gjort dette før oss, i alle fall ikke i et slikt omfang. Mange synes at platebransjen oppfører seg lite fremtidsrettet, men her viser de seg som offensive bedrifter som vet hva de driver med. Det åpenbare målet med dette er å nå frem til flere brukere som skal fortsette å komme tilbake til oss og musikken, men det er også utrolig moro å få lov til å være med på et slikt stunt, sier Erik Brataas.

TONO-jubileet kommer også til å bli feiret med eksklusive gratiskonserter med noen av norges fremste artister – overført direkte på VG Nett. Først ut er Thomas Dybdahl, som spiller live fra 2100 mandag kveld. Dybdahl har valgt seg Rogaland Teater i Stavanger som drømmescene for en slik konsert. Resten av konsertuken ser slik ut: Onsdag 26. november kl. 20.00 spiller Doc L. Junior vs. Kolar Goi fra Fjellheisen i Tromsø. BIT20 Percussion fra Rådhustaket i Bergen kan man se torsdag 27. november kl. 17.00. Vibeke Saugestad har valgt seg gymsalen på Melløs skole i Moss som arena for sitt rockebudskap. Den konserten går fredag 28. november kl. 11.30. Sist, men definitivt ikke minst, spiller Morten Abel live på Slottsplassen i Oslo lørdag 29. november kl. 12.00. Alle konsertene overføres live på VG Nett.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.