Truls Mørk

– Ti platebutikker i Norge selger klassisk skikkelig!

– Det er bare rundt ti platebutikker igjen i Norge som tilbyr klassisk musikk på en skikkelig måte, med utvalg og kunnskap, sier Håkon Gjesvik fra Musikkoperatørene. Den klassiske musikken har sitt publikum, men får færre steder å treffe disse gjennom når den lokale platebutikkens klassiskutvalg består av et utvalg svisker på lavpris.

Kalender

NeoArte – Synthesizer of Arts: NEOARTE MARATHON

25/03/2023 Kl. 17.00-22.00

Oslo

Lørdagsopera 25. mars

25/03/2023 Kl. 15:30

Oslo

Et basseventyr – en akustisk reise for hele familien

25/03/2023 Kl. 12:00 og 14:00

Oslo

Gloria! Bach og Poulenc hånd i hånd

26/03/2023 Kl. 19:00

Oslo

Musikkoperatørene er distributør for 70 norske plateselskaper i alle størrelser. Distributøren spesialisert på norsk musikk, og da særlig innen jazz og folkemusikk – og klassisk. Innen sistnevnte segment sprer Musikkoperatørene brorparten av de platene som selges over disk i Norge, bortsett fra de utøverne som er kontraktfestet til de store multinasjonale plateselskapene, som Truls Mørk og Leif Ove Andsnes.

Håkon Gjesvik ved Musikkoperatørene har med andre ord et bredt utvalg å tilby, men får stadig færre utsalgssteder å gjøre det på.

— Av platebutikker som tilbyr klassisk musikk med god hjelp og bredt utvalg er det bare ti igjen i Norge. Og det sier seg selv at flesteparten av dem ligger i Oslo, sier Gjesvik.

Noe som selvfølgelig betyr at tilgjengeligheten på klassisk musikk blir drastisk mindre, samtidig som popbransjen skreddersyr artister mot et stadig yngre publikum. En mekanisme i tilbud og etterspørsel er at folk ikke bare får det de vil ha – de vil ha det de får. Det spørs om fremtidens barn vil ha lyst til å høre på klassisk musikk, eller, enda verre, vite at den finnes i det hele tatt.

— Det er ille at Oslo-skolene som eneste sted i landet ikke får besøk av Rikskonsertenes skoleturnétilbud. Argumentet om at det er så mange tilbud i Oslo allikevel holder ikke, siden det betyr at det bare er barn av de mest ressurssterke foreldrene som får oppleve klassisk, jazz og folkemusikk, musikk som ikke har det helt store kommersielle trykket, mener Gjesvik.

Som med Ballades undersøkelse om tilstanden blant de mindre aktørene i rock-delen av platebransjen, forteller Gjesvik at hans tall ser penere ut enn de store plateselskapene opplevde i årets katastrofale tredje kvartal.

— Vi ligger 4 prosent bak fjoråret så langt, og omtrent jevnt med fjoråret i tredje kvartal. Mye av det skyldes nok at vi hadde en stor utgivelse i fjor, Nils Petters Molværs «Solid Ether», som alene solgte 10,000 plater. Noen slik storselger har vi ikke hatt i år, sier Gjesvik.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev