KORK med Elisabeth Holmertz (Foto: Ann Iren Ødeby / Ultima)

Thomas Dybdahl med KORK på Øya

Øyafestivalen omtaler denne konserten som en av sine mest eksklusive konserter på årets festival. Kringkastingsorkesteret stiller med 40 musikere, omtrent en dobling i forhold til antallet som spilte med Dybdahl under fjorårets P3-sessions i NRK. Åsted er Middelalderparken. Dybdahls siste plate, Science, slippes i disse dager i USA, der Dybdahl har vært på en lengre turnè med Sondre Lerche. Nå starter Dybdahl på en turnè i Europa som vil vare til ut i mai.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Iskald Sound + Akuvi + Eben Jr.

15/08/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Carl Kristian Johansen

Konserten på Øyafestivalen blir Dybdahls første i Oslo på ni måneder. Dette blir første gangen man kan se og høre denne kombinasjonen i vanlig konsertsammenheng. Første gang disse spilte sammen var under NRKs P3-sessions vinteren 2006.

Nå tar de altså samarbeidet med seg utendørs. Kringkastingsorkesteret (KORK) stiller med nesten 40 musikere, omtrent dobbelt så mange som under P3-sessions. Dette vil nok bringe en ny dimensjon til Dybdahls låter når de deler scene fredag 10. august i Middelalderparken.

I et intervju i Ballade i fjør høst snakket Dybdahl om sin fascinasjon for kunstmusikk og større arrangementer. Han trakk også fram Arvo Pärt som en viktig inspirasjonskilde, og et ønske om å realisere musikk i en mer samtidsmusikalsk kontekst.

— Spesielt arrangementsmessig med strykere og kor. Jeg har hørt mye på ”Cantus In Memoriam Benjamin Britten”, hvor jeg er jækla fascinert av måten Pärt bruker harmoniføring og “voicing” i stedet for å ha en veldig klar melodi som går gjennom hele stykket. Man kan helt klart se innflytelsen Pärt har hatt på for eksempel filmmusikk-komponisten Thomas Newman. Kanskje fordi det egner seg så godt til bilder da det er så mye rom for ”ledende” inntrykk, sa Dybdahl den gangen.

Les hele [link id=62214 title=»intervjuet med Dybdahl«].

I august i fjor tiltrådte også Martin Revheim som orkestersjef i KORK.

— Dette høres kanskje fjollete ut – men vi har faktisk en forpliktelse og kontrakt på å være synlige og tilgjengelige i forhold til alle som betaler for vår eksistens over hele Norge. Vi ønsker å vise mangfold, uten å tukle med orkestermusikken eller inngå kunstneriske kompromisser.

— En del av denne planen går på en økende digitalisering; vi vil være raske med å gjøre våre konserter tilgjengelige for nedlasting på MP3-spillere, mobiler og web-tv, man skal kunne oppleve kringkastingsorkesteret selv om man ikke har hatt anledning til å være fysisk på konsertene. Vi vil, i så stor grad som mulig, utnytte de mulighetene vi har for å ta orkestermusikken inn i en ny tid, sa Revheim til Ballade da.

Les det todelte profilintervjuet med Revheim på Ballade, [link id=62255 title=»her«] og [link id=62256 title=»her«].

Dybdahl siste plate, Science, blir gitt ut i USA i disse dager. Dybdahl er nettopp ferdig med noen uker på veien i USA, sammen med Sondre Lerche, og starter i disse dager sin Europa-turné.

Av pop- og rockartister har KORK spilt med blant andre Turboneger, Paul McCartney, Vamp og Satyricon. Dette fleksible orkesteret som skal altså dele scenen med Dybdahl under Øyafestivalen.

Bare Egil Band åpner årets Øyafestival. Egil Hegerberg forteller dette i en pressemelding:

”Den 57-årige fjompenissen, sjarmøren og moromannen Egil Hegerberg, også kjent som Bare Egil, har slått seg sammen med det internasjonalt anerkjente backingbandet Ikke Bare Band under navnet Ikke Bare Bare Egil Band Band og spilt inn det splitter nye suksessalbumet Sanger fra Bare Egil By. Plata kommer i august på Universal gjennom en sinnrik lisens fra det notorisk tøvete selskapet Duplex Records, men allerede i mai presenteres første smakebit i form av singelen Politimester Egil, en sang som med sitt kontroversielle innhold nok vil bli nektet spilt på så vel radio som nærradio og fjernsyn, og som også kan bli vanskelig å få lastet ned fra Internet med mindre man er koblet via modem, kabel, trådløst nett eller en annen tilkoblingsmetode.

Det vil også bli trykket opp en fysisk singel man kan kjøpe i butikken med et par ekstra sanger som var for dårlige til å bli med på selve plata. Brorparten av låtene på selve plata er hentet fra forestillingen Vrøvl og Fanteri i Bare Egil By, et enmannsshow Hegerberg turnerte land og strand rundt med for en årrekke siden uten at den helt store entusiasmen fra presse og publikum uteble fullstendig. Resten av materialet er relativt nyskrevet og forbanna bra saker.

Det er ellers verdt å merke seg at Hegerberg med denne utgivelsen nok setter norgesrekord i å bruke lang tid på å komme med en oppfølger til et gullselgende debutalbum med de elleve årene som har gått siden plata Absolutt Ikke Bare Egil Band kom ut i 1996. Hegerberg har i årene som har gått siden da drevet en del dank, men også vært involvert i plate- og turnévirksomhet innenlands og utenlands med bl.a. bandene Hurra Torpedo, Thulsa Doom, Black Debbath, Aasen og L.Y.D.”

Andre artister som er klare for Øyafestivalen 2007:

Lily Allen (UK) / Amulet / Architecture In Helsinki (AU) / The Besnard Lakes (CA) / BigBang / Bloodlights / Bonde Do Role (BR) / Boredoms (JP) / CocoRosie (US) / Deadends / Thomas Dybdahl m/KORK / Eagles Of Death Metal (US) / Roky Erickson (US) / Anja Garbarek / The Go! Team (UK) / Gogol Bordello (US) / The Grand / Heroes & Zeros / The Hold Steady (US) / Hanne Hukkelberg / Sivert Høyem & The Volunteers / Ida Maria / Jazkamer / Justice (FR) / King Midas / Lady Sovereign (UK) / The Lionheart Brothers / Malajube (CA) / Maribel / Matt and Kim (US) / Montée / The Moving Oos / My Midnight Creeps / New Violators / New Young Pony Club (UK) / Nine Inch Nails (US) / Pleasure / Primal Scream (UK) / Rockettothesky / Shining / Shit City / Skambankt / Spoon (US) / Timbuktu & Damn! (SE) / Tinariwen (ML) / Bjørn Torske / TTC (FR) / Amy Winehouse (UK)

Besøk hjemmesidenen til Øyafestivalen, Thomas Dybdahl og KORK for mer informasjon.

Stillinger

Kommunikasjons-rådgiver

Krafttak for sang

Fagkonsulent

Folkeakademienes landsforbund – Sang i eldreomsorgen

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev