Spunk (Foto: Lasse Marhaug)

Svensker nysgjerrige på norsk samtidsmusikk

Svenskene er nysgjerrige på det de kaller «det norska musikundret». Improensemblet SPUNK og Cikada Ensemble er begge invitert til en nyetablert svensk samtidsfestival i byen Kalv utenfor Göteborg. En viktig del av Kalvfestivalen er et seminar om den nye kunstmusikkens rolle i dagens Sverige, hvor blant andre nederlenderen Henk Heuvelmans, generalsekretær i ISCM og Gaudeamus og Cikadas produsent skal bidra.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Hild Borchgrevink

Svensk ny musikk har de siste årene hatt et mer institusjonelt preg enn det norske miljøet, med festivalen Stockholm New Music som årlig arena. Både SNMs program for 2005 og initiativet til Kalvfestivalen vitner imidlertid om at noe kan være iferd med å endre seg når det gjelder söta bror og samtidsmusikk.

Temaet for Stockholm New Music i februar 2005 er ”Spoken Sound” . Festivalen har ambisjoner om å befinne seg i grenselandet mellom tale og tone, mellom poesi og musikk og byr på utøvere og komponister som Neue Vocalsolisten Stuttgart, SPUNK, Georges Aperghis, Unsuk Chin, Olga Neuwirth og Richard Barrett.

Kalvfestivalen foregår imidlertid allerede til høsten, 12.-15. august. Festivalens fokus er på den nye kunstmusikken i dialog med skulpturer, installasjoner og et nytt publikum. Festivalprogrammet inneholder utøvere som Stockholms saxofonkvartett, Duo Gelland, 9 swans repeat, pianistene Mats Persson og Kristine Scholz, gitaristen Magnus Andersson, samt altså Spunk og Cikada fra Norge. En prosjektgruppe av komponister, musikere, skuespillere og dansere som i løpet av året har arbeidet med en forestilling med temaet Liturgi, skal framføre denne i Kalv i august, og hele festivalen innledes med et bestillingsverk av komponisten Tuomo Haapala som skal framføres på Kalvsjön med bruk av lys og vann som effekter.

Det er foreningen Levande Musik i Göteborg som har fått ideen til Kalvfestivalen. Arrangørene har ønsket å finne en ny måte å arbeide med samtidsmusikk på – en genre som iblant har hatt problemer med å nå ut over sine egne kretser. Kalvfestivalen ønsker å nå mennesker, kunst og kunnskapsformer som ikke har musikk som spesialitet. Rundt denne ideen har Levande Musik initiert dette prosjektet, som omfatter en festival for ny kunstmusikk, en møteplass for musikkinteresserte og fagfolk innen musikklivet, samt workshops hvor musikken og menneskene kan møtes og utvikles. Alle arrangementene skal foregå i den lille byen Kalv på grensen mellom Västra Götaland, Småland og Halland. Hvis alt går som arrangørene håper, skal Kalv bli et nytt sentrum for utvikling av vår tids musikk og lydkunst.

En viktig del av festivalen blir seminaret om vilkårene for den nye musikken i Sverige. Henk Heuvelmans, generalsekretær i ISCM og Gaudeamus, skal snakke om samtidsmusikkens rolle internasjonalt. Thorbjørn Tønder Hansen, produsent for Cikada og Ultimafestivalen, skal gi et innblikk i det Kalvfestivalen kaller ”det norska musikundret”, og Pia Areblad fra Skådebanan vil sammen med Bodil Persson fra Volvo snakke om sitt arbeide med kunst i næringslivet. Representanter for dans og billedkunst skal også bidra med sine erfaringer i en paneldebatt, og den danske festivalkomponisten Bent Sørensen vil fortelle om den danske samtidsmusikkscenen.

«Kunstmusikken befinner seg i sterk utvikling med flere komposisjonsutdannelser og flere grenseoverskridende tendenser mot andre musikkgenre og kunstarter, skriver arrangørene i en pressemelding . ” Samtidig forandres musikkens omgivelser med stadig flere nye medier og distribusjonskanaler, øket tilgjengelighet og større betydning for hele opplevelsesindustrien. Samtidsmusikk forbindes ofte med et urbant akademisk miljø, og dets relevans for samfunnet rundt er ikke alltid åpenbar. Tilfanget av nye verk og framføringen av disse er nesten alltid avhengig av offentlig støtte.» Dette er blant de spørsmål som Kalv-seminaret ønsker å ta opp.

En teaterforestilling med Peter Harborn, skulpturer av Jan Cardell og utstillinger med kunst av lokale kunstnere er også en del av festivalen. Nedenfor kan du lese konsertprogrammet for Kalvfestivalen, og mer om festival og seminar finner du på kalvfestival.se. Mer om programmet til Stockholm New Music for 2005 finner du på stockholmnewmusic.se

Kalvfestivalen,12. -15. august 2004

TORSDAG 12/8

1 16.30 Teaterforestilling med Peter Harborn. Fri Kjærlighet av Dario Fo.
2 19.30 Åpningskonsert med Stockholms saxofonkvartett i Kalvs kirke. Konserten fortsetter med bestillingsverk av Tuomo Haapala på Kalvsjön.

3 22.30 Improvisasjonsgruppen 9 swans repeat

FREDAG 13/8

4 19.30 Kalvs kyrka. Duo Gelland, nye verk for to fioliner.
5 21.30 Mats Persson, Kristine Scholz og Ulrica Holmberg fremfører verk for firhendig piano og harmonium, bl.a. verk av Josef Matthias Hauer.
6 23.00 Gitarduoen The Gothenburg Combo

LØRDAG 14/8

Tre konserter i Backa Loge ved Fegen

7 16.00 Slagverkstrioen Spectra.
8 18.00 Magnus Andersson spiller ny skandinavisk gitarmusikk, bl.a. av Bent Sørensen og en urframføring av Pär Lindgren.
9 20.00 Gruppen Spunk fra Norge improviserer med stemme, instrument og computer.
10 22.30 Kalvs kyrka. Trio Tribukait Pettersson Berg

SÖNDAG 15/8

11 10.00 Kommer stenarna att ropa – en musikk-, dans- og dramaforestilling av prosjektlabb Liturgi
12 13.00 Forestilling med dansegruppen Crowd Company i en lydskulptur av Jan Cardell.
13 13.30 Avslutning med Cikada og verk av den danske komponisten Bent Sørensen.

Konsertene presenteres av Bengt Emil Johnson.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev