Gunilla Süssmann

Süssmann til Festspillene i Bergen

Gunnilla Süssmann blir a-mollsolist ved Festspillene i Bergen neste år. Hun er selv fra Bergen, og har i løpet av svært kort tid etablert seg i toppsjiktet av norske pianister. Hun ble tildelt Robert Levins Festspillpris i 2002, og kåret til INTRO-musiker av Rikskonsertene 2001-2003.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Tormod Halleraker

— Dette er en kjempeære. Det er en tradisjonstung oppgave, og det er veldig mange fantastiske pianister som har gjort dette før meg, sier en ydmyk Gunilla Süssmann til Telemark Arbeiderblad.
Süssmann minner om at Griegs a-moll konsert i dag spilles over hele verden på linje med andre berømte stykker signert store komponister. Selv innstuderte hun a-moll konserten under Einar Steen-Nøklebergs ledelse i løpet av musikkhøgskoleutdanningen i Oslo. Hittil har hun kun fremført a-moll konserten i utlandet, derfor synes hun det blir ekstra morsomt å fremføre den i festspill-sammenheng.

Gunnilla Süssmann har vunnet flere priser, og spilt inn Geirr Tveitts konsert for to klaverer og orkester med Håvard Gimse og Royal Scottish National Orchestra. Innspillingen fikk svært god kritikk i det ledende bransjebladet Gramophone. Hun har ellers spilt på Festspillene flere ganger, sist på Intro-natt og sammen med Martin Fröst og Tanja Tetzlaff i 2003. Av utmerkelsene er bl.a. Robert Levins Festspillpris 2002, kåret til Intromusiker av Rikskonsertene 2001-03, vært finalist i EBUs musikkkonkurranse i Lisboa 1996 og vunnet Ungdommens Pianomesterskap i 1987 og 1995.

— Gunilla Süssmann er en musiker med stort potensiale. Hun har allerede deltatt på flere Festspillkonserter, og jeg er begeistret for hennes formidlingsevne – hennes ubundne og frie form, sier festspilldirektør Bergljót Jónsdóttir.

Listen over Süssmanns oppdrag i år omfatter bl.a. Griegs a-moll med Symfoniorkesteret i Santiago de Chile, og Oiseaux Exotique av Olivier Messiaen med Bergen Filharmoniske Orkester. Sammen med Ernst Simon Glaser turnérer hun Norden og Baltikum i regi av Rikskonsertene, hun spiller trio med Martin Fröst og Tanja Tetzlaff i Tyskland og ved Festspillene i Bergen, og spiller recitals bl.a. i Horten, Skien, Oslo, Stavanger, Festspillene i Bergen, Santiago de Chile og Hanover foruten engasjementer ved Olavsfestdagene i Trondheim, Nordland Musikkfestuke, Festspiele Mecklenburg Vorpommern og Ultima. Süssmans forrige opptreden var i duo med Martin Fröst i Wigmore Hall, hennes neste konsert blir med Kringkastingsorkesteret 10. januar 2004.

Idar Karevold i Aftenposten anmeldte Gunilla Süssmanns konsert i Troldsalen i mai i fjor, og skrev da: «En oppsiktsvekkende konsert av en utøver med formidlingsevne, refleksjonsnivå og pianistisk håndlag. Hun er svært lovende». Espen Selvik i Bergens Tidende var til stede på same konsert, og konkluderte med at Süssmann er en pianist «med emosjoner og lekker musisering – en musiker som har mulighet til å markere seg på øverste hylle».

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev