Ivar Grydeland

Superkvartett til Kampenjazz

Den femte mars presenterer Kampenjazz kvartetten Klapper/Grydeland/Berthling/Strid i fri utfoldelse på Kampen Bistro. Musikerne i denne gruppen kommer fra Sverige, Danmark og Norge, og har bakgrunn fra forskjellige generasjoner i den skandinaviske skolen for moderne improvisert musikk. Oslo er en av de syv skandinaviske byene som får besøk av denne kvartetten, som spiller på en blanding av tradisjonelle instrumenter, leker og søppel.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Kvartetten spiller elektro-akustisk improvisert musikk, der repertoaret dannes i konsertøyeblikket. Enten gruppen spiller klangflater eller mer lineære improvisasjoner, så er utgangspunktet åpenhet, kommunikasjon og interaksjon. Også publikums respons og rommets akustiske kvaliteter bidrar sterkt i å gi musikken retning. Kommunikasjonen mellom musikerne, rommet og publikum danner form, retning og energi, og et repertoar utvikles.

Gruppen består av:
Martin Klapper – leketøy/elektronikk, Ivar Grydeland – gitar, Johan Berthling – kontrabass, Raymond Strid – perkusjon

Martin Klapper (DK) er en av de fremste danske improvisasjonsmusikerne innenfor den såkalte «frie» tradisjonen. Han har vært aktiv som improvisasjonsmusiker og multimedia-artist siden begynnelsen av 80-tallet. Hans noe uvanlige instrument består av diverse forsterkede gjenstander, «hverdags-elektriske» artikler, mekaniske leketøy og søppel.

Ivar Grydeland (N) har i de siste årene markert seg som en utradisjonell gitarist med klar forankring i det levende miljøet for improvisasjonsmusikk i Oslo. Han er til vanlig å høre i ensemblet No Spaghetti Edition og i en lang rekke prosjekter med slagverkeren Ingar Zach. Ivar driver også platelabelen SOFA.

Johan Berthling (S) er kanskje Sveriges viktigste bassist innen moderne improvisasjonsmusikk. Berthlings enorme kontroll både med bue, pizzicato og diverse gjenstander har vi blant annet hatt gleden av å høre sin landsmann Sten Sandells trio med Paal Nilssen-Love, og med musikere som Fredrik Ljungkvist, Michael Zerang, Håkon Kornstad m.fl.

Raymond Strid (S) har i 15-20 år vært en av Skandinavias «forfedre» innenfor den kreative improviserte musikken. Gjennom årelangt samarbeid med folk som Mats Gustafsson, Sten Sandell, Marilyn Crispell, Barry Guy, Evan Parker og Anders Jormin har han vært en primus motor for den «Skandinaviske skolen». For tiden hører vi han blant annet i trioen LSB med landsmannen Fredrik Ljungkvist og i kvartetten The Electricks med blant andre den tyske trompetisten Axel Dörner og nordmannen Ingebrigt Håker Flaten.

Skrevet om Strid: «Moreover, he knows when not to play, and how to create space for and shed subtle light on the work of his partners with restrained and delicate use of cymbals and small drum sounds.»
Chris Blackford, The Wire, oktober 1996.

Konserten på Kampenjazz er del av en turné hvor de også besøker Stockholm, Gävle, København, Bergen, Stavanger og Tromsø. Turneen er gjort mulig med støtte av blant andre Fond for lyd og bilde, Nordisk kulturfond og Norsk Jazzforum.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.