Steven Sloane (Foto: Christoph Fein, Essen)

Steven Sloane blir ny sjefdirigent i Stavanger

Stavanger Symfoniorkester annonserte i dag sin nye sjefsdirigent: Amerikanske dirigenten Steven Sloane er engasjert fra og med høsten 2007. Kontrakten gjelder for fire år, noe som betyr at han vil følge orkesteret gjennom Kulturbyåret 2008 og deretter inn Stavangers nye konserthus. – Jeg føler meg forpliktet til å bidra med alt jeg kan og er villig til å satse mye for å skape kunstnerisk vekst og en god fremtid for dette orkesteret, sier Sloane.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

— Vi er meget tilfreds med å ha fått kontrakt med en så inspirerende og engasjert musiker som Steven Sloane, sier direktør Thorstein Granly i Stavanger Symfoniorkester. Han er svært fornøyd med at fireårskontkakten nå er i havn:

— Sloane har allerede demonstrert stor entusiasme for arbeidet som venter i Stavanger, og vi ser med glede frem til samarbeidet med ham. I løpet av sitt langvarige virke i Tyskland har Sloane vist evne til å bygge et orkester, og hans interesse for kreativ programskaping passer vårt orkester utmerket. Den solide karrieren han har å vise til, og de mange kontaktene han har i mange land, vil bringe Stavanger Symfoniorkester enda lenger, både kunstnerisk og internasjonalt, sier Granly.

Steven Sloane har en lang og meget variert dirigentkarriere bak seg. Siden 1994 har han vært såkalt Generalmusikkdirektør for Bochum Symfoniorkester i Tyskland og bygget opp dette orkesteret til å bli et av landets fremste. En av plateinnspillingene hans fikk i 2004 også en nominasjon til Grammy-pris.

Han er også blitt kjent for å være en meget kreativ programskaper. Gjennom arbeid med symfoniorkestre, med festivaler, kor og operaselskaper over store deler av Europa og Amerika har han fått stor anerkjennelse for oppsiktsvekkende konsertprogrammer og -serier. To ganger har han vunnet en prestisjefull pris i Tyskland for sine originale og spennende programideer.

Siden 2002 har han vært Music Director for American Composers’ Orchestra som har base i prestisjefylte Carnegie Hall i New York og har med dette orkesteret urfremført en rekke nye verk av amerikanske komponister. Han har tidligere hatt faste lederstillinger både ved Frankfurt Opera og Opera North i Leeds, England og vært Music Director ved Spoleto Festival in Charleston, USA.

Sloane sier han gleder seg stort til å ta fatt som sjefdirigent ved Stavanger Symfoniorkester i en så spennende periode for byen og orkesteret:

— Jeg ser frem til å arbeide med orkesteret og til å etablere kontakt med byens ledelse og kreative krefter for øvrig. Jeg føler meg forpliktet til å bidra med alt jeg kan og er villig til å satse mye for å skape kunstnerisk vekst og en god fremtid for dette orkesteret, sier Sloane.

SSO vakte internasjonal oppsikt da det i 1990 engasjerte to dirigenter til å ivareta det kunstneriske ansvaret. Med dirigentene Frans Brüggen og Alexander Dmitriev knyttet til orkesteret på 90-tallet, og senere Philippe Herreweghe og Susanna Mälkki, har orkesteret hatt en uvanlig sterk utvikling på relativt kort tid. Den kunstneriske ledelsesmodellen blir nå utviklet videre med Sloanes engasjement, samtidig som italieneren Fabio Biondi fra august i år starter som kunstnerisk leder med ansvar for barokk- og klassisk-repertoar.

I Norge er orkesteret aktivt med faste abonnementskonserter i Stavanger, konserter omkring i Rogaland og andre steder i landet. Orkesterets arbeid for barn og unge er spesielt prioritert, bl.a. gjennom egne konsertprogrammer og undervisningsopplegg. I alt 20.000 barn og ungdom fikk møte orkesteret på konsert i 2005. SSO har også åpnet for samarbeid med andre musikkgenre – som rock og pop – og deltar dessuten fast på MaiJazz-festivalen i Stavanger.

SSO har vært på turneer i Skandinavia, Tyskland, Nederland, Belgia, Storbritannia, Irland, de baltiske landene, Tsjekkia, Slovakia og Polen. I november 2005 gjorde SSO en vellykket turne til Japan. Orkesteret har også deltatt på festivaler i Edinburgh, Schleswig-Holstein og i Praha.

SSO har også gitt ut en rekke CD-er i samarbeid med det svenske plateselskapet BIS Records.

Orkesteret har med dette gjort en betydelig innsats for å promotere norsk 1900-talls musikk. Dette har bl.a. resultert i komplette serier av orkestermusikken til Harald Sæverud og Geirr Tveitt, de fleste innspillingene under ledelse av Ole Kristian Ruud. CD-ene har fått meget gode kritikker i norsk og internasjonal presse og har mottatt flere utmerkelser. Med Christian Eggen som dirigent har orkesteret startet innspillinger av tre nye CD-er med all orkestermusikken til Fartein Valen.

Målet er å ha disse innspillingene utgitt i forbindelse med Stavangers status som Europeisk Kulturhovedstad i 2008.

Steven Sloane ble født i Los Angeles i 1958, studerte bratsj, musikkvitenskap og direksjon og hadde dirigentene Eugene Ormandy, Franco Ferrara og Gary Bertini som lærere.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev