Guttorm Andreasen (Foto: NRK)

Sterke reaksjoner på Wasabi-kutt

Programvalgene i NRK fortsetter å engasjere. Etter at Ballade i går gjorde kjent at det daglige musikkmagasinet Wasabi skal tas av NRK P2s sendeflate fra 1. september, har vi mottatt en rekke reaksjoner. Ikke bare fra prominente personer i musikk- og organisasjonslivet, men også fra noen av de mange lytterne Guttorm Andreasen har trukket til kanalen. I tradisjon av å være en veggavis for musikklivet, slipper Ballade også til noen av disse innskriverne – som i første runde er utelukkende negative til at Wasabi nå forsvinner.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Her er noen av de første reaksjonene som tikket inn til ballade@mic.no:

Jeg tror knapt det kan være sant at ledelsen i P2 har vedtatt å legge ned Wasabi – ett av de desidert beste programmene i kanalen, ja i norsk radio overhodet. Herr Andreasen har en utsøkt musikksmak som spenner over et utall genre. I Wasabi spilles alt som tenkes kan – det eneste kriteriet er at det er god musikk. I Wasabi kan du få et forfriskende fordomsfritt og uventet sett som f.eks. Nusrat Fateeh Ali Khan – Dolly Parton – Rammstein – Lee Scratch Perry – Kraftwerk.

Hvem i landet, ja i verden, kan skilte med noe lignende?

Det siste P2 trenger er enda et jazzprogram. Intelligentsien er trøtt av jazz. Jazz hører til femtitallet og de som var unge den gang. (Når det er sagt så er Knut Borge en av kanalens beste menn! Veltalende, vittig og med en meget forfinet nese for musikk.)

Jeg er enig i at P2 godt kan fylle sendeflaten med mer klassisk musikk, men det bør ikke gå på bekostning av det programmet med størst apell til ungdom og andre lyttere som er i periferien av P2s målgruppe. Wasabi er nettopp den type program som kan lokke nye lyttere til kanalen.

Det vil være en generaltabbe å legge ned Wasabi, ettersom det har ekstremt trofaste og hengivne lyttere. Lyttere som potensielt skifter til komersiell radio (les anathema) om Andreasens program forsvinner. Personlig har jeg tipset et ti-talls venner om Wasabi. De hørte ikke på P2 tidligere, men nå skrur de alle med jevne mellomrom på 98.4 klokken 11.

De som liker klassisk hører allerede på P2, og det samme gjør vel jazzelskerne.
Desssuten har dere en kanal som heter Alltid Klasisk – men den er ikke tilgjengelig ute i provinsen. Der svikter NRK sin rolle som allmenndannende kulturinstans. Her hvor vi trenger Alltid Klassisk mest, er den utilgjengelig.
(Og kom ikke her med DAB!)

Vær så vennlig å vurdere om igjen!
hilsen Eivind Sæthre,
Levanger

—-

Vi er to kvinnelige smykkedesignere som kanal 24 gjerne skulle hatt kloa i, men som har radioen limt fast på P2´s frekvens blant annet på grunn av Wasabi.

Vi er rett og slett noen av de yngre lytterne P2 har kapret med Wasabi, men et feelgood-jazz og klassisk program midt i «gullrekka» om morgenen vil etter all sannsynlighet sette en stopper for det. Det er da plenty med slike program rundt om i eteren, og ikke minst på P2 for de som måtte ønske det.

Derimot det er bare en Wasabi! -Som er noe så sjeldent som et gourmet-måltid av et musikk program, servert av en intelligent og belest og ikke minst meget bereist og alt-etende grense-overskridende genre-hoppende musikalsk Dj. Wasabi er plate-praternes Bagatelle! Det er ikke noe vanlig Radio 1 kebab-kiosk variant.

Jeg synes P2 fornærmer alle sine lyttere, gamle som unge, ved å tro at Wasabi ikke passer inn i profilen deres, særlig med den håpløse potpurrien av et program som skal avløse det. Det er som å bytte ut «sånn er livet» med «tilgi meg»!

rasende hilsen
Kaja Gjedebo
og
Kathrine Lindman

—-

Hei der!

Hva i all verden er det jeg hører!? Nedleggelse av det beste programet som i dag eksisterer hos NRK.
Hva i all verden er det som går av dere der oppe.
Forhåpentligvis er det bare et snev av «pre-sommerferie syndrom», men dersom det ikke er tilfelle vil jeg diagnosere hele ledelsen ved NRK som gale, og totalt ubrukelige til å disponere våre hardt tjente skattepenger, og lisenskroner.
Jeg kan iallefall garantere at protester vil bli iverksatt dersom dette blir tilfelle.

I håp om at noen hos dere kan komme til fornuft støtter jeg denne aksjonen!

MVH
Kjetil Bodal

—-

Merkelapper på musikk er et kraftig instrument. Også for kulturkanalen P2, som på oppfordring fra den klassiske lytterforeningen fjerner et unikt radiotilbud som har gledet hundretusenvis av lyttere de siste årene. Hva vet jeg, det var kanskje irriterende å få servert sjangerløs bastardmusikk på de ubesmittedes radioenemerker.

For de av oss som bryr oss mere om musikk enn om sjangere er dette trist. Wasabi har vært et viktig kikkhull inn til musikk som ligger utenfor samlebåndspopen og de ubesmittede sjangeres enemerker. Andreassen har definert sjangerløshet som musikalsk platform – og hver dag har en kunnet bli forelsket, forundret og noen ganger lattermild over all den merkelige musikken som har skjult seg under den egendefinerte sjanger «multirytmisk musikk».

Som kyndig veileder i den musikalske jungel, har Andreassen åpnet dører inn til artister, sjangere og kulturelle uttrykk som en ellers aldri ville funnet frem til – og i en sammensetning som en skal lete lenge etter.

Nedleggelsen er et tap for kulturkanalen, og det er et tap for lytterne. Jeg håper for guds skyld at NRK ikke kaster bort den lytterskaren og den programflate som Andreassen her har bygget opp. Skjønt det skulle ikke forundre meg – når kulturelitens sjangernisser går til angrep er det er så mye lettere å operere med lett sorterbare sjangere og rendyrkede formater.

Sjangersorteringen fungerer imidlertid dårlig for nåtidens utålmodige lyttere. Jeg for min del klarer ikke 1 samfull time med bare jazz, klassisk eller world music. Men jeg klarer glatt 5 timer med wasabimusikk.

IKKE LEGG NED WASABI – HØRER DERE?!?!?!?!?!?!

vennlig hilsen,
T. Johansen

—-

Vänner, det behövs ett ordentligt försvarstal för Wasabi. Varför inte låta Al Pacino (i Scent of A Woman) sköta retoriken?

—– Kodnyckel —-

Baird = NRK
Mr Trask = Jorunn Hope
Harry, Jimmy, Trent = alla NRK-direktörer
Charlie = Guttorm Andreasen

————————

«Out of order, I’ll show you out of order! You don’t know what out of order is Mr. Trask! I’d show you but I’m too old, I’m too tired, and I’m too fuckin’ blind. If I were the man I was five years ago I’d take a flame-thrower to this place. Out of order, who the hell do you think you’re talking to? I’ve been around you know?

There was a time I could see. And I have seen, boys like these, younger than these, their arms torn out, their legs ripped off. But there isn’t nothin’ like the sight of an amputated spirit, there is no prosthetic for that. You think you’re merely sending
this splendid foot-soldier back home to Oregon with his tail between his legs but I say that you are executing his soul. And why? Because he’s not a Baird man. Baird men, you hurt this boy, you’re going to be Baird Bums, the lot of ya. And Harry, Jimmy, Trent, wherever you are out there, fuck you too.

Now I have come to the crossroads in my life. I always knew what the right path was. Without exception, I knew, but I never took it. You know why? It was too damn hard. Now here’s Charlie. He’s come to the crossroads. He has chosen a path. It’s the right path. It’s a path made of principle that leads to character. Let him continue on his journey. You hold this boy’s future in your hands committee. It’s a valuable future. Believe me. Don’t destroy it. Protect it. Embrace it. It’s gonna make ya proud one day, I promise you.»

🙂

Hälsningar,

Joakim Enegren
webblyssnare i Helsingfors

—-

Hei dere i Ballade!
Jeg støtter Tord Gustavsens innlegg i Wasabi-debatten og ser en nedleggelse av det grensesprengende programmet som et tilbakeskritt for P2.

Wasabi gir lytterne opplevelser som utfordrer fordommer og åpner opp for nye musikalske landskaper. Guttorm er en brobygger og har en personlighet som sprer engasjement og begeisgtring. Hans musikkunnskaper innen så vidt forskjellige genre er imponerende, og inspirerer til utprøving av nye musikalske retninger.

La oss håpe P2 revurderer i denne saken.

Med hilsen

Hanne Munkelien
Tønsberg

—-

NEI !!!
Skal Wasabi av lufta ?!!
Det syntes jeg er utrolig trist å høre !

Dette er det eneste programmet som finnes for oss ekte musikkelskere, med det mener jeg dette :

Endelig har vi en programleder som leder oss, ikke bare inn i gode gamle kjenningslåter, men frister oss med nye, og inspirerer med alternativ musikk.
Ny musikk som jeg aldri ville ha kommet over andre steder.

Din musikk har har skapt nyskjerrighet på musikkfronten.

Du har fått meg til å danse i bilen og og på jobb. Inspirert og provosert.

En gang måtte jeg bare stoppe midt i arbeidet mitt, – Jeg satte meg rett ned på gulvet og bare nøt det som kom trillende ut fra min radio. Jeg ble overrasket, inspirert og beveget.

Tusen takk for det !

MEN:
Er det noe vi kan gjøre for å beholde deg ?

for

«Uten musikk ville livet være en misforståelse.»
Friedrich Nietzsche

og

«Musikk gir universet sjel, den gir sinnet vinger, fantasien flukt, alvoret sjarm, den gir munterhet og liv til alt.»
Platon

Så vær så snill:

«Hvis musikk er kjærlighetens føde, spill videre!»
William Shakespeare

Mvh Kari-Anne Næssø

—-

Elsker P2s mange gode og brede programmer, men mener virkelig at det er for mye – og ikke for lite klassisk på P2!

Synes også reaksjonene som kommer blant annet fra Lytterforeningen er unyansert og baserer seg på uvitenhet. Wasabi har presentert stor bredde av musikk som ellers ikke får mye spilletid på radio, og er definitivt ikke «kjekk discjockey-stil som spiller pop-plater»!

Jeg synes også at undersøkelsen de presenterte i ballade.no er tentativ. Her sammenligner de gjennomslaget blant lyttere på klassisk med pop, mens Guttorm egentlig dekker en større bredde innenfor de fleste andre sjangre (og for den saks skyld også folkemusikk/etno/jazz – men da på en måte som unge/yngre viser interesse for). Det eneste jeg er enige med denne foreningen i er tidspunktet; Wasabi bør ikke være kl 11 på formiddagen.

Andelen unge blant lyttere på P2 stiger – å gi dem enda mer klassisk er vel neppe løsningen.

Vet nå at flere og flere lyttere kommer fra P3 til P2, nettopp pga miksen gode kvalitetsmusikk (Wasabi, Jungeltelegrafen, Radioselskapet mm) og svært gode lærerike nyhets/debatt/reportasjeprogrammer. Tror de at høyt utdanna og samfunnsengasjerte mennesker (som jo er primærmålgruppa for denne kanalen) hovedsakelig hører på klassisk?

Da må jeg skuffe med å si at mine venner hører på alternativ poprock/crossover/jazz/ elektronika/nuwave mm. og hører bare på P2 (Petre blir for kommers). Denne målgruppen må P2 også engasjere – og ikke utelukkende de over seksti som Lytterforeningen synes å forholde seg til.

Jeg har lenge ønsket å sende en mail til P2 ledelsen for å støtte programposter som wasabi (for i virkeligheten er det ikke mange med den sjangerbredden i P2 lenger). Det kom for seint tydeligvis. Huff. Litt oppgitt nå. Jazz,vise og folkemusikk ja – men ærlig talt enda mer klassisk?

Marius Hagen

Sterke meninger om NRK P2s programvalg? Skriv inn til Ballade på denne epost-adressen.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev