John G. Bernander, NRK

Stavangers kulturliv med protest mot NRK

Rogaland Musikkråd, MaiJazz og International Chamber Music Festival protesterer nå mot oppsigelsen av Solveig Grødem Sandelson ved NRKs lokalkontor i Stavanger. – Vi er overbevist om at kulturlivet de neste årene vil få en sterk vekst som følge av at regionen er utpekt som Europeisk kulturhovedstad 2008, og vil på det sterkeste be styret for NRK sørge for at NRKs kulturavdeling fortsatt har en sterk regional bemanning ved avdelingskontoret i Rogaland, heter det i det åpne brevet fra de tre kultur-aktørene. Forfatter Tore Renberg nekter nå å jobbe for NRK, i protest mot det han opplever som en hån av Stavanger som kulturby.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Det var alt i forrige uke kjent at Solveig Grødem Sandelson er blant de ni som nå skal fjernes fra NRKs Kulturavdeling. Eller som NRK-ledelsen sier det på sitt lett liberalistisk-Orwellske vis: Sandelson er en av de dyktige, unge kulturmedarbeiderne som nå dessverre er «overtallige». Teknisk sett er alle fremdeles ansatt i NRK, men ikke lenger i Kulturavdelingen.

VG skrev om oppsigelsen av Sandelson alt torsdag 16. juni, og beskrev henne som «en nøkkelmedarbeider i Stavanger-redaksjonen», med over ett års fast ansettelse å vise til. Den «overtallige» Sandelson fikk sterk støtte av NRKs klubbleder i Stavanger, André Hjelmerud Jamholt, som ikke la skjul på hva han mente om NRK-ledelsens kutt i kulturtilbudet:

— Oppsigelsen vil være en katastrofe for kulturdekningen i Stavanger, mente Jamholt. – Sånn jeg ser det, har NRK-ledelsen nå bestemt seg for å utelukke kulturdekning, i en av landets viktigste kulturarenaer.

Kraftig protest fra Stavanger-området

Det samme frykter nå sentrale organisasjoner og festivaler i Rogalandsområdet. Rogaland Musikkråd, MaiJazz og Stavanger International Chamber Music Festival har i dag gått sammen om et protestbrev til NRK-styret, som Ballade har fått anledning til å publisere videre:

Til: Styret i NRK

Rogaland er et fylke i sterk utvikling. Fylket har fått eget universitet, næringslivet er i framgang og kulturlivet har sterk posisjon gjennom aktivt arbeid både av politikere og organisasjoner/institusjoner.

Vi er overbevist om at kulturlivet de neste årene vil få en sterk vekst blant annet som følge av at regionen er utpekt som Europeisk kulturhovedstad 2008.

Det er derfor med stor forundring vi registrerer at konsekvensen av NRKs personalpolitikk blir at NRK mister sin kulturmedarbeider i fylket.

Vi vil med dette på det sterkeste be styret for NRK sørge for at NRKs kulturavdeling fortsatt har en sterk regional bemanning ved avdelingskontoret i Rogaland. Dette for å sikre at kulturlivet i Rogaland får sin rettmessige eksponering i allmennkringkastingen.

Stavanger 22. juni 2005

Rogaland Musikkråd, MaiJazz og International Chamber Music Festival

Det at i alt ni kulturmedarbeidere, med særlig kompetanse innen kunstmusikk og jazz, nå må forlate NRKs Kulturavdeling, har selvsagt vakt sterke reaksjoner, både innad i NRK og utenfor veggene på Marienlyst.

Dagens Næringsliv forteller at det i går fant sted et større møte mellom Kulturavdelingen, NRK-sjef John G. Bernander og Nita Kapoor. Her ble det bekreftet at den karftige slankingen av Kulturavdelingen står ved lag.

— Uansett hva som skjer ellers i NRK har jeg overtallighet i min avdeling, sa Kapoor på allmøtet. – Vi må sørge for en sunn økonomi.

I følge Dagens Næringsliv skal det også ha kommet frem «til dels krass kritikk av Bernander som redaksjonell leder» på allmøtet.

Forfatter refser NRK – og takker nei til oppdrag

NRK og det private medieselskapet MTG var så sent som i slutten av forrige uke i stand til å legge nærmere 800 millioner på bordet, for å sikre seg rettighetene til norsk fotball i fire år.

Det ser ikke ut til at pengene sitter like løst når det gjelder kulturfeltet, noe som får forfatter Tore Renberg til å se rødt i Dagsavisen i dag.

– Jeg har regnet på det, og hver tippekamp – to ganger 45 minutter – ville kostet NRK fem millioner kroner. Det er mer enn de bruker på ti ansatte i kulturavdelingen i året, sier Renberg, og fortsetter:

– Hva skal Bernander gjøre nå? Han tapte slaget om fotball. Skal han fortsette å kjempe som Dagbladet kjemper mot VG, enda slaget er tapt?

Det er særlig fjerningen av den redaksjonelle stillingen knyttet til Stavangerområdet som opprører Renberg, som selv har erfaring som litterær programskaper for Statskanalen. Det er etter hans syn særlig ille at dette skjer samtidig som Stavanger blir europeisk kulturby.

– Det er kulturpolitisk uansvarlig, og distriktspolitisk er det en hån, sier Renberg. – Kultursjef Kapoor og Bernander har et ansvar som allmennkringkastere som de nå bryter. For oss her ute som stoler på NRK, er dette en hån, sier Renberg til Dagsavisen.

Renberg skulle i sommer ha bidratt til en ny bokserie på NRK P2s Kulturbeite., men har nå takket nei til oppdraget, i protest mot NRKs kulturkutt.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev