Nils Henrik Asheim

Stavanger kommunes kulturpris til Nils Henrik Asheim

Komponisten, organisten og ildsjelen Nils Henrik Asheim mottok fredag Stavanger kommunes kulturpris for 2003. Asheim får prisen for sin mangeårige innsats for musikkklivet i Stavanger, samt sitt arbeid som pådriver for etableringen av Tou Scene. Stavanger erklærte som kjent nylig sitt kandiatur som europeisk kulturby i 2008, og satser tungt på kulturlivet. – Det er et enormt sug i byen nå, forteller prisvinneren selv.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Arvid Skancke-Knutsen

Stavanger kommunes kulturpris 2003 ble delt ut av ordfører Leif Johan Sevland, som også kunne kvittere for tre kulturstipend, deriblant til musikeren Randi Tytingsvåg.

Nils Henrik Asheim er født i Oslo i 1960, og begynte alt som 12-åring å studere komposisjon med Olav Anton Thommesen. Bare 15 år gammel var han representert med sin blåseoktett «Octopus» ved Ung Nordisk Musikkfest i Helsinki, og tre år senere vant han 2. pris for gruppen under 35 år ved Den Europeiske Kringkastingsunions Rostrum i Paris for verket «Ensemblemusikk for 5». Han har studert orgel med professor Harald Herresthal og klaver med Geir Henning Braaten, og er aktiv som utøver på disse instrumentene.

I fjor fikk Asheim mye ros for utgivelsen av «16 Pieces For Organ» på Sofa Records, der han improviserte ved orgelet i Oslo Domkirke. I disse dager er han aktuell med «Kom Regn», som tar opp tråden fra «Engleskyts» fra 1994, der Asheim spilte sammen med Anne Lise Berntsen. Dette er den første CD-utgivelsen på orgelet i klosteret Maihingen i Syd-Tyskland, som i begynnelsen av 1800-tallet ble stengt, prombert og forseglet med Napoleons segl, da den franske keiseren syntes at kirken hadde for mye makt. Han har den siste tiden også lagt ned mye arbeid som styreleder og primus motor for det nye kulturhuset Tou Scene, som alt er blitt et viktig samlingssted for det unge kunstmiljøet i Stavanger. Nå er de første millionene fra Kulturrådet på plass.

— Nå er skepsisen over. Tou Scene er en realitet. I inneværende uke skal formannskapet behandle bevilgningene til første byggetrinn, forteller prisvinneren i et intervju med Stavanger Aftenblad, der han selv en periode fungerte som musikkanmelder. – Veien er nærmest blitt til mens vi har gått den. Vi har vært heldige. Mange strever i årevis for å få bevilgninger. Tiden er blitt vår. Urban sjøfront, alle boligprosjektene i Østre bydel og Stavangers storsatsing på å bli Europeisk kulturby i 2008 har skapt et enormt sug.

Nils Henrik Asheim forteller ellers følgende om filosofien og ambisjonsnivået til Tou Scene.

— Vi har noen forbilder. Miljøet rundt Jazzklubben Blå i Oslo, Teatergarasjen i Bergen, men vi vil skape en større helhet, sprenge grensene mellom forskjellige kunstneriske uttrykksformer ved å føre dem sammen: Teater, billedkunst, arkitektur, musikk i alle sjangere. Folk tenker ikke lenger på samme måte som før. Vi har presentert samtidskunst og hatt fulle hus til dansbar elektronisk musikk.

Asheim har to ganger mottatt Norsk Komponistforenings pris «Årets verk»; i 1982 for «Vindu» og i 1986 for «Vannspeil». Han mottok Edvard-prisen for «Chase» i 2002, og sto også for den offisielle fanfaren til de Olympiske Vinterleker på Lillehammer 1994, samt inngangsmusikken til det norske kronprinsparets vielse 2001. I 2001 ble han sammen med John Persen nominert til Nordisk Råds musikkpris.

I årene 1989-91 var Nils Henrik Asheim formann i Norsk Komponistforening. Han har to ganger innehatt Statens 3-årige arbeidsstipend. Han har siden 1991 bodd i Stavanger, hvor han en tid var lærer ved Rogaland Musikkonservatorium, samtidig som han har vært en sentral bidragsyter til Stavanger Symfoniorkesters satsing på samtidsmusikk. Ytterligere biografiske opplysninger finner du på denne siden fra MIC, mens hele intervjuet hos Stavanger Aftenblad kan leses på denne lenken.

Tou Scene utlyser for øvrig i disse dager lokaler for kunstnere og relaterte virksomheter. Fra 1.januar 2004 vil man etter planen disponere ca 900 kvadratmeter lokaler for utleie i bryggeribygningen i Lervigsvn. 22. Lokalene er fordelt på mange ulike romstørrelser og typer, og interesserte kan finne mer informasjon på http://www.touscene.com.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.