Sigurd Hole (Foto: IJ Biermann)

Solo i Carnegie Hall

Kontrabassist Sigurd Hole med solokonsert i legendariske Carnegie Hall i New York.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Sigurd Hole, kontrabassist og lydkunstner, slipper soloalbumet Lys/Mørke 14. februar, men markerer først med en førpremiere på utgivelsen i selveste Carnegie Hall i New York den 3. februar.

Albumet er spilt inn på Fordypningsrommet, som ligger på den så å si øde øya Fleinvær utenfor Bodø. Fra å ha blitt spilt inn i havgapet på øya nord i Norge skal musikken nå framføres på en av verdens mest kjente og anerkjente scener i metropolen New York. På albumet finner vi elementer fra blant annet jazz og japansk tradisjonsmusikk, og Fleinvær og naturen der har vært av stor betydning, forteller Hole i en pressemelding: Naturen har vært en grunnleggende kilde til inspirasjon, og den kraftfulle naturen og de vakre omgivelsene har hatt stor innvirkning på innspillingsprosessen og det endelige materialet.

– Jeg er opptatt av hvordan våre naturlige omgivelser reflekteres i oss som mennesker, og hvordan de er med på å forme oss. Dette er noe av det jeg utforsker både som komponist og utøver. Gjennom å være i naturen som tilskuer og lytter opplever jeg en sterk følelse av tilhørighet og ro, forteller han.

Sigurd Hole er kjent som bassist, komponist og arrangør, og har samarbeidet med blant andre Karl Seglem, Helge Lien, Tord Gustavsen, Eli Storbekken, Jon Eberson Group og Eple Trio.

SE VIDEOEN til låta «Duggdråper» av Sigurd Hole her, i Ballade Video fra 15. november 2019.

En av grunnene til at det blir konsert og førpremiere på det nye soloalbumet i Carnegie Hall er at Holes forrige soloalbum, Elvesang, ble viet stor oppmerksomhet i New York, i medier som The New York Times og The New York City Jazz Record, med ord som «a master of timbral manipulation» (The New York City Jazz Record. Best of 2018), «atmospheric solo bass» (The New York Times, Critics pick) og «Elvesang is an album of profound beauty and, more often than not, calming quietude. A recording that trades nuanced, delicate evocations for the merely obvious, Elvesang is all the more impressive — and captivating — for it.» (AllAboutJazz).

Sigurd Hole har med seg den amerikanske musikeren og filosofen David Rothenberg som gjest på konserten. Rothenberg er professor i musikkfilosofi ved New Jersey Institute of Technology, og bidrar med musikkomtaler til albumet Lys/Mørke. Rothenberg har jobbet med forholdet mellom mennesket og naturen i en årrekke.
– Jeg har invitert ham med på konserten både for å gjøre en introduksjon hvor han snakker litt om tematikken natur og miljø i forhold til mitt nye album, og for å fremføre litt av sin egen musikk. Vi skal også ha en liten urfremføring sammen, forteller Hole.

– I arbeidet med å lage Lys/Mørke har jeg blant annet stilt meg selv spørsmål som hvordan lytter vi til naturen? Hva hører vi, og hva gjør disse lydene med oss? Hvordan møter vi som enkeltmennesker det faktum at menneskeheten som helhet er en så ødeleggende kraft for resten av naturen? Hvordan kan vi finne en ny vei inn i fremtiden, i samspill med naturen? Og hvordan forholder vi oss til dette på et følelsesmessig plan?

Hole mener dette er viktige spørsmål å reflektere over når vi for alvor tar fatt på å forme en mer bærekraftig fremtid. Han beskriver at han gjennom hele prosjektet rundt Lys/Mørke håper å bidra til å styrke kunstens betydning som katalysator for nye ideer i den offentlige debatten om hvordan vi som moderne mennesker møter våre naturlige omgivelser.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev